Gátfalvi Gáborral, a GGV Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk Drávaszabolcs határában. A gazdálkodó a Dráva völgyében gazdálkodik, heterogén talajviszonyok mellett. Évente nagyságrendileg 2000 hektárt vetnek el a Väderstad Tempo L 18 soros szemenkénti vetőgéppel, amely eszköz gyakorlati tapasztalatairól, valamint a gazdaság technológiai sajátosságairól kérdeztük Gábort.

"Vetésforgónk összességében cukorrépából, szójából, napraforgóból, árukukoricából és repcéből áll. Gazdaságunkban a kapás növényeknek a sortávolságát átállítottuk 50 centiméterre, ugyanis így a térállása a szemenként vetett magoknak megnő. Abban bízunk, hogy a kukoricanövény a kezdeti nagyobb fejlődési erélyt majd a termésben meg fogja hálálni.

Az 50 centiméteres sortávolság további előnye az, hogy egy vetőgép-beállítással a gabonán kívül minden növényünket el tudjuk vetni. Egyetlen technikai hátránya van az 50 centiméteres sortávolságnak, méghozzá az, hogy a kukorica betakarításához egy speciális adapterre van szükségünk.

A Vädersatd Tempo L vetőgépet azért választottuk, mert a saját-, valamint a környezetemben ismert gazdálkodók egybehangzó véleménye szerint a Tempo a világon az egyik legprecízebb szemenkénti vetőgép.

Vaderstad vetőgép

"A gépet jellemző nagy területteljesítmény mellé párosuló magas fokú precizitás valóban megvalósul." – fotó: Vaderstad Kft.

Az idei vetésünk a hideg tavasz miatt egy kicsit később kezdődött – április közepén kezdtünk el vetni.

A mi vetőgépünk specialitása, hogy a vetéssel egy időben starter műtrágya és más komplex műtrágya kijuttatására is alkalmas, így ez a tulajdonság a mennyiségi és minőségi tápanyag-utánpótlás egymenetes gépévé teszi.

A vetés sebessége a mi gazdaságunkban átlagosan 14 és 16 km/h tempóval történik – úgy, hogy mindezek mellett a teljesen feltöltött vetőgép tömege 16 tonnát jelent.

18 soros gépről beszélünk, így a Tempo vetőgépünkkel napi 120-150 hektár műszakonkénti eredményt tudunk elérni. Mindezek tükrében úgy gondolom, hogy jó eredmény az, hogy a körülbelül 1200 hektár kukoricánkat egy hét alatt el tudtuk vetni.

Üzemi tapasztalatunk, hogy a vetőgépet jellemző nagy területteljesítmény mellé párosuló magas fokú precizitás valóban megvalósul – heterogén viszonyok mellett is – és fontosnak tartom kiemelni a könnyű karbantarthatóságot is!