Már a legtöbb gazdaságban előkerültek vagy a napokban kerülnek elő a kombájnok, hogy a szezon előtti átvizsgálást és felkészítést elvégezzék a gazdák betakarítógépeiken. Ehhez a feladathoz gyűjtöttünk össze néhány gondolatot, hogy ne maradjon ki egyik részegység vizsgálata és felkészítése se.
kombájnSok gazda szokása, hogy az őszi szezon végén nem tisztítja meg a gépét, mivel ekkor már az alacsony hőmérséklet és a nagy páratartalom miatt még a fedett tároló alatt sem szárad ki megfelelően. Amennyiben az előző szezon végén nem történt meg a tisztítás, úgy ezzel kell kezdenünk, majd ezt követően kezdjünk a részegységenkénti ellenőrzéshez a kezelési utasításnak megfelelően.

kombájnA gabona vágószerkezeten vizsgáljuk meg a kaszapengéket, kaszaujjakat. A törött és deformálódott, kaszapengéket cseréljük, az elmozdult szegecselésű pengét – ha még javítható – szegecseljük újra. Ellenőrizzük a kaszahajtóműben az olajat, szükség esetén cseréljük. kombájnVizsgáljuk meg a csúszótalpak kopását és könnyű mozgását, beállíthatóságát, hiszen ezek gondoskodnak az egyenletes vágásmagasságról. Az adapter-meghajtó kardántengely ellenőrzése is lényeges feladat. Amennyiben kopottak a keresztek, cseréljük, de ha még megfelelőek, akkor is végezzük el kenésüket.kombájn

A ferdefelhordó láncainak feszességét és állapotát ellenőrizzük először. Van olyan típus, amelyiknél ez csak a felhordó kiszerelése után hajtható végre, de van, amelyiknél magán a betakarítógépen is elvégezhető. Az erősen elhasználódott, kinyúlt láncokat és a terménytovábbító léceket szükség esetén cseréljük, de nagyon alaposan vizsgáljuk meg az alsó és a felső tengely csapágyazását is, hiszen egy elhasználódott csapágy aratás közben az igénybevétel alatt tengelytörést is okozhat.kombájn

A dobkosár kiszerelése és a dobtakaró lemezek leszerelése után vizsgáljuk meg a dobot, esetleges kopások és deformációk után kutatva. A dob többszöri megforgatásával ellenőrizhető a dobcsapágyak futása és a dob statikus kiegyensúlyozottsága is. Ha olyan kombájnunk van, amelyiknél a rázóasztal könnyen kiszerelhető, vegyük ki és alaposan tisztítsuk meg. Ellenőrizzük a gumitömítéseket a rázóasztal szélein és rostaszekrénynél, szükség esetén cseréljük azokat.kombájnSzereljük ki a rostákat, ellenőrizzük a rostakeret és a lamellák állapotát, valamint a rostaszekrény felfüggesztését és a mozgató mechanizmust is. A kinyúlt, deformálódott szilentblokkokat cseréljük. Alaposan takarítsuk ki a szalmarázó ládákat is és ezt szezon közben is ismételjük meg, így ugyanis megelőzhető a bennük felgyűlt szalma- és törekmaradvány által okozott kiegyensúlyozatlanság, illetve az ebből adódó gyors csapágy-elhasználódás és tengelytörés. kombájnEllenőrizzük, hogy nincs-e repedés a ládákon és ügyeljünk arra is, hogy ne érjenek össze. Ha a legkisebb összeérést is tapasztaljuk, akkor az valamelyik tengelycsapágy elhasználódására utal, így azt azonnal cserélni kell. Ha szoruló, morgó csapággyal találkozunk a szalmarázó ládák tengelyein, azt is jobb most kicserélni.
kombájnA téli pihenő idejére visszalazított meghajtószíjak állapotát is ellenőrizni kell. A repedt, kopott, kinyúlt ékszíjak már nem biztosítják a hibamentes betakarítási üzemet, ezért célszerű szezon előtt cserélni őket. A fellazított variátorszíjaknál ellenőrizzük a variátortárcsák megfelelő illeszkedését (billegését), továbbá magasabb üzemóra esetén a tárcsa felületének egyenetlenségét. Állítsuk be a megfelelő feszességet, de vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl feszes, mert az terheli a csapágyazást és nyújtja szíjat.
kombájn

A meghajtóláncokat szintén vizsgáljuk meg. Mivel a kinyúlt, kopott görgös lánc megnöveli a lánckerekek kopását, inkább szezon előtt cseréljük ki, mint hogy ráfogjuk: "kibírja még az idei aratást". A feszesség megfelelő beállítása fontos, de a betakarítás alatt se feledkezzünk meg a lánc rendszeres, előírás szerinti kenéséről.
kombájnA gyártó előírásainak megfelelően ellenőrizzük a motor, a hidrosztatikus hajtómű és a hidraulika-rendszer olajszintjeit, a szervizelőírásoknak megfelelően cseréljük le az olajat. Csak a forgalmazó és a gyártó által javasolt, jó minőségű kenőanyagot használjunk, ne spóroljunk a nem megfelelő kenőanyagok alkalmazásával, az ugyanis hosszabb távon nagyobb károkat okozhat. Fontos még a gumiabroncsok és a felnik ellenőrzése is, az előírt belső levegőnyomás beállítása. Ne feledjük a káros talajtömörödés csökkentése érdekében a lehető legalacsonyabbra beállítani az abroncs nyomását.
kombájnEllenőrizzük a magtartályt, a kaparólapos elevátorokat, valamint a gyűjtő- és szállítócsigákat. A szerelőpanelek réseit szüntessük meg, megelőzve ezzel az itt előforduló szemveszteséget. Külön fordítsunk figyelmet és időt a vezetőfülke teljes átvizsgálására is, gondoskodni kell többek között a vezérlőkarok és a visszajelző műszerek működőképességéről. Próbáljuk ki a gép valamennyi elektromos funkcióját, mivel a téli pihenő alatt a rágcsálók jelentős károkat okozhatnak az elektromos rendszerben, amit inkább most fedezzünk fel, minthogy munka közben ne működjön egy fontos funkció a gépen. Ma már szinte minden betakarítógép rendelkezik nagy teljesítményű légkondicionáló berendezéssel. Indítsuk el a légkondit, győződjünk meg róla, hogy a hatásfoka megfelelő. Tisztítsuk ki a fülkeszűrőket és fertőtlenítsük a klímát, mivel a szennyezett rendszer súlyos légúti betegségeket okozhat.
kombájnA kezelési utasítás részletesen foglakozik az egyes termények betakarításához szükséges beállításokkal, így az átszerelés után ne feledkezzünk meg a kalibrálásokról sem.

Ha betakarítógépéhez alkatrészt keres, érdemes az Agroinform.hu apróhirdetései között szétnéznie.