A HE-VA kínálatában több lazítófajtát találunk az eltérő felhasználási körülmények és elvégzendő műveletek szempontjából. MINDEGYIK típusra igaz azonban, hogy a HE-VA lazítók a talaj felesleges forgatása nélkül végzik annak mélyebb rétegekben történő átszakítását.

A növénytermesztő vállalkozások számára legrégibb gyártmány a SUB-TILLER lazító, amely 60 cm munkamélységig használható, a mélység hidraulika munkahengerrel állítható. Függesztett (2 m-5 m munkaszélességig, 2-9 késig) és vontatott (4 m-7 m munkaszélességig, 7-13 db késig) kivitele lehetővé teszi, hogy minden gazdálkodó választhasson 100-600 LE közötti erőgép kategóriában.

Tapasztalatok szerint a gép késenként minimum 40 LE-t igényel, a vontatott gépek kicsit többet. A gép V-alakú váz kialakítása optimalizálja a vonóerő eloszlását és alacsonyabb vonóerő-igényt támaszt ugyanabban a munkamélységben, mint az egyenes vázas kiviteleknél. A gerendely 82 cm-es magassága növelhető +10 cm-rel, hogy a gép a szármaradványos területeken is eltömődésmentesen dolgozhasson. A kések oldalirányú állítása fokozatmentesen végezhető, szükség esetén pedig a kések száma is növelhető.

SUB-TILLER függesztett gépek SUB-TILLER függesztett gépek

SUB-TILLER függesztett gépek – fotók: Sz-Agro 2007 Kft.

Az egyenes kések biztosítása az igényeknek megfelelően többfokozatú (8) nyírócsappal vagy hidraulika munkahengerrel rendelhető. A kések végein öntvény orrbetéteket találunk, amik alapkivitelben 20 cm szárnyszélességűek, választható 12 vagy 35 cm-es szárnyakkal ellátott orrbetét is. A kések által megemelt és megroppantott talajszelvényt a nagy átmérőjű henger visszatömöríti és a felszínt is megfelelően elmunkálja. A lazítással nem keverjük a szervesanyagban gazdagabb felső talajréteget a mélyebb, kevésbé termékeny résszel, de elősegítjük a talaj jobb vízháztartását és szellőzését. Nagy segítség az ilyen gép azokon a területeken, ahol pl. kavicsréteg is van a művelt talajrészben.

SUB-TILLER vontatott gépek SUB-TILLER vontatott gépek

SUB-TILLER vontatott gépek – fotók: Sz-Agro 2007 Kft.

Fontos a megfelelően megválasztott erőgép és annak optimális sebessége, ami létrehozza a kések hatékony munkáját, vagyis a teljes munkaszélességben a talajszelvény egyenletes átszakítását és megemelését. A Sub-Tillerek különböző kiegészítő felszerelésekkel még univerzálisabb munkaeszközzé alakíthatók:

  • mellső tárcsasor – szármaradványos területen végzett munka esetén
  • Multi-Seeder aprómag és műtrágya kijuttató – egy menetben lehetővé teszi zöldítés vetését vagy műtrágya kijuttatását
  • kéttárcsás csoroszlyákkal szerelt vetőegység – repcevetés egy menetben a talajműveléssel
  • páncélozott hegyű orrbetét - hatékonyabb alkatrész felhasználás

A Sub-Tiller hagyományos kései cserélhetők Easy-Draft késekre, melyeket az egyre nagyobb teret hódító Strip-Till technológia keretein belül használhatunk. Az orrbetétek speciális kialakítása tovább csökkenti a vonóerő szükségletet és megfelelő talajelőkészítést biztosít a vetőgép számára. A kések cseréje oda-vissza könnyen elvégezhető, így nem kell új gépet vásárolni.

Normál és easy draft hegyek Normál és easy draft hegyek

Normál és easy draft hegyek – fotók: Sz-Agro 2007 Kft.

A növénytermesztők mellett az állattenyésztők és gyümölcstermesztők is megtalálják a HE-VA kínálatában az általuk használható lazítót: a GRASS-TILLER-t. Az egyenes gerendely rövid kialakítást biztosít az alapkivitelű tárcsasorral együtt, ami könnyűvé teszi a kisebb területeken való mozgást. A maximális munkamélység 50 cm és a nagy testvéréhez hasonlóan hidraulikusan állítható. A gépet 1,5 m-3,5 m munkaszélességgel és 2-5 db késsel rendelhetjük.

GRASS-TILLER GRASS-TILLER GRASS-TILLER

GRASS-TILLER lazítók – fotók: Sz-Agro 2007 Kft.

A tárcsa+lazítókés kombinációt kiegészíti a kések nyomában elhelyezett prizmacsúcsos henger. A visszatömörítés így csak a kések nyomában 40 cm-es szélességben történik a felesleges "taposás" elkerülésének érdekében. De lehet a Grass-Tiller-t teljes terjedelemben futó pálcás vagy prizmacsúcsos hengerrel is választani. A legelők megfelelő levegőztetése jobb minőségű takarmányt és hosszabb idejű használatot eredményez.

További információ: Szajkó Norbert 30/7687851 vagy a www.szagro.hu oldalon.

SZ-AGRO 2007 Kft. logó