Jelentős változások történtek az elmúlt időszakban, környezeti, gazdasági és szabályozói szempontból egyaránt.

A szabályozói változások közé tartozik, az Európai Unió által elfogadott „Green Deal " – 2030 határozat, és az új Közös Agrárpolitika (KAP) amely több ponton is közvetlen hatással lesz a következő években a mezőgazdasági termelésre.

Ennek kapcsán két fő szempontot emelnénk ki: az egyik a műtrágya-felhasználás 20%-kal történő csökkentése, a másik a növényvédő szerek felhasználásának 50%-os, drasztikus csökkentése.

A változásokhoz – lehetőségekhez valamilyen formában alkalmazkodni kell, amelynek egyik eszköze a precíz és helyspecifikus kijuttatásra való törekvés, precíziós gépek segítségével.

LEXIS permetezőgép

Az egyre kevesebb csapadék és annak kedvezőtlen eloszlása, és az új szabályozások is arra ösztönzik a gazdákat, hogy precízebben juttassanak ki a megfelelő növényvédő anyagokat, illetve a tápanyagok utánpótlását is folyékony szerekkel próbálják megoldani.

A LEXIS acél vagy alumínium kerettel érhető el 18-20-24-28 m munkaszélességben. A legkedveltebb tartály a hazai piacon a 3000 literes, de elérhető 3800 literes változatban is. A LEXIS tervezéskor fontos szempont volt az egyszerű beállíthatóság és kezelhetőség, valamint a kompakt felépítés. A rövid tengelytáv és az alacsony súlypont-kialakításának köszönhetően a gép fordulékony és stabil, ezáltal a terepviszonyoktól függetlenül biztonságosan üzemeltethető. A teljes magassága pedig mindössze 4 méter.

kuhn lexis

KUHN LEXIS 3800L-es tartállyal – fotó: Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.

A LEXIS precízen juttatja ki a permetező szert, hogy hosszan tartó, tökéletes védelmet nyújtson a növényeknek,  használható továbbá folyékony műtrágya kijuttatásra is. Opcionálisan automata keretszintezéssel is elérhető. A multifunkciós szelepek  egyszerűvé teszik a gép használatát és csökkentik az állásidőt. Az eltömődés ellen négy lépcsős szűrési védelemmel rendelkezik a munkagép.

A gép precíziós funkcióinak köszönhetően (pl.: akár fúvókánkénti szakaszolás), táblatérkép alapján történő változó dózis használatával rendkívül pontosan és hatékony a kijuttatás. A munka vezérlésére és nyomon követésére elérhetőek az új ergonomikus kialakítású A3 JOYSTICK és a CCI 800 és 1200-es monitorok.

Az idei évben szerződött CCI 800 és 1200 -as monitorral ellátott összes munkagéphez díjmentesen biztosítjuk a Wifi modult az egyszerű adatátvitel érdekében (táblatérkép, távoli nézet stb.)

CCI A3 JOYSTICK (balra), és CCI 800 és1200 monitorok (jobbra)

CCI A3 JOYSTICK (balra), és CCI 800 és1200 monitorok (jobbra) – forrás: Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.

ESPRO vetőgép

A KUHN min-till gabonavetőgépe az ESPRO nem csak magágyat készít és vet, de az RC változat osztott tartályának köszönhetően még a vetéssel egy menetben a műtrágya-kijuttatás is megvalósítható.

A KUHN ESPRO vetőgép alkalmazásával csökkenthető a menetszám, kevesebb gép és gépkezelő szükséges, ezáltal költséget takaríthat meg. A gép által kínált precíziós kijuttatási megoldásoknak köszönhetően pedig optimalizálható a műtrágya-kijuttatás, ezen felül további 2 kiegészítő tartállyal, akár starter és csigaölő szer is kijuttatható 1 menetben.

A KUHN ESPRO nagy teljesítményű mulcsvetőgép elérhető 3, 4, 6 és 8 méteres munkaszélességben. Az osztott tartályos RC, modelleken  (4 és 6 m-es kivitelben) egy menetben végezhető a talajelőkészítés, a műtrágya kijuttatás és a vetés, amellyel idő és üzemanyag takarítható meg.

KUHN ESPRO 6000 RC vetés közben

KUHN ESPRO 6000 RC vetés közben – fotó: Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.

Az osztott tartályos (RC) típusok sajátossága, hogy a kijuttatást tudják a 15 cm sortávú magárkokba, vagy a 30 cm sortávú műtrágya-csoroszlyákra is irányítani. Ezeknél a modelleknél a műtrágya a két magárok közé, a gyökérszint alá kerül, így megelőzhető a fejlődő növények kiégése, és megvalósítható a változó dózisú tápanyag-kijuttatás is. A vetés ellenőrzés és szakaszolás a VISTAFLOW elektromos vetés ellenőrző egységgel lehetséges, a nyomon követésre pedig az ISOBUS monitoron van lehetőség.

