A sorközi gyomlálásra fejlesztett, emberi kézmozgást imitáló Quirky ("különös") robot mozgása pontosan olyan, mintha egy ember húzná ki egyesével a gyomokat, írja a Future Farming. Sűrű növényzetben és nagyon fiatal, kicsi növények esetén is használható. Május végén, Hollandiában a Jövőbeli Gazdálkodás & Étel expón 12 robotot és precíziós gyomirtó eszköz tudását mutatták be, melyek gyakorlati alkalmazása még messzebb van, de a kezdeményezés kétségkívül előremutató.


2018 óta többen is kísérleteztek gyomláló robotokkal (Wageningen UR, TU Delft, Microsoft), a Quirky robot az Odd.Bot nevű startup fejlesztése. A cél minden esetben az, hogy a sorközi gyomot minél korábbi fejlődési szakaszban el tudják távolítani akkor is, hogyha azok nagyon közel vannak a kultúrnövényhez. Ez a kézimunkaigény jelentős csökkenését jelentheti intenzív kertészeti ágazatokban (hagyma, répa, cikória).


Az Odd.Bot célja olyan egyszerű és megfizethető robotokat fejleszteni, amelyek együtt, egy rendszerben, egy operátor kezelése mellett tudnak dolgozni.

Indexkép: odd.bot