A kompresszorok elektromos áram energiájának segítségével levegőt termelnek, majd azt eltárolják egy tartályban. A kínálat rendkívül széles: a 20 ezer forintos hobbi barkács kompresszortól a többmillió forintos ipari kompresszorokig mindenki a tevékenységének megfelelő méretű, tudású és minőségű gépet választhat magának. Léteznek tartály nélküli kompresszorok is, azok általában kis teljesítményűek, portalanításhoz vagy strandcikkek, labdák fújásához alkalmasak.

Szerszám

A 20 ezer forintos hobbi kompresszortól a többmillió forintos ipari kompresszorokig mindenki megtalálhatja a megfelelőt

Minden kompresszortartály nyomáspróbán esik át a gyártás során, így használatuk terljesen biztonságos. A kompresszorok felhasználási területe rendkívül széles, a már említett portalanítás, levegőfújás – kerékbe, tömlőbe, labdába – mellett különböző levegővel meghajtott szerszámok működtetéséhez alkalmasak. Ezen kívül nagynyomású levegővel porlasztani is lehet, például festéket, illetve felületet tisztítani például homokszóróval. A festékszórók ezen a levegő-festék porlasztás elven működnek.

A kompresszor kiválasztásánál három nagyon fontos mérőszámot kell figyelembe vennünk:

1. Üzemi nyomás: 8 bar az általánosan elterjedt kompresszor üzemi nyomás. Ez a legtöbb levegővel működtetett eszköznek elegendő, ugyanis 3-6 barral működik a gépek nagy része. Vannak 8 barnál nagyobb nyomást igénylő szerszámok, vagy itt megemlíthetjük a teheratutó, munkagép és mezőgazdasági gép abroncsait. A kínálatban megtalálható 10 bar illetve 12,5 baros kivitel is.

kompresszor

8 bar az általánosan elterjedt kompresszor üzemi nyomás

2. Levegőszállítás: Ez az a mérőszám, ami azt jelzi, hogy a kompresszor hány liter levegőt képes termelni percenként. Itt figyelembe kell venni azt, hogy a megadott érték mindig egy általános középadat, mert a kompresszor nem ugyanannyi levegőt képes termelni 8 bar nyomáson, mint 2 bar nyomáson. A kompresszor kiválasztásánál érdemes erre az értékre ráhagyni egy biztonsági tényezőt, hogy biztosan elegendő mennyiségű levegőnk legyen. Például ha az eszközünk 250 liter, 3,2 bar nyomású levegőt igényel percenként, akkor érdemes olyan kompresszort választani ami 300-350 liter levegő előállítására képes.

Ha a kompresszorunk nem képes megfelelő mennyiségű levegőt előállítani, úgy a munka nem lesz folytonos, meg kell várni míg a kompresszor motorja újra feltölti a tartályt a megfelelő nyomásra. Ebből következően a harmadik fontos paraméter egy kompresszornál a...

3. Tartályméret: Szakemberek erre azt mondanák minél nagyobb a tartály, annál jobb. Ez igaz, ha nem hordozzuk a kompresszort. Egy műhely sarkában teljesen mindegy mekkora tartállyal és motorral rendelkező kompresszorunk van, csak pénztárca kérdése a minél nagyobb. Arra azonban figyeljünk, hogy elengedő legyen az elektromos ellátás. A nagy tartályos és nagy motorral szerelt típusok általában három fázisú elektromos hálózatot igényelnek, akár 3,3 kW teljesítmény felvétellel.

A puffer tartályban tárolja a kompresszor a megtermelt levegőt nagy nyomáson. Ezt a tartály nyomást általában be lehet állítani illetve külön lehet állítani a tartályból kilépő levegő nyomását. Ha például 3 bar nyomású levegőre van szükségünk, attól tárolhatjuk a tartályban 8 bar nyomáson a pufferlevegőt.

A kompresszorokon egy vagy két darab kimenőlevegő-csatlakozó van, általában szabvány gyorscsatlakozóval vannak ellátva. Ennek a rendszernek nagy előnye – hasonlóan a locsolótömlő csatlakozókhoz – hogy egy mozdulattal csatlakoztathatjuk vagy leválaszthatjuk a leveőgtömlőt a gépről.

