Az UNL (University of Nebraska – Lincoln) növénytudósai és a biológiai rendszerek mérnökei együtt dolgoztak egy olyan autonóm eszköz megépítésén, amely képes adatokat gyűjteni a fedélzeti érzékelői segítségével, mint például a fényvisszaverő képesség, a növények magassága, a környezeti hőmérséklet és a páratartalom.

Ez az automatizált rendszer a Flex-Ro nevet kapta, ami a rugalmas (többcélú) robot rövidítése, és amit az UNL Biológiai Rendszerek Mérnöki Tanszéke épített. Az autonóm Flex-Ro (Flexible Robot) idén nyáron került először a szántóföldre, gyakorlati tesztek céljából.

robot

Az autonóm Flex-Ro idén nyáron került először a szántóföldre – fotó: www.newsroom.unl.edu

A Flex-Ro egy kisebb traktor méretű önjáró gépezet, amelyet számos érzékelővel láttak el, hogy fenotípus jellegű méréseket tudjon elvégezni, a talajszinthez közel. A fejlesztőcsapat idei célja, hogy fenotípusadatokat gyűjtsön, például egy RGB (piros, zöld, kék) kamera, egy spektrométer a fényvisszaverődés mérésére, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelők, valamint ultrahangos érzékelők segítségével a növények magasságának mérésére, miközben összehasonlítja ezeket a Spidercam méréseivel.


A Flex-Ro-t többféle célra szánják, és moduláris kialakítással tervezték meg. A Farmobile ipari partnercég lehetővé teszi a csapat számára, hogy nyomon kövessék és visszanézzék a Flex-Ro robot útvonalait a szántóföldeken.

A Flex-Ro robot vezérlési architektúrája lehetővé teszi számos, a polcról beszerezhető technológiai termék (már meglévő és bárki számára megvásárolható) egyszerű integrálását. A csapat, a méréseken kívül, fedőnövények vetésére is szeretné használni a gépet, kiegészítve egy jókora vetőmagtartállyal.

A Flex-Ro gépek teljesen autonóm üzemmódban tudnak dolgozni, miközben egyetlen ember felügyeli őket. Természetesen több, különböző akadályérzékelővel szerelték fel a biztonságos működés érdekében, ellenben a robotot utánfutóval kell a szántóföldre kivinni.

A csapat úgy véli, hogy a Flex-Ro olyan termék lehet, amely a jövőben a néhány hektárnyi parcellával rendelkező kutatóknak és a több száz- vagy néhány ezer hektárnyi földterülettel rendelkező gazdáknak is segítséget nyújthat. Amíg ez megvalósul, addig azonban még le kell küzdeni néhány problémát a fejlesztőcsapatnak. Még több valódi szántóföldi gyakorlati tesztre van szükség, mielőtt megtehetnék a következő lépést a már piacképes gép felé.

Forrás: www.newsroom.unl.edu