A videó készítője a svéd Adam, aki klasszikus Jaguar autók felújításával foglalkozik és feltűnően bensőséges kapcsolatot ápol a régi technikákkal. Nem meglepő, hogy a műhely és a ház körül is egy oldtimer traktorral végzi az erőgépeknek való feladatokat.


Az alábbi videóban arra készül, hogy  az első komolyabb havazás előtt felébressze a hónapok óta várakozó 60 éves traktort.

A három hengeres Volvo szépen indul és bemelegítésként el is végzi az első, ottani mércével kisebb hó takarítását. A Perkins Diesel büszke hangja betölti a környéket, ahogy komótosan végigjár a ház körül.

A szóban forgó traktor egy svéd típus, Bolinder Munktell, amely márkának szövevényes a története. A videoban is Volvo-ként hivatkoznak rá, de gyakrolatilag a Valtra elődjeként tekinthetünk rá.

A történet 1913-ig nyúlik vissza. Ekkor készült el az első 30-LE-s gép, amit Munktell néven dobtak piacra Svédországban. A Munktell 1932-ben egyesült egy másik gépipari vállalattal, a Bolinder-rel és innentől Bolinder-Munktell-ként dolgoztak tovább. A Bolinder-Munktell-t a Volvo vásárolta fel, innentől Volvo BM-ként váltak ismertté a termékeik.

A 80-as években a Volvo BM a finn Valmettel erősített, a Volvo BM Valmet manapság Valtra márkanév alatt gyártja díjnyertes traktorait.

A skandináv gyártók érdekes történetéről korábbi cikkünkben írtunk részletesen: https://www.agroinform.hu/gepeszet/valtra-traktor-mezogazdasagi-gep-47748-001