Van elosztó, mely több ágra osztja a kilépő levegőt, így akár hat levegős gépet is üzemeltethetünk tömlőcsere nélkül. Azonban itt is fontos megjegyezni, ha egyszerre több eszközt szeretnénk üzemeltetni számolni kell a kompresszor teljesítményének osztódásával. Vannak fix telepítésű levegős rendszerek, ilyenkor a kompresszort letelepítik a műhely egyik pontjára és a falon levegős csövekkel, csatlakozókkal juttatják el a levegőt a műhely több pontjára, akár az elektromos áramot.

A kompresszorok karbantartása:

A kompresszorok motorjában egy vagy két (esetleg három) dugattyú mozog egy blokkban akár egy autó motorjában. Ezt a súrlódás csökkentése érdekében kenni kell, így a kompresszorokban is olaj végzi a kenési műveletet. Ezt az olajat a használati útmutatóban foglaltak alapján cserélni kell, mivel ennek is csökken a viszkozitása.

A kisebb hobbi barkács kompresszorok olajmentesek, itt egy teflonbevonat végzi a kenést. Teljesen karbantartásmentesek és eldöntve is szállíthatóak – szemben az olajos társaikkal.

A tartályban képződhet kondenzvíz a működés során, mivel a beszívott levegő párája lecsapódik a tartályban az összenyomás során. Ez idővel tetemes mennyiség lehet, amely korrodálhatja a tartályt. Ezt célszerű időközönként ellenőrízni és leengedni a tartály alján található csapon keresztül.

Nagyon fontos megjegyzni, hogy a kompresszorok nagy teljesítményű villanymotorral vannak szerelve, még a legkisebb kompresszort sem szabad gyenge hosszabbítóval táplálni, mert vagy nem indul el vagy túlmelegszik a hosszabbító, ami akár tűzhöz is vezethet.

Levegővel, illetve a nagynyomású levegő energiáját kihasználva rengeteg fajta gépet, szerszámot meg tudunk hajtani. A nagynyomású levegővel meghajtott gépek nagy előnye, hogy egyszerű szerkezetük miatt szinte soha nem romlanak el. A nagynyomású levegő egy szabványos csatlakozón keresztül jut a szerszámba, majd a géptestben meghajt egy rotort, így forgó mozgássá alakítva a levegő energiáját. A rototon kívül általában semmilyen mozgó alkatrész nincs a szerszámban, kizárólag olajozni kell a levegős szerszámokat, ez a momentum viszont nagyon fontos és nagyon meghatározó a szerszám élettartamát illetően.

kompresszor

A légkulcsot jellemzően csavarok ki-be csavarásához használnak

A legelterjedtebb levegővel hajtott szerszám a légkulcs, amelyet alapvetően csavarok ki-be csavarásához használnak, ha nagy erővel kell kicsavarni vagy meghúzni, emelett még gyorsan is. Ezt használják a gumiszerelő műhelyekben, autószervizekben. Az általánosan elterjedt méret a 1/2" szerszámbefogású, nagyjából 5-600 Nm-es nyomatékkal rendelkező egykezes légkulcsok, míg a mezőgazdasági gépekhez inkább az 1500-2000 Nm feletti gépek kétkezes légkulcsok alkalmasak, amelyeknek a szerszámcsatlakozása már 3/4" vagy 1".

A festékszórók a másik elterjedt kompresszormeghajtású eszközök. A kézi felhordásnál több szempontból előnyösebb festékszórók festéshez, korróziógátláshoz, fényezéshez valók... A modernebb és egyre jobban terjedő festékszóró pisztolyok a HVLP rendszerűek, azaz High Volume Low Pressure, alacsonyabb nyomáson jobb porlasztással festéktakarékosan szebben terít.

Festékszóró pisztolyok felépítése többféle lehet. A legtöbb célra a felsőtartályos festékszóró tökéletesen megfelel, gravitációs elven folyik bele a festék a porlasztó fúvókában. Ahol a hely és munka úgy kívánja, van alsó tartályos kivitel, illetve ipari felhasználásra a külön tartályos. Fúvóka átmérőkben is megkülönböztetünk 10-12 méretet anyag sűrűségétől függően.