A Kecskemét mellett, Városföldön körülbelül 1700 hektár területen gazdálkodó Poly-Frucht Kft. idén tavasztól két Väderstad Tempo vetőgépet is használ. Mindkettőt a precíziós pályázat segítségével szerezték be, hiszen már időszerű volt az előző vetőgépek cseréje. Tizenéves technikák voltak, s bár szépen lehetett még velük vetni, de nagyon oda kellett figyelni a sebességre, a mélységet sem olyan szépen tartották, elég egyenetlen volt a végeredmény amit nyújtottak. A cég nagyon örül annak, hogy némi anyagi segítséggel be tudták szerezni a Tempo vetőgépeket, abban bíznak, hogy jó sokáig tudják őket használni – mondta Polyák Dóra, agronómus.

Kollár Vendel gépkezelő szerint, a Tempo vetőgép nagyon pontos, jól tartja a mélységet, jól bírja a sebességet – ezek pedig elengedhetetlen előnyök ahhoz, hogy jól lehessen haladni velük. Körülbelül 4-5 hektárnyi területet tudnak elvetni vele óránként, igaz a műtrágya egy kicsit lassít a folyamaton, de így is tökéletesen működik. A kukoricát 99 százalék pontossággal tudják vele elvetni 21 centiméteres tőtávra.

A gazdaságba két függesztett hatsoros gép érkezett, mindkettő ugyanolyan felszereltséggel: műtrágya- és granulátum tartállyal szerelve – mondta Tolnai Péter a Vaderstad Kft. értékesítési és kereskedelmi vezetője. Elvárás volt, hogy a meglévő vagy a tervezett traktorokhoz (ami azt jelenti, hogy egy hathengeres traktornak körülbelül a felső kategóriája szükséges a maximális kapacitás kihasználásához) jól illeszkedjenek és biztonsággal üzemeltethetők legyenek. A Väderstad mindig próbál igazodni a táblaméretekhez, tábla adottságokhoz, helyi igényekhez, így a termékpalettájukon nagyon sokféle gép áll a gazdálkodók rendelkezésére. Minden gazdaság számára tudnak egy megfelelő erőgép-munkagép párosítást kínálni.

vetőgép

A Tempo vetőgép nagyon közkedvelt a gazdák körében – fotó: Agroinform.hu

A Tempo vetőgép már több mint 10 éve van a piacon, forradalmasította a vetést, és nem csak hazánkban, hanem egész Európában közkedvelt és elterjedt gép. Idehaza évről-évre egyre többet értékesítenek belőle.

Elsődleges előnye a pontosság, míg ez egy hagyományos gépnél 6-8 km/h sebesség mellett valósul meg, addig a Tempo vetőgép – az adagoló egységének és kialakításának köszönhetően – ennek a sebességnek a duplájával is ugyanazt a pontosságot tudja elérni. Ez előnyt jelent azoknak a gazdaságoknak, ahol nem a munkaszélesség vagy a sorok számának a növelésével szeretnék elérni a területteljesítmény-növelést, hanem a sebesség növelését választják megoldásként.

A pontosság nemcsak tőtávtartást jelent, hanem mélységtartást is. Ez az egyenletesség a táblavégi elzárással, a differenciált kijuttatás lehetőségével – akár vetőmagnál, granulátumnál, műtrágyánál – nagyon sokoldalú felhasználást tesz lehetővé.

További információkért keresd a Vaderstad Kft.-t elérhetőségeik valamelyikén:

Vaderstad Kft.
Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000
E-mail: infohu@vaderstad.com
Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

vaderstad logó