Magyarország Mátyás király óta élen jár járműgyártásban – nyilatkozta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Ezt mutatja majd be a március 22-24-e között a Hungexpo területén látható a Magyarok a Világ Járműgyártásában elnevezésű tematikus kiállítás, az autókiállítás kísérő rendezvénye – mondta a szakember az M1 aktuális csatornán.

Több mint 1000 négyzetméteren láthatók majd földön, vízen, levegőben közlekedő magyar járműcsodák, egy részük belülről is. De bemutatják például azt is, hogy egy-egy autónak hány alkatrészét gyártják Magyarországon.

A szakember emlékeztetett arra, hogy például a legújabb elektromos Jaguár személyautó fejlesztésében is részt vettek magyar mérnökök.

Dutra traktor egy veterán találkozón – fotó: Agroinform.hu

A beszélgetés során szóba kerültek a legendás magyar gyártású Dutra traktorok is, amelyek képviselői márciusban szintén felvonulnak a Hungexpón.

Knezsik István kiemelte, hogy a Renner Bt.-nek köszönhetően újraindult a hazai traktorgyártás – a márciusi kiállításon pedig az új Renner traktor is megtekinthető lesz a nagyközönség számára.

A Renner Bt. oldalán a következő olvasható a klasszikus formájú, tetszetős erőgépekről:

"A Renner-50 univerzális összkerékhajtású erőgép projekt azzal a céllal jött létre, hogy a 20. században elért magyar mérnöki eredményeket felhasználva, a magyarországi OEM típusú traktor előállítást újraindítsa. A projekt során olyan együttműködést tervezünk gyakorló mérnökökkel, gyártóüzemekkel, és felsőoktatási intézményekkel, amelynek eredményeképpen a magyar kertészetek, állattartó telepek és kommunális üzemek számára elérhető áron és magas minőségi szinten tudunk erőgépeket gyártani.

Renner traktor gyári felvétel – fotó: Kovács Zoltán

Tekintettel arra, hogy a nagy hírű Vörös Csillag Traktorgyár által gyártott, méltán világhírű Dutra traktorok továbbfejlesztése különböző okokból elmaradt, projektcsapatunkkal arra vállalkoztunk, hogy a fejlesztést a mai kor igényeinek megfelelően tovább folytatjuk, ezzel is elismerve elődeink munkásságát. A magyar beszállítói kkv-k a fejlesztéseket támogatják, és jelen gazdasági környezetben szívesen vesznek részt nemzetgazdasági szinten jelentős, hazai erőforrásokból táplálkozó, magas hozzáadott értékű termék előállításában.

A projekt sikeres lezárása esetén az iparban dolgozó szakemberek, a magyar mezőgazdasági kisüzemek számára jól használható, alacsony üzemeltetési költségű erőgépeket szolgáltatnának."

Mára a Renner traktor prototípusa a terepen is bizonyított számtalan géppróba során. A sorozatgyártásra is felkészült a vállalat és a gazdálkodók élénk érdeklődése is optimizmusra ad okot az új magyar traktormárka jövője tekintetében.