A STIHL kertápolási szakértői összegyűjtöttek 4+1 professzionális tippet, amit érdemes mindenkinek megfogadnia annak érdekében, hogy kerti eszközei biztonságosan, megfelelő teljesítményt tudjanak nyújtani a tavaszi hajrában.

1. Motoros lánfűrészt beindítani csakis „friss” üzemanyaggal érdemes

A motorfűrészek többsége a téli időszakban is rendszeres használatban volt, azok a gépek azonban, amelyek több hónapot pihentek a fészerben, nagyobb odafigyelést igényelnek. A benzinmotoros láncfűrészek esetében egy hosszabb leállást követően elengedhetetlen az üzemanyag-tartály kiürítése, hiszen a régi, fáradt üzemanyag számos komoly problémát okozhat az eszközben. Mindemellett érdemes a szakkereskedések és szakszervizek által javasolt, saját márkás, STIHL HP Super motorolajat használni az eszközök üzemeltetése során, mivel a részben szintetikus, kétütemű motorolaj kiváló kenési tulajdonságokkal rendelkezik, tiszta égéssel, rendkívül alacsony füstgáz-kibocsátással.

STIHL láncfűrész

Friss üzemanyaggal lássa el motorfűrészét a munka megkezdése előtt! — fotó: STIHL

2. Így érheti el a fűkasza damiljának legjobb teljesítményét és leghosszabb élettartamát

A fűkaszával történő munka megkezdése előtt az első feladat, hogy az üzemanyag tankot feltöltsük friss üzemanyaggal. Ezt követően figyeljünk arra, hogy az eszköz használati utasításában előírt vastagságú damilt használjuk, hiszen az annál vastagabb vágószál egyrészről túlságosan terheli a motort, másrészről pedig fokozza az alkatrészek elhasználódását is.

A szakértők szerint érdemes a damilt használat előtt 24 órán keresztül vízben áztatni, az ugyanis növeli az anyag rugalmasságát és élettartamát is. Mindemellett törekedjünk arra, hogy hosszú időre ne tegyük ki a damilt az erős napsugárzás káros hatásának, ez ugyanis az anyag elridegesedéséhez vezet, így a vágószál gyorsabban kopik és könnyebben elpattan, folyamatos megállásra késztetve a fűkaszát és használóját.

STIHL fűkasza

A fűkasza vágásteljesítménye a megfelelő vastagságú damiltól is függ — fotó: STIHL

3. Sövénynyíró kést csakis szakszervízben éleztessen!

A sövényvágó pengéinek tisztításával sokat tehetünk azért, hogy az eszköz teljesítménye ne romoljon. A rendszeres vágás során keletkező nyesedékmaradványokat minden esetben precízen el kell távolítani, ha azonban észrevesszük, hogy a sövényvágó teljesítménye a korábbiakhoz képest kevésbé hatékony, minden esetben forduljunk szakszervízhez a pengék megélezésével. Mindemellett érdemes a vágószerkezetet kenőolajokkal karbantartani. Ajánlott olyan anyagot választani, amely növényi bázisú. Ebben az esetben a környezetbarát biológiai lebomlásának köszönhetően nincs környezetkárosító hatása, így vízvédelmi és ökológiailag érzékeny területeken is használható.

STIHL sövényvágó

A sövényvágó pengéjének élezése szakszervízben elvégzendő feladat — fotó: STIHL

4. Középpontban a fűnyírókés élessége

A tompa, kopott fűnyírókéssel végzett munka nemcsak többletenergiát követel a géptől, hanem a gyepben is komoly károkat tehet. Az életlen késsel vágott fűszálaknak szabályos küzdelmet jelent az, hogy felszívják és megkössék a nedvességet, így azok könnyebben elszáradhatnak, kikophatnak, ráadásul fogékonyabbá válnak a betegségekre is, amelyek megfelelő kezelés nélkül komoly károkat okozhat az egész gyepfelületen.

STIHL fűnyíró

A gyep károsodása éles pengékkel is megelőzhető — fotó: STIHL

5. Szervizeltetés

A tavaszi szezon kezdete előtti időszak kiváló lehetőség a professzionális kerti eszközök általános szervizeltetésére. A rendszeres karbantartás biztosítja, hogy folyamatosan megfelelő teljesítmény mellett üzemeljenek, a kopóalkatrészek rendszeres cseréjével pedig nem csak a az gépek hatékonysága, de az élettartama is megnő, így hosszú ideig biztos társak lesznek a kerti munkában.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

Indexkép: STIHL