A kínálat átalakítását, fejlesztését a kisméretű, többcélú, csuklós törzsű rakodógépek iránti kereslet motiválta a mezőgazdasági, gépbérleti és építőipari ágazatokban. Sok felhasználó a homlokrakodós traktort, a csúszókormányzású rakodógépet vagy a kotró-rakodót kívánja felváltani a sokoldalúság, mozgékonyság és biztonság érdekében.

A homlokrakodós traktor és a traktor alapokból született kotró-rakodó többnyire túl nagy épületeken belüli rakodáshoz, munkához, a csúszókormányzású rakodóképeknél a szűkös emelési és bebillentési magasságot említik hátrányként.

rakodógép

A kínálat átalakítását, fejlesztését a kisméretű, többcélú, csuklós törzsű rakodógépek iránti kereslet motiválta – fotó: www.mecalac.com

Hat gépből álló választék, minden igényt kielégítően

Az új Mecalac MCL termékcsalád 6 típusból áll, 1,74-2,85 tonna közötti önsúllyal. Ezen belül 4 típus hosszú gémmel (Standard), amely megfelel a mezőgazdasági szegmens igényeinek, és 2 típus rövid gémmel, az építőipari igényekhez szabva. A dízelmotorok egységesen Perkins-gyártmányok.


MCL2

A legkisebb gép az MCL termékcsaládban, és kivételesen nem egy központi, hanem 4, a kerekeket közvetlenül meghajtó hidromotorral rendelkezik. Szűk helyeken is mozgékony, a nagy gépek minden tulajdonságával rendelkezik. Motorja 25 lóerős, teljes szélessége 1040 mm, védett kezelőállással és zárt fülkés kivitelben egyaránt kapható. Maximális sebessége 11 km/ó, önsúlya 1740 kg, a billenőteher 1015 kg.

rakodógép

MCL2 – fotó: www.mecalac.com

MCL4

Kiváló kompromisszumot kínál a kompakt méretek és a teherbírás között. Motorja szintén 25 LE-s Perkins, ideális olyan bérbeadó flották számára is, amelyek tartós, nagy teljesítményű gépet szeretnének. Alacsony, 2,4 tonnás önsúlya lehetővé teszi a gép könnyű szállítását, például egy pick-up vontatta, 2 tengelyes, 3,5 tonna össztömegű utánfutón. A meghajtás itt már a szokott központi hidromotorral és kardántengellyel történik, osztóművön keresztül. Szélessége 1100 mm, a billenőteher 1650 kg, legnagyobb sebessége 19 km/óra.

rakodógép

MLC4 – fotó: www.mecalac.com

MCL6

Valójában az MCL4-en alapul, erősebb és nagyobb paraméterekkel. Motorja 49 lóerős, amely nemcsak gyors haladást teszt lehetővé, hanem nagy hidraulikus teljesítményt is, növelve a termelékenységet (gyors emelés, billentés) a munkaterületeken. Önsúlya 2450 kg, a billenőteher 1675 kg, a gép szélessége 1100 mm. Maximum sebessége 19, opcióban 30 km/óra.

rakodógép

MLC6 – fotó: www.mecalac.com

MCL8

Teljesítmény, nagy bebillentési magasság és emelőkapacitás: ezek voltak a fő szempontok ennek a gépnek a megtervezésekor. A rakodáson, anyagmozgatáson kívül itt már a gémre kapcsolt, különböző hidraulikus működtetésű eszközök, berendezések üzemeltetése is fontos szempont volt. A gép önsúlya 2850 kg, a billenőteher 1880 kg, motorja szintén 49 LE teljesítményű. Szélessége 1330 mm, a maximum sebesség 19, opcióban 30 km/óra.

rakodógép

rakodógép

MCL8 – fotók: www.mecalac.com

MCL4+ & MCL6+

A rövid gémes változatok a különböző alkalmazási területek egyedi speciális igényeihez – főleg az építőipar számára – megnövelt billenőterhelést kínálnak. Mindkét típus 3 változatban lesz elérhető: fix vagy lehajtható védőkerettel és zártfülkés változatban, természetesen számos szerelék/eszköz alkalmazhatóságával.

Az MCL4+ önsúlya 2340 kg, a billenőteher 1885 kg, motorja 25 LE, a gép szélessége 1100 mm.

