A hagyományos hálós kötözés helyett először fóliás kötözési rendszerrel is rendelhetők ezek a bálázók. A gép továbbra is elérhető lesz hálós kötözéssel, ráadásul a váltás a hálós kötözés és a fóliás csomagolás között igen gyors. Az új körbálázókhoz szériatartozék a tekercstovábbító rendszer, amely jelentősen megkönnyíti az új fóliák betöltését.

Kevesebb fólia, egyszerűbb utókezelés

A fóliás kötözés folyamata ugyanaz, mint a hálós kötözésé – csak a felhasznált kötözőanyagban tér attól el. Amikor a bálák elérik a megfelelő méretet a bálakamrában, automatikusan maximum nyolc réteg fólia kerül rájuk. A hálós kötözéstől eltérően a fóliarétegek a bála szélénél néhány centivel túlnyúlnak. A kötözőasztalon ezért nem muszáj az eddig megszokott módon mindenképpen hat réteg kötözőanyagot a bálára tenni, miáltal fóliát lehet megtakarítani. Ráadásul a fóliás kötözés alkalmazásánál nem kell a bála nyitásakor a kötözőanyagot és a hálót külön választani, így egyszerűbb lesz a bála és a csomagolóanyag-hulladék kezelése.

Claas

Az új körbálázókhoz szériatartozék a tekercstovábbító rendszer.

Szabadon megválasztható fóliaréteg-szám

A gép kezelője beállíthatja, hány réteg fólia kerüljön a bálára, ezt a funkciót például a bérvállalkozók remekül tudják kihasználni, hiszen annyi réteg fóliát tudnak a bálára tenni, amennyiben ügyfelükkel megegyeztek. Minél biztosabb helyen tárolják a bálákat, annál kevesebb réteg fólia elegendő rájuk. A rendszer lehetővé teszi, hogy 1, 2 vagy 8 réteg közül lehessen választani. A beállítást a gép kezelője bármikor, kényelmesen a kabinból megváltoztathatja. A fóliás kötözés kevesebb felhasznált kötözőanyagot jelent, illetve a bálákban kevesebb oxigén marad, ami pozitív hatással van az erjedési folyamatokra.

A gép kezelője beállíthatja, hány réteg fólia kerüljön a bálára.

Gyors váltás a két rendszer között

Van, akinek mindkét kötözési módra szüksége van. Ezeknek az ügyfeleknek különösen hasznos, hogy rendkívül gyorsan lehet váltani a két rendszer között. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a kabinban a terminálon a gép kezelője kiválassza a kívánt kötözési módot, és a kötözőanyagot behelyezze a bálázóba. A fólia bevezetése, a kötözési folyamat megkezdéséhez hasonlóan, teljesen automatikus. Hogy mennyire legyen a fólia előfeszítve, szintén a kabinból, a terminálon állítható be.

Könnyen

Tekercstovábbító rámpa az egyszerűbb utántöltésért

Azért, hogy még egyszerűbb legyen a bálázó feltöltése fólia- és hálótekercsekkel, minden új ROLLANT 400 bálázóban szériatartozék a bálázó oldalára szerelt, felhajtható tekercstovábbító rámpa. Ennek segítségével az akár 50 kilogrammos tekercsek is egyszerűen betölthetők a bálázóba. A CLAAS-tól beszerezhető például a CLAAS COATEX, ami 2000 méter hosszú, 1,40 méter széles és anyaga 17 µm vastag. A ROLLANT 400 UNIWRAP 1,25 és 1,35 méter átmérőjű bálákat készít, 1,2 méter szélességgel. Az új ROLLANT 400 UNIWRAP modellek fóliás és hálós kötözéssel a 2018-as betakarítási időszakra már rendelhetők.