Az elmúlt néhány évben egyre jellemzőbb fejlesztési tendencia a Belarus traktorgyár kínálatának nehéz univerzális típusok felé való bővülése.

traktorBelarus-4522 traktor az idei moszkvai agrárseregszemlén – fotó:  Farkas Imre/Agroinform.hu

A közelmúltban már hazánkban is bemutatkoztak a 2022, 2522 és 3522 traktorok, de a teljesítménynövekedés nem állt meg. Az idei évben mutatták be a 466 lóerő maximális teljesítményű 4522-es típust, amely a Belarus traktorcsalád zászlóshajójának számít.


Idén, a traktorgyár 70 éves évfordulójának jubileumi ünnepségén mutatták be először a sorozatgyártásra kész konstrukciót, bár a korábbi években már egy kezdetleges prototípus beharangozta közelgő bevezetését. Igazi különlegessége az erőgépnek, hogy ennél a típusnál szakítottak az MMZ (Minszki Motorgyár) motorok alkalmazásával, és ebbe a modelljükbe már Caterpillar C13 ACERTTM dízelmotor került beépítésre.

gép

A Caterpillar C13 ACERTTM dízelmotor – fotó: Caterpillar

Az orosz kiállításon a Belarus és a Caterpillar együttműködésének első gyümölcsét közös standon mutatták be. A traktorba épített hathengeres dízelmotor hengerűrtartalma 12,5 liter, emissziós besorolása Stage IIIA, de európai megrendelés esetén Stage IV szabványú verziót is beépítenek. A 466 LE teljesítményt 1800-1900 f/min motorfordulatszám mellett biztosítja a turbófeltöltéses, intercooleres erőforrás 224,5 g/kWh fajlagos üzemanyag-felhasználás mellett. Az üzemanyag egy 650 literes tartályból érkezik a motorhoz.

gép

A Caterpillar C13 ACERTTM dízelmotor a Belarus 4522 traktorban –  fotó: Farkas Imre/Agroinform.hu

Az erőátvitelről fokozatmentes sebességváltó gondoskodik, amely előre 36, míg hátra 16 km/h maximális sebességet biztosít a közel 15 tonnás erőgépnek. A traktor hátsó hidraulikus függesztőszerkezetének emelési kapacitása 10.000 kg, míg a frontfüggesztés teheremelő képessége 5000 kg.

Azt, hogy az új nagy teljesítményű Belarus traktornak mekkora létjogosultsága lesz a nemzetközi piacon ebben a kategóriában, az idő és a vásárlók eldöntik majd, viszont a saját hazájában biztos kedvező fogadtatásra számíthat majd.