Az UMWELT Kft. az útkarbantartás és -építés szakértője, ezért "A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére – Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése" című pályázathoz magyar fejlesztésű, kiváló ár-érték arányú és sokoldalúan kihasználható munkagéppalettát ajánl önkormányzati partnerei számára.

A pályázat beadására 2017. január 6-ától február 5-éig van lehetőség.

Az UMWELT Kft. az útfelújítás komplett gépsorán túl az árokkezelés eszközeit, valamint a kaszák és ágaprítók széles palettáját is kínálja az aktuális pályázat támogatható gépei közül.

Középpontban a GRÉDER

A földutak karbantartásának és javításának legfontosabb alapeszköze a gréder.

Önkormányzatok számára az UMWELT Kft. egyszerűen kezelhető és sokoldalúan kihasználható eszközt ajánl, amely viszonylag alacsony beruházási és kedvező üzembentartási költségek mellett működtethető.

A MUMGÉP magyar tulajdonú vállalat traktorra kapcsolható, függesztett gréderei 100%-ban magyar fejlesztésű termékek.

A cég nagy hangsúlyt fektet a legjobb minőségű alkatrészek kiválasztására és arra, hogy túlnyomórészt magyar alapanyagokból, kizárólag magyar munkaerő alkalmazásával történjen a gépek gyártása.

A MUMGÉP gréderek használata gazdaságos, rugalmas és egyszerű – az eszközök kezelését a traktoros gyorsan elsajátítja, nem szükséges hozzájuk külön képzés.

A Magyar Út-  és Mezőgépgyár Kft. FG grédercsaládja korszerű konstrukciójának köszönhetően szinte egész éven át alkalmazható földútkarbantartási feladatokra, még nagyon kötött talajszerkezet esetén is.

Minőségben, tartósságban és üzemeltetési körülményeit tekintve jóval magasabb színvonalú, mint a piacon kapható hasonló vagy alacsonyabb árszínvonalú talajegyengetők, illetve gréderek.

A földutak karbantartása mellett elvégezhető vele útstabilizáló anyagok, zúzottkő, martaszfalt, építési törmelék stb. terítése is.

A háromféle méretben elérhető függesztett grédercsalád két kisebb tagja 2720 mm széles, 500 mm magasságú simítólappal rendelkezik, és 60-120, illetve 80-160 LE teljesítményű traktorokkal üzemeltethető.

MUM gréder kisebbfotó: Nánai Attila

A robusztusabb, 3 méter széles, 550 mm magas simítólappal szerelt FG-300 típus talajszerkezettől függően 130-250 lóerős erőgépekkel működtethető.

MUM gréderfotó: Farkas Imre / Agroinform.hu

Mindegyik modell a traktor hossztengelyétől számítva minkét oldalra 1 méterre hidraulikusan kitolható. Így kiválóan alkalmas az út mentén felnövekedett padka eltávolítására úgy, hogy a traktor biztonságosan az úttesten haladhat közben. Maximum +/- 14 fokos rézsűszögben is elfordíthatóak a MUM gréderek. Elektrohidraulikus vezérléssel és túlterhelés elleni leszabályozással rendelkeznek, működtetésükhöz az erőgépen egy pár külső hidraulikus csatlakozásra és a fülkében 12 V-os elektromos csatlakozó aljzatra van szükség. Az oldalkitolást, a simítólap forgatását, a rézsűszög beállítását, továbbá a kiemelést végző Bondioli & Pavesi hidraulikus munkahengereket elektromágneses szelepek és joystick segítségével panelről, a traktorból kényelmesen működtethetjük.

A készülék, illetve az elektromos csatlakozók por- és vízállóak, továbbá a fejlesztők kétszeres biztosítású elektromos védelemmel látták el az egész rendszert. A munkagép felszereltsége egyedülállóan innovatív IT megoldásokat tartalmaz, amely üzemeltetés közben nagymértékben megkönnyíti a precíziós munkavégzést. Ilyen megoldás a gréderek piacán például a rendkívül ergonómikus kamerarendszer, amelynek segítségével nem törik ki a dereka és a nyaka a traktorosnak.

MUMGÉP minőségfotó: Farkas Imre / Agroinform.hu

A gép vázszerkezete a piacon kapható legjobb minőségű acélból kerül összehegesztésre, varratonként 3 soros hegesztéssel. A függesztő csapszegek 42CrMo4-es anyagminőségből készülnek. Az erőátviteli pontok SELFOIL szinterbronz perselyekkel erősítettek. A simítólap átfordítható nyesőélei 58 HRC-re keményfémmel felhegesztett mindkét oldalon.

A simítólapot karbidhegyű lazítókarmokkal is kiegészíthetjük, amelyekkel mintegy 10-20 cm mélységig lazíthatjuk meg az út felső rétegét, így a simítólap kevesebb energiafelhasználással, kopással tud dolgozni. Ezzel a kiegészítéssel megtakarítható az útegyengetés előtti „feltárcsázás”. A fellazítás folyamata kifejezetten ajánlott kötöttebb, nehezebben megmunkálható talajon.

A MUM gréderek automatikus talajkövetéssel és – a kiváló minőség szavatolására – 3 év garanciával kerülnek értékesítésre.

A 3 éves gyártói garancia rendkívüli minőséget és üzembiztosságot sugároz, melyet még a minőségről híres nyugat-európai gyártók sem mernek szavatolni termékeikre. A MUM gréderek – a hosszú garanciaidő miatt – a pályázatokon kötelezően előírt projekt fenntartási kötelezettségi idejét játszva teljesítik.

Téli munkák MUM gréderrel

A MUM gréderek mellé a hóél alapfelszereltség, amellyel még sokoldalúbban kihasználhatóvá válik a gép a havazás beköszöntével.

Hóeltakarításhoz laposléc-felfogatású Continental gumilappal egészíthetők ki a simítólapok. Ebben az esetben 5-30 mm-rel a felszín felett, a hó mennyiségétől függően 10-20 km/h sebességgel dolgozhatunk vele.

Referenciák az ország különböző pontjain

A MUMGÉP Kft. gyártóüzeme Mezőtúron várja a gréderek iránt érdeklődő önkormányzatok képviselőit, de az ország számos pontján a már dolgozó munkagépeket is meg lehet tekinteni, előre egyeztetett időpontban.

MUM gréder bemutató

fotó: Nánai Attila