Ezzel párhuzamosan az esetleges viharkárok megelőzéséül szolgáló fakorona-metszések, ágvágások, korhadt fák kivágásai is zajlanak, melyek az önkormányzatok számára jelentenek nagy kihívást.

A faápolási munkák – legyen szó gyümölcsösökről, erdőkről, vagy az önkormányzatok közterületein lévő fákról – komoly szakértelmet és eszközhasználati rutint igényelnek. Ahhoz, hogy a feladatokat szakszerű és biztonságos körülmények között végezzék el, professzionális eszközökre van szükség, amelyek nagy teljesítményüknek és innovatív technológiájuknak köszönhetően gördülékennyé és hatékonnyá teszik a munkavégzést. A STIHL kínálatában minden termékkategóriában megtalálhatók olyan eszközök, amelyek nagyban elősegítik a faápolási munkák elvégzését.

1. Gyümölcsfák ápolása magassági ágnyesőkkel

A STIHL eszközkínálatában többféle magassági ágvágó is megtalálható, melyek mindegyike alkalmas arra, hogy a gyümölcsfák ápolását, a faállomány nyesését elvégezzük velük. A köznyelvben gyakran nyeles motoros fűrészként emlegetett gépek eltérő magasságú ágak levágását teszik lehetővé.

STIHL magassági ágvágó vagy nyeles láncfűrész

STIHL magassági ágnyeső – fotó: STIHL

A kisebb fákhoz és a ház körüli munkákhoz a benzinmotoros STIHL HT 56-CE vagy a csendes munkát lehetővé tevő elektromos HTE 60 az ideális. Az ennél egy kategóriával magasabb, 270-390 centiméteres teljes hosszal rendelkező, 4-MIX motoros HT 103 és HT 133 a talajról is lehetővé teszi a fák gondozását, akár 5 méteres magasságban is, ráadásul kifejezetten nagy előnye, hogy a kétütemű motorokhoz képest kevesebb füstgázt bocsát ki, így a környezeti terhelése is alacsony. Ennél minden szempontból még „zöldebb” megoldás (nulla füstgázkibocsátás, extra csendes működés) az akkumulátoros HTA 85.

2. Fakorona-metszés közterületeken

Az önkormányzatok számára minden évben kifejezetten nagy kihívást jelent a közterületi sudaras ágcsoportos fák koronájának visszavágása, melynek optimális időszaka koratavaszra tehető. A munka során professzionális motorfűrészekkel vagy magassági ágvágókkal az úgynevezett sudárvessző a felére, vagy akár a harmadára is visszavágható.

Stihl motoros láncfűrész

STIHL motoros láncfűrész – fotó: STIHL

A STIHL termékei között megtalálhatók kifejezetten fagondozási céllal fejlesztett fűrészek. Az MS 151 TC-E fűrész kompakt méretének és extrakönnyű súlyának köszönhetően praktikus felhasználást tesz lehetővé amellett, hogy osztályához képest kifejezetten magas vágási teljesítményt és sima felületű vágásképet biztosít. Az MS 194 T-t univerzális használatra tervezték a német gyártó mérnökei, kategóriájának kiemelkedő eszköze pedig az MS 201 TC-M motoros fűrész, amelynek M-Tronic motorvezérlése biztosítja az állandó optimális motorteljesítményt az indítás pillanatától kezdve.

3. Tavaszi viharkárok felszámolása motorfűrésszel

Tavasszal gyakran szélsőséges időjárási viszonyok okozhatnak problémát, sőt, akár anyagi kárt is mind a kerttulajdonosok és az önkormányzatok számára. A kidőlt fák feldolgozásához, a letört ágak eltávolításához kifejezetten nagyteljesítményű benzines motorfűrészekre van szükség. Érdemes olyanokat választani, amelyek rendkívül nagy erővel rendelkeznek, mégis kialakításuknak köszönhetően egyszerűen kezelhetők és könnyűek.

Stihl benzines motoros fűrész

STIHL benzines motorfűrész – fotó: STIHL

A STIHL kínálatában több extrém terhelésre kifejlesztett benzines motorfűrész is megtalálható, amelyek közül kiemelkedik az MS 500i, amit a világ első injektoros motorfűrészeként tartanak számon, emellett számos figyelemreméltó tulajdonsággal is rendelkezik. Az elektronikusan szabályozott befecskendezésű láncfűrész hengerűrtartalma 79,2 cm³ és 0,25 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ás sebességre. Teljesítménye 6.8 LE (5 kW), amihez csupán 6,2 kilogrammos súly társul, így a teljesítmény/súly aránya kiemelkedő és egyedülálló.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!