Mire figyelj a gázolaj tárolásánál?

A kiszolgálás bizonytalanságáról szóló hírek talán arra késztetik a gazdálkodót, hogy nagyobb mennyiségű gázolajat vásároljon és tároljon. Észszerűnek látszik, ha az ellátás biztonsága fontos, azonban pár tényezőt mindenképpen figyelembe kell venni.

Először is a hőmérsékleti hatásokról

Hideg időben a gázolaj hajlamosabb a paraffinkicsapódásra. Azért, hogy a téli időszakban is zökkenőmentes legyen az üzemeltetés, a gyártók általában november elejétől megváltoztatják a termékösszetételt, és „téli gázolajat" hoznak forgalomba. Ha valóban hideg idők jönnek, akkor a nyár végi beszerzésű üzemanyaggal problémák adódhatnak.

Magas hőmérsékleten, főleg a napfénynek kitett tároló edényben, amilyen pl. az IBC-tartály, megindulhatnak a káros oxidációs és polimerizációs folyamatok, amelyek során nagyobb molekulasúlyú anyagok alakulnak ki. Ezek pedig eltömíthetik a gépek üzemanyagszűrő rendszerét, és lerakódásokat okozhatnak.

A tartályokról

Legkedvezőbb, ha a készleteket föld alatti dupla falú tartályban tudod tárolni. Ez biztosítja egész évben a megfelelő hőmérsékletet. Nyáron nem melegszik túl, télen pedig nem hűl ki az üzemanyag. Az ilyen tartályok megfelelnek a tárolásra megfelelő „sötét hűvös" helynek. A csekély hőmérséklet-ingadozás pedig az edényben létrejövő páralecsapódásnak sem kedvez. Tehát az így tárolt üzemanyagnak csekély a felvizesedési esélye.

A hőmérséklet ingadozást kevésbé gátolja, de megfelelő tárolási mód a felszínen telepített „konténerkút" is. Azonban a téli időszakban, ha túl hideg az idő, akkor az ilyen tartályokban érdemes lehet keringetni az üzemanyagot, vagy fűteni az építményt, ezzel megakadályozhatod a paraffinkiválást.

Az üzemanyag-tárolásra legkevésbé ajánlom az IBC-tartályokat. Persze ha más eszköz nem áll rendelkezésedre, akkor ezt kell használnod. Ha ilyen helyzetben vagy, akkor igyekezz minél kedvezőbb körülményeket biztosítani a tartály számára. Lehetőleg sötét helyen, a legkisebb hőmérséklet-ingadozású helyre telepítsed.

A tartályokat időszakosan célszerű kitisztítani, a fenéken összegyűlt üledéket eltávolítani. A tisztítás és a nyomáspróba periódusát jogszabály (216/2019 korm. rendelet) is előírja. Az 1 m3 vagy annál nagyobb névleges térfogatú telepített tartályok (tartálycsoportok) esetén 5 évente szükséges elvégezni a tömörségi próbát és 10 évente a belső tisztítást, valamint a szerkezeti vizsgálatot.

Az üzemanyagtöltő rendszerre érdemes szűrőt telepítened. Ezzel megakadályozhatod a szennyeződés bejutását a gépek üzemanyagrendszerébe. Növelhető a gépek szűrőinek csereperiódusa, csökkenthető a váratlan eltömődés, üzemeltetési probléma előfordulásának esélye. A szennyezett, csökkent átfolyású szűrők következményeiről olvashatsz bővebben ide kattintva a 3 tipp című írásomban is.

traktor

Fontos megakadályozni a szennyeződés bejutását a gépek üzemanyagrendszerébe – fotó: Pixabay

Az utóbbi időben nem fordul elő, de ha a környezeti hőmérséklet -20 °C alá esik, akkor javasolt az „Extra Téli Gázolaj" használata.

A gépek üzemanyagrendszere

A gyártók előírják a tartályok időszakos tisztítását. Ez általában meghatározott üzemórák után a tartályban felgyülemlett szennyeződés leeresztését jelenti. A művelettel eltávolítható a tankoláskor a tartályba került por és egyéb szennyeződések, valamint az idők során felgyülemlett kondenzvíz.

A legtöbb mezőgazdasági gép kettős üzemanyagszűrő rendszerrel van felszerelve. A tartályból a gázolaj először egy ellenőrző pohárral szerelt vízleválasztó szűrőbe kerül, majd ezután egy finom szűrő következik a rendszerben 2-5 mikron résmérettel. A megfelelő szűrők alkalmazásával a gázolajban található szennyeződés eltávolítható. Egy csepp odafigyeléssel a dízelüzemanyag-befecskendező rendszerek élettartamát jelentősen meghosszabbíthatod, és megkímélheted magad a költséges és bosszantó állásidőket jelentő javításoktól.

gázolaj

Idővel a gázolaj is megromlik – fotó: Pixabay

A gázolaj is megromlik

A normál, biokomponens-tartalmú dízel üzemanyag elfogadott maximális tárolási ideje 6 hónap. (Szerintem pedig a folyamatok a betárolást követően kb. 3 hónap múlva elkezdődnek.) Ez az idő azonban csak a megfelelő tárolóeszköz és körülmények esetén érvényes. (ld. fentebb: tartályok).

A betárolás esetén fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül, a nyári és a téli gázolaj hidegfelhasználási feltételei különböznek. A téli gázolaj hidegszűrhetőségi és zavarosodási hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint a nyári felhasználásra előállított üzemanyagé. A nyári gázolajból a téli tárolás közben könnyen kiválhat a paraffin, ami a gépeidnél üzemeltetési gondokat okozhat. Az üzemanyaggal és a karbantartással kapcsolatban részletesebben is tájékozódhatsz ide kattintva. Nem szabad elhanyagolnod a megfelelő motorolaj és egyéb kenőanyagok kiválasztását sem.

A biokomponenst tartalmazó gázolaj az összetételéből adódóan több molekulárisan kötődő vizet képes felvenni, ami a motorban korróziós folyamatok elindulását is okozhatja.

Összefoglalva

• Nem célszerű hosszan tárolni a dízelüzemanyagot.

• Ha mégis sokáig (fél évig) tárolni akarod, akkor biomentes gázolajat vásárolj!

• Megfelelő időközönként tisztítsd meg a tárolótartályokat!

• Figyelj az üzemanyagszűrők állapotára!

Könnyű indítást kívánok!
Fecsó Gábor