VISTAFLOW vetésellenőrző egység (balra), és CCI 1200-as monitor(jobbra)

VISTAFLOW vetésellenőrző egység (balra), és CCI 1200-as monitor(jobbra) – forrás: Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.

Az opciós első keréksor az egyengetést segíti, majd a két sorban rendezett rövidtárcsa sor felelős az aprításért és a keverésért. Ezt követően helyezkedik el a tömörítőkerék sor, az egységesen visszatömörített magágy érdekében, majd az egyedileg gumibakok segítségével függesztett CROSSFLEX vetőegységek végzik el a vetést. Végül az egyenletes kelés érdekében a magnyomókerék és a pálcás borona végzi az utolsó lezáró műveletet.

A vetőgép üzemeltetése alacsony vonóerőt igényel, akár egy 170 LE-s traktor elengedő a 4 méteres változathoz. A fokozatmentes, elektromos vetőegységnek köszönhetően átszerelés nélkül 1 kg-tól 450 kg/ha-ig állítható a kijuttatandó vetőmag mennyisége. A gép kiválóan beilleszthető a precíziós gazdálkodásba, minimum és forgatásos talajművelés esetén is.

MAXIMA vetőgép

A MAXIMA jól beilleszthető a precíziós és a helyspecifikus gazdálkodásba. Az elektromos változat minden adagoló egységét elektromos motorokkal szabályozza: a vetést, a műtrágya-adagolást és a mikrogranulátum-kijuttatást. A teljes folyamat felhasználóbarát ISOBUS felületen vezérelhető így a vetőmag és a műtrágya változó dózisú kijuttatására is képes, akár két külön térkép alapján.

A KUHN MAXIMA gépcsalád 3 generációja az Axanit Kft.-nél

A KUHN MAXIMA gépcsalád 3 generációja az Axanit Kft.-nél – fotó: Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.

KUHN MAXIMA 3 szemenkénti vetőgépek 6 -7- 8- 9 - 12 soros kivitelben érhetők el. A különböző vázkialakításnak köszönhetően a sortávolság 45-80 cm között állítható, akár 5 cm-es lépésekben. Az újra tervezett vetőkocsiknak, valamint a 950-1350 liter befogadó képességű műtrágya tartálynak, és az új fejlesztésű nyomott levegős G2 mikrogranulátum egységnek köszönhetően, a vetés rendkívül pontos, nagy hatékonyság mellett.

MAXIMA 3 TS-e munka közben

MAXIMA 3 TS-e munka közben – fotó: Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.

MAXIMA 3 vetőgépek beállítása rendkívül egyszerű szerszámok nélkül, gyorsan elvégezhető. Köszönhetően az új fejlesztéseknek a vetőmagok talajba helyezése pontosabb, az új kijuttató rendszer pedig jobb vetőmagvezetést biztosít. A KUHN vetőtárcsák széles választéka megoldást nyújt az eltérő vetőmag-típusokhoz.

Keresse gépeinket az Agroinform Piacterén is.

KUHN LEXIS 3000 permetező gép vontatott szántóföldi permetező

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/novenyvedelmi-gep-permetezo-gep/kuhn-lexis-3000-vontatott-szantofoldi-permetezo/h_7217436?ref=3943fa41


KUHN MAXIMA3 TS 950 szemenkénti vetőgép

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/vetogep-ulteto-palantazo-gep/kuhn-maxima3-ts-950-szemenkenti-vetogep/h_7183197?ref=dac9cf4d


KUHN MAXIMA3 TS E 950 szemenkénti vetőgép

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/vetogep-ulteto-palantazo-gep/kuhn-maxima3-ts-e-950-szemenkenti-vetogep/h_7208055


KUHN ESPRO 4000R vetőgép

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/vetogep-ulteto-palantazo-gep/kuhn-espro-4000r-vetogep/h_6682357?ref=17588603


KUHN ESPRO 6000 R mulcsvetőgép

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/vetogep-ulteto-palantazo-gep/kuhn-i-espro-6000-r-mulcsvetogep/h_7170322?ref=17588603


További információkért keressen minket alábbi elérhetőségeink egyikén:

KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. | www.kuhn.co.huinfohu@kuhn.com +36 76 500 460

Szeretnél az elsők között értesülni a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. akcióiról és aktuális híreiről? Kövesd a Facebook-oldalukat ide kattintva!

kuhn logó