A bálakamrában 18 darab henger gondoskodik a bálaformázásról. A hengerek meghajtása görgős láncos, lánckerekes áttételen keresztül történik.

gép

Mascar Divel 630 CUT – fotó: mascar.it

A bálatömörség szabályozását elektronikus rendszer segítségével végezhetjük. A bálaformázó hengerek nagy szilárdságú, hosszélettartamú, 3,2 mm vastag acéllemezből készültek. Az aktuális bálakamranyomásról a bálázó elején található nyomásmérő óra ad tájékoztatást. A masszív bálaformázó hengerrendszernek köszönhetően durvább szálasanyagok, kukoricaszár nagy tömörségű bálázása is megvalósítható vele.

gépA 18 darab bálaformázó hengermeghajtása görgős láncos, lánckerekes áttételen keresztül történik – fotó: mascar.it

A Diavel megkapta a Mascar Monster-sorozat nagy teljesítményű rendfelszedőjét 2 m munkaszélességben. A rendfelszedő talajkövetését két oldalon támasztó gumikerék segíti. A négy ujjsoros, soronként 28 darab ujjal szerelt, vezérelt ujjas rendfelszedőnél az ujjak távolsága 65 mm.

Mint ahogy a többi Mascar bálázónál, úgy ennél a szériánál is rotoros adagoló gondoskodik tökéletesen egyenletes anyagáram-továbbításról a bálakamra felé.

gép

15 késes szeletelőrendszerrel is rendelhető a bálázó – fotó: mascar.it

Amennyiben valamilyen nem várt oknál fogva eltömődés lépne fel, annak áthidalására a bálakamra alja alapfelszereltségben hidraulikusan lenyitható, így akár a fülkéből megszüntethető a probléma. A szenázsbálák készítéséhez 15 késes szeletelőrendszerrel is rendelhető a bálázó, melynél a kések hidraulikusan mozgathatók.

gép

Egyszerre két tekercs háló is betárolható a gépbe, így kevesebbszer kell a tekercscsere miatt megszakítani a bálázást – fotó: mascar.it

A Diavel elérhető hálós és kettős zsineges kötözéssel, a hálós kötéshez egyszerre két tekercs háló is betárolható a gépbe, így kevesebbszer kell a tekercscsere miatt megszakítani a bálázást, jelentős üzemidő-kiesést megtakarítva ezzel.

A bála gyors ürítését az opcióban rendelhető rugós bálakidobó is segítheti. Az alapfelszereltség része az M630 színes kezelőmonitor, mely folyamatosan tájékoztat a bála aktuális állapotáról, és 5-féle számlálóval is rendelkezik.

gép

Az aktuális bálakamranyomásról a bálázó elején található nyomásmérő óra ad tájékoztatást – fotó: mascar.it

A bálázó alapfelszereltségben központi zsírzórendszerrel és az automata láncolajzással kerül felszerelésre, amely jelentősen leegyszerűsíti a karbantartási feladatokat, sőt opcióban félautomata központi zsírzórendszerrel is kérhető a bálázó.

A Mascar Diavel üzemeltetéséhez 90-120 LE-s traktor szükséges, attól függően, hogy sima rotoros vagy szeletelőrendszerrel szerelt bálázóval kell dolgoznunk. A bálázó hidraulikus egységeinek kiszolgálásához 2 darab kettős működésű szabad hidraulikacsatlakozással is rendelkeznie kell a működtető erőgépnek.

A traktor teljesítményleadó tengelyével támasztott fordulatszám igénye 540 f/min, a bálázó ennek átvitelére túlterhelésvédő kapcsolóval szerelt, nagy hajlásszögű kardántengellyel van szerelve alapkivitelben.

gépLehetőség van opcióban 500/50-17 méretű szélesebb, alacsony nyomású abroncsokkal szerelt kerekekkel való rendelésre is – fotó: mascar.it

A bálázó járószerkezete 15.0/55-17 abroncsokkal van szerelve, de amennyiben a több mint 3 tonnás betakarítógép talajra gyakorolt nyomását csökkenteni szeretnénk, lehetőség van opcióban 500/50-17 méretű szélesebb, alacsony nyomású abroncsokkal szerelt kerekekkel való rendelésre is.

A gyártó az opciós listában lehetőséget kínál a  biztonságos közúti közlekedéshez a bálázó kerekeinek hidraulikus vagy pneumatikus rendszerű fékkel való felszerelésére is.

A zöld bálák csomagolásához a Mascar profi bálacsomagolókat is gyárt. Ezek közül kiemelném a vontatott 3100-as típust, melynél a forgó bölcső tartós és strapabíró golyós koszorún fordul, és rendszerint a tarlón végzik vele a csomagolást.

A csomagoló az oldalsó villával fel tudja venni magára a bálát, csomagolás után pedig hátrafelé billenti le palástra vagy billentve lapjára. A lapjára billentés előnye, hogy a bála biztosan nem gurul el dombos területen, és a több fóliaréteg miatt a csomagolás sérülésének esélye is kisebb. A gép további előnye, hogy csomagolás közben megközelíthető a következő bála, mivel a leborítás hátra, a felvétel pedig oldalról történik.

Az 1600-as típusú csomagolót telephelyi használatra is ajánljuk, mivel a gép felveszi magára a bálákat, akár 1200 kg-os, max. 160 cm átmérőjű bálát lehet vele csomagolni, és a lerakásnál is pontosan lehet helyezni a bálákat.