A megdöbbentő teljesítményt a Bednar és a John Deere romániai képviselői által szervezett 24 órás rekord során sikerült elérni a John Deere 9RX 640 traktor és a Bednar Swifterdisc XE 18400 Mega rövidtárcsa alkotta gépkapcsolattal.

Az eseményre a közelmúltban került sor Romániában, az ország déli részén található Slatina város közelében. Egy helyi mezőgazdasági vállalkozás biztosította a rekordkísérlethez szükséges létesítményeket. A kísérlethez azért éppen Romániát választották, mert ott a gazdaságok kiterjedt szántóföldekkel rendelkeznek. A rekordot hat különböző földterületen állították fel, ahol nemrég aratták le a búzát, az őszi repcét és a borsót. A legnagyobb szántóföld, amelyen a gépkapcsolat az esemény során dolgozott, 161,36 hektáros volt.

Bednar

A nagy munkaszélesség, a kevés állásidő, a terület nagy mérete és a munkasebesség nagyon szép paramétereket eredményezett – fotó: bednar.com

A gépkapcsolat nagyszerű működési paramétereket ért el munka közben. Az átlagos teljesítmény 32,6 hektár/óra volt, az üzemanyag-fogyasztás pedig 3,1 liter/hektár a nettó 23 óra 36 perces időtartam alatt. Ez idő alatt a gépkapcsolat 450,7 kilométert tett meg, a teljes üzemanyag-fogyasztás pedig elérte a 2355,6 litert.

A rövidtárcsa 7 centiméteres munkamélységben dolgozott, az alapvető karbantartáshoz és tankoláshoz szükséges állásidő mindössze 24 perc volt. A gépkezelők munka közben cserélődtek, például amikor a gép a táblavégeken kanyarodott.