A megbízhatóságáról és hosszú élettartamáról már jól ismert német gyár egyedülálló fejlesztéseként debütáló Verti-Mix Q névre keresztelt vezető nélküli önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi egyediségét a Strautmann-stand előtt elhaladó gazdálkodók is azonnal felismerték, így a rendezvény minden napján – szinte reggeltől estig – óriási tömeg állta körül a gépet.

A látogatókat a Strautmann több generációs családi vállalkozás tulajdonosa személyesen is fogadta a kiállításon – és kérésünkre Wolfgang Strautmann cégük történetéről is mesélt.

"A mi családi tulajdonban lévő vállalkozásunk a mezőgazdasági gépgyártáson belül, már a kezdetektől specializálódott a takarmánykeverés- és kijuttatás, valamint a szállítás gépeire. A saját szakterületünkre koncentrálva, folyamatos kutatás-fejlesztéssel és a gépeink tökéletesítésével igyekszünk a legmagasabb minőséget nyújtani a vásárlóink számára.

Három gyártóegységgel rendelkezünk, az egyik Németországban, az Alsó-szászországi Bad Laer -ban, a második Magyarországon, Nógrád megyében Mátranovákon található, míg a harmadik Lengyelországban, Lwówek-ben üzemel. Remekül össze tudunk dolgozni a magyar egységünkkel, amely a professzionális gyártás mellett önálló vezetéssel és menedzsmenttel is rendelkezik."

Az elismerő szavakkal illetett magyar gyártóüzem – és egyben a Strautmann anyavállalat marketingjéért is Keller Károly felel, aki a hazánkból érkező vendégeket fogadta a standon. A fiatal szakember örömmel számolt be a világkiállításon bemutatott Strautmann újdonságokról és a gyártás tekintetében magyar vonatkozású gépek között is elkalauzolt minket.

"Sajnos Magyarországon kevésbé népszerű eszközök a rendfelszedő kocsik, én mégis ezzel a gépcsoportunkkal kezdem a virtuális sétánkat itt, Hannoverben.

A Strautmann rendfelszedő kocsi alapvetően nem újdonság a piacon, azonban az Agritechnicán bemutatott gép a korábbi típusok új rendfelszedő egységgel továbbfejlesztett változataként debütált. Az új rendfelszedő egység a korábbihoz képest 25 centiméterrel szélesebb lett és nagyobb stabilitással képes dolgozni a hegyvidéken, illetve a dombos területeken.

A második, újdonságként bemutatott gép egy teljesen új modell a Strautmann kínálatában. A TS 1601 szervestrágyaszóró kocsi, egy alacsony alvázkeretű tieflader. Ennek az eszköznek a megalkotásakor a talajok védelme és a talajtömörödés minimalizálása volt a cél.

Hadd említsek meg egy hazai vonatkozású példát, – hiszen homokos talajszerkezet esetén – akár Kecskemét környékén is – a talajtaposást jelentősen csökkenteni lehet az alacsonypadlós, tiefladeres trágyaszóró kocsival.

A gép népszerűsége az egyszerűségében rejlik, ugyanis semmilyen többlet-elektronikával nem rendelkezik.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a rendfelszedő kocsi – és ez utóbbi gépünk alvázszerkezete, valamint lemezipari részei is a magyarországi gyártóüzemünkben készültek."

A Strautmann-stand középpontjában kiállított Verti-Mix Q vezető nélküli önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsihoz érve az új technológia vezető-fejlesztőjével is lehetőségünk nyílt elbeszélgetni. Felix Rademacher lelkesen nyilatkozott a Strautmann vállalat világújdonságáról, amelyre méltán lehetnek büszkék megalkotói.

„Örömömre szolgál, hogy fejlesztőként mutathatom be a világon az első és egyedülálló, vezető nélküli önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsit, amely egy állattartó telep teljes etetési protokollját képes egyedül elvégezni – kezdve a silómarástól, a takarmány pontos receptúra szerinti bekeverésén át, a takarmánykiosztásig – miközben a gép önállóan közlekedik a farm területén.

Strautman

Egy állattartó telep teljes etetési protokollját képes egyedül elvégezni.

Az itt kiállított gépünk nem csupán egy koncepció, hanem egy működőképes, sorozatgyártásra kész termék. Különösen büszkék vagyunk arra az engedélyünkre, amely birtokában a gazdálkodók ezt a gépet, megfelelő biztonsági intézkedések után máris használhatják, természetesen megfelelő biztonsági intézkedések után. Akár két telephely között, közúton történő közlekedésre – természetesen vezető nélküli üzemmódban is, 5 km/h sebességgel.

A Verti-Mix Q vezető nélküli önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi azért is kaphatta meg Németországban ezt a szigorú tesztelést követő engedélyt, mert a fejlesztőink óriási energiákat fektettek a tervezés során a biztonságos üzemelésre.

A gép elején elhelyezett speciális, szenzoros kamerarendszer képes megkülönböztetni a működés közben gép elé kerülő élő szövetet – embert vagy állatot – a tárgyi akadályoktól.

Az akadály felismerése után, rendkívüli gyorsasággal reagál a gép, így garantálva a telep maximális személyi- és vagyon biztonságát.

És hogy miért lett Verti-Mix Q a neve? Midezek után egyrészről, mert egy inteligens gépről beszélünk így az IQ-ból megkapta Q-t, illetve egy kis szójáték mert a Q kiejtése a német Kuh-Tehén szóból ered."

"Keller Károlytól, a Strautmann Hungária Kft. marketingvezetőjétől próbáltuk kipuhatolni a futurisztikus Verti-Mix Q vezető nélküli önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsi árát, hiszen ez az eszköz a jelenlegi munkaerőhiány idején, minden állattartó gazdálkodó hőn áhított gépe lehet.

"A Verti-Mix Q ára természetesen nagyon sok mindentől függ, hiszen ennek a gépnek az esetében is érvényes a Strautmann vállalat gazdaközpontú szemlélete, miszerint a termelő igényeinek megfelelve gyártja le az önjáró takarmánykeverő-kiosztókocsikat.

Annyit azonban máris elárulhatok, hogy ha egy gyors számítást végzünk – és csak két alkalmazott kiváltásával kalkulálunk az új Verti-Mix Q munkája nyomán – akkor

4 éven belül megtérülő befektetésnek számíthat egy Verti-Mix Q beszerzése.

És mint tanulmányainkból már tudjuk, a mezőgazdasági ágazatokban egy ilyen gyorsan megtérülő beruházáson nem szabadna gondolkodni..."