A repce aratása már a vágószerkezetnél teljesen más beállításokat kíván meg a kombájnostól, mint ahogy a gabonát takarítja be ugyanazzal az adapterrel. Bár a rövidebb repcetarló könnyebben elmunkálható lenne, ennek ellenére a repcét magas tarlóra kell vágni, mivel a szár alsó részei vastagabbak, mint a cséplődob és a dobkosár közötti cséplőrés.
repce

A repcét magas tarlóra kell vágni – gyári fotó

Alacsonyabb vágásmagasságnál így a szárak kis cséplőrésben megroppannak, és plusz nedvességet adnak a terménynek, a magok pedig hozzátapadnak a megroppant nedves növénytömeghez, megnehezítve a tisztítás folyamatát és rontva annak minőségét. Ezeket a szempontokat figyelembe véve mindig ügyeljünk arra, hogy az alsó becők magassága alatt történjen a levágás, mivel ezzel jelentősen megkönnyítjük a cséplést, a magleválasztást és a tisztítást, nem utolsósorban pedig betakarítást követően a szem nedvességtartalma is alacsonyabb lesz.repce

Figyelni kell rá, hogy az alsó becők magassága alatt történjen a levágás – gyári fotó

Amennyire fontos szerepe van a gabonánál a vágószerkezet motollájának, annyira visszaszorul alkalmazásának fontossága a repcében. Az olajnövény betakarításakor lényegében csak azért van szükség a motollára, hogy megakadályozzuk a levágott termény terelőcsiga előtti feltorlódását. A motollának nem szabad a repcét „behúznia”, mert ilyenkor az érintés helyén, a növény felső egyharmadában levő becők felhasadnak, és a magok kiperegnek, lehullnak.

A motollát minél inkább hátra, a vezetőfülke irányába kell húzni, ebben a pozícióban ugyanis a repceszárakat lenyomja a terelőcsigához. A motollafordulattal optimálisan összehangolt haladási sebességgel elérjük, hogy a következő szár az előzőre rádől, és plusz nyomást fejt ki, így egyenletes behúzást érhetünk el, valamint minimalizáljuk a kipergésből adódó veszteségeket is.
repce

A motollát minél inkább hátra húzzuk – gyári fotó

A művelőutas vetéssel vetett repce az elvirágzást követően a művelőút szélességében gyakran megdől. Ilyenkor kb. 2-2,5 m szélességben eldőlt a növényállomány, míg a vágószerkezet fennmaradó szélességében, álló növényzet található. A megdőlt növények felszedésében sokat tudna segíteni a motolla alkalmazása, de a becők felsértése miatt ettől el kell tekintenünk. A motolla használatát úgy tudjuk ilyen esetben elkerülni, hogy a művelőut szélességében található repceállományt csak akkor aratjuk le, ha a szárak a vágóasztallal szemben dőltek meg, így ugyanis motolla nélkül betakaríthatóak. Ellenkező esetben a művelőutat is magában foglaló vágószélességet hagyjuk ki, és visszafele jövet arassuk le, amikor a növény dőlése a vágószerkezettel szemben lesz.

Gépekkel vagy az artással kapcsolatos tapasztalatait megoszthatja a Fórum rovatban, ha pedig kombájnt vagy alkatrészt keres, böngésszen az Agroinform apróhirdetései között vagy adjon fel hirdetést ingyen!