Az MCL6+ műszaki alapjaiban azonos a már említett normál (hosszú gémes) típussal. 49 lóerős motorja lehetővé teszi, hogy 30 km/órás sebességet érjen el közúton. A nagy hidraulikus teljesítmény itt is előnyös a különböző, gémre csatolt eszközök működtetéséhez. A rövidebb gémszerkezet és 1910 kilogrammos billenőteher előnyös a nehezebb építőipari alkalmazásoknál. A gép szélessége 1100 mm, önsúlya 2390 kg.

rakodógép

MCL4+ – fotó: www.mecalac.com

rakodógép

MCL6+ – fotó: www.mecalac.com

A legújabb Mecalac-technológiák

Az új MCL rakodók felszerelhetők a Mecalac legújabb kényelmi és vezetőtámogató technológiáival, többek között:

- M-Drive: A gépet eszközhordozóvá alakítja, a gép sebessége a lábpedállal szabályozható, míg a kiválasztott motorfordulatszám kézi gázadással, a munkasebességtől függetlenül.
- Sebességszabályozás: A lábpedállal igény szerint szabályozható a menetsebesség, alacsonyabb fordulatszámmal, így pontosabb lehet a munkavégzés.
- MyMecalac csatlakoztatott szolgáltatások: Maximalizálják a gépek kihasználtságát az optimalizált és hozzáférhető gépadatokkal, csökkentik az állásidőket a jobb flottakezelésnek köszönhetően.
- Indítási digitális kód (PIN-kód): Egy billentyűzet, amely lehetővé teszi a gép használatának jobb ellenőrizhetőségét, a gépkezelők és munkaidők nyomon követését.

Főbb konstrukciós jellemzők

A fenti gyártmánypaletta-bővítéssel a francia gyártó a mezőgazdasági, a kertépítési és a gépbérleti szektorban kívánja piaci pozícióit erősíteni.

A kezelőállás vagy zárt fülke a hátsó alvázon helyezkedik el a nagyobb stabilitás érdekében, míg a felfüggesztett tengely és a 10 fokos központi elmozdulás a komfortosabb vezethetőséget, a jobb tapadást és stabilitást biztosítja a talajkövetéssel. Mindegyik gép 2x45 fokos elkormányzással rendelkezik, amely az első kerekeket menet közben a hátsó kerekekkel azonos nyomon tartja.

A vezetőállás, illetve fülke mindkét oldalról megközelíthető, ergonomikus lépcsők és kapaszkodók segítik a talajszintről történő beszállást.

A sebességszabályozás és az M-Drive az MCL6 és az MCL8 alapfelszereltségéhez tartozik, az MCL2 és az MCL4 esetében pedig opcionális.

A különböző tartozékok kompatibilisek az alapgépekkel, és a Mecalac gyorscsatlakozási technológiája megkönnyíti például a fúrószárak, kaszák, rakodókanalak és egyéb eszközök fel- és leszerelését. A gémre és a hátsó részre szerelt kiegészítő hidraulikavezetékek és a hárompólusú 12V-os csatlakozók további sokoldalúságot és termelékenységet biztosítanak az eszközök számára. Például előre felszerelhetünk egy hóekét, míg hátra egy sószórót.

Az MCL2 és MCL4 modellek 30,5 liter/perc hidraulikaáramlást biztosítanak, míg az MCL6 és MCL8 modelleknél 61 liter/perc mennyiséget biztosítanak.

Minden gépkezelőhöz hozzárendelhető egy indítási digikód (PIN-kód) a nyomon követés és a felügyelet érdekében, de egyben indításgátlóként is szolgálhat, lopás ellen.

A berendezések távoli felügyeletéhez a Mecalac opcióként kínálja a MyMecalac Connected telematikai szolgáltatását. A tulajdonosok bármelyik MCL modellhez hozzárendelhetik a telematikai dobozt, amelyhez kétéves előfizetés jár.

Az MCL új kompakt rakodói már megérkeztek a kereskedésekbe. A lenyitható védőkeret (állattartó épületek, gyümölcsösök, üvegházak stb. számára) még ebben az évben piaci bevezetésre kerül.

Forrás: www.mecalac.com