A Gus mesterséges intelligenciát és különféle navigációs technológiákat, robusztus robotikát és új technológiát alkalmaz a betakarítási folyamat optimalizálására. A robotot a Cambridge-i székhelyű Autopickr fejleszti.

Az agrártechnológiai vállalat csúcstechnológiájú, alacsony költségű betakarítási és szántóföldi megoldások fejlesztésére specializálódott a mezőgazdaság számára. Olyan adaptív robotplatformokon dolgozik, amelyeket úgy terveztek, hogy megbirkózzanak a munkaigényes feladatokkal mind a szántóföldeken, mind az üvegházakban.

Spárgaszedő

Az év végére teljessé válik a prototípus – forrás: Facebook/Autopickr

Gus súlya körülbelül 45 kilogramm, a négykerekű, akkumulátoros platform az összes betakarítható spárga 100 százalékát önállóan szedi 8-10 órás műszakban. A könnyű és kompakt robot könnyű, két ember kényelmesen meg tudja emelni, így furgonnal, kisteherautóval, traktorral vagy akár utánfutóval is könnyedén költöztethető az egyes helyszínek között.


Gus a szedés közben 20 kg spárgát képes mozgatni, a sípokat két rekeszbe helyezi. Szoftvere üzenetet küld a felhasználónak, ha eljött a ládák ürítésének ideje. A tervek szerint 2024 végére teljesen elkészül a gép prototípusa, melyet modularitása alkalmassá tesz többféle mezőgazdasági hasznosításra, a nárcisz vágásától, a szőlőtermelésig.

Forrás: FutureFarming