A FRAMEST KFT. Fraroll hengerei hidraulikusan, kiemelt állapotban vízszintesen összecsukhatók és a félváz segítségével járókeréken vontathatók.

A henger súlypontja alacsonyan van, a teher 80%-a a szállítókereket terheli, így szállítás közben könnyű a vontatása, akár tárcsa után kapcsolt gépként is. Kellően hosszú vonórúdja biztos kanyarodást tesz lehetővé a vontató tárcsa kinyitott állapotában is. A vázrendszer és a csuklórendszer is extra minőségű anyagokból készül, ez kiemeli a piacon szereplő hengerek közül és több ezer hektár terhelhetőséget tesz lehetővé.

henger

Fraroll henger – fotó: AXIÁL Kft.

A henger három tagból áll, a szárnyakat mozgató munkahengerek egy hidraulikus teherátviteli rendszerrel vannak összekapcsolva, ami biztosítja, hogy a középváz, a járószerkezet és a vonórúd tömege ne csak a középső hengersort, hanem a szárnyakat is egyenletesen terhelje, hogy emellett a szükséges talajkövetés is megvalósuljon.

A gép hossz-vízszintjét precízen be lehet állítani, így a hengerezés egységes a teljes munkaszélességben. A gép váza erős, robusztus, az intenzív terhelést is jól viseli, pl. egy 15-18 cm-es nehéztárcsázás lezárását száraz vagy nedves állapotoknál is.

Fraroll 6500 CB+HS henger

Fraroll 6500 CB+HS henger – fotó: AXIÁL Kft.

A FRAROLL többféle művelő elemmel, gyűrűvel fűzött hengerekkel szerelhető, ezeknek a cseréje egyszerű és gyors. Megkülönböztetünk rögaprításra szolgáló fémhengereket, úgy mint Cambridge; nehéz Crosskill; ékhenger; valamint rögrendezésre használatos gumi, víztakarékos hengert.

További újítás és a megnövekedett piaci igényekhez történő alkalmazkodás eredményeként megszületett a vágóhenger is. A Fraroll hengerek kialakítása és tömege is megfelelő ahhoz, hogy ezeket a vágóhengereket (opcióban akár utólag is) meg lehessen vásárolni és a meglévő hengertípus helyére fel lehessen szerelni. A piacon előforduló vágóhengerekhez képest a Framest Kft. által gyártott vágóhengerek hengerátmérője kisebb, ezzel lehetőség volt növelni a pengék ráhelyezési szögét, ami egy intenzívebb vágást eredményez. A hengerek tömegét pedig vízzel növelni is lehet (53 l/m, azaz 53 kg/m).

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően több területen is használható ez a vágóhenger, hiszen álló repcében, napraforgótáblán szár letörése és aprítása céljából, zöldtrágya növények aprítására vagy könnyebb talajokon akár búza utáni sekély tarlókezelésre is használhatóak.

A vágás hatékonysága nagyban függ a talaj keménységétől is, homokon a szármaradvány besüllyed, nem fog eléggé vágni, mert nincs támasztófelület, kemény talajokon viszont komoly aprítás várható el a hengertől. A kifelé fordított trapézforma és a nagy kerületi sebesség jó öntisztulást eredményez.

Fraroll 6500 NCK

Fraroll 6500 NCK – fotó: AXIÁL Kft.

A gazdák FRAMEST vontatott vágóhengerekről való pozitív visszajelzései alapján – készítették el a függesztett vágóhengereket. Ezeket önállóan nagy sebességgel, vagy tárcsa, kultivátor előtt használva frontra függesztve lehet használni tetszés szerint. A gépek alapból vontatott üzeműek, de opcióban lehet rá kérni tolt üzemhez adaptert.

A gépek masszív, erős vázzal készülnek a FRAMEST hagyományoknak megfelelően. A vágóhengerek átmérője 500 mm, nyitott szerkezetű, de vastag csőtengellyel rendelkeznek. A pengék száma 9 db, 100 x 8 mm élezett Hardox lemezek, enyhén csavarva. A pengék megfordíthatóak, két oldalon élezettek, tehát az élettartam szempontjából duplájával számolhatunk.

Frapper alapgep+vagohenger+hullamos tarcsa

Frapper alapgép+vágóhenger+hullámos tárcsa – fotó: AXIÁL Kft.

A vágóhengerek csapágyazott végein a csapágylábak mereven össze vannak kötve, tekeredésmentes a szerkezet, de az egész hengerváz gumibakon rugóztatott a jobb munkaminőség és a gép kímélése szempontjából, ezáltal a traktorra átadott ütések csillapítása is jobb. A hullámos tárcsák egy tengelyre vannak felfűzve, a vágóhengerrel közösen rugóztatott vázra, láncos sárkaparóval.

A tolt üzemmód +/- 90 mm oldalmozgást engedélyez (bő 4-4°), ez kanyarodáskor kíméli a traktor merev front függesztését, valamint könnyíti a kormányzást. Igény esetén többletsúlyt is rakhatunk a gépekre, súlycsomagok segítségével, ezeket elsősorban nagyobb zöldtömeg/zöldítés esetén ajánlják.

A gépek az AXIÁL Kft. kínálatában elérhetőek, bővebb információért forduljanak a területileg illetékes gépértékesítő kollégáihoz!

axiál