Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 41,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2021. I. negyedévben, ami – a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére – 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 14,7 milliárd forintot fordítottak, ami 9 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest – olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet jelentésében.

fendt traktor

2021-ben tovább folytatódik a mezőgazdasági gépvásárlás dinamikájának növekedése – Fotó: pixabay

Egyre keresettebbek a modernebb gépek

2020-ban újabb rekordot ért el a mezőgazdasági gépértékesítés, a gazdák és az agrárvállalkozók minden eddiginél többet költöttek új gépek, berendezések, illetve alkatrészek beszerzésére hazánkban. A mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 256 milliárd forintot.

2021-ben ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik, amelyben nem kis szerepet játszanak a mostani pályázati lehetőségek.

2020. első negyedévéhez képest 12 százalékkal nagyobb összegben vásároltak mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket az idei év első negyedévében. Új gépekre és berendezésekre 41,6 milliárd forintot költöttek, ami 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

A forgalmazó szervezetek mezőgazdaságigép-értékesítése mezőgazdasági végfelhasználóknak 2010–2021 között

Az alkatrészekre költött összeg mennyisége is kilőtt: több mint 14,7 milliárd forintot fordítottak erre a gazdálkodók, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest.

A mezőgazdasági gépek tekintetében a kereslet egyre inkább a modernebb technológiák megvalósításához nélkülözhetetlen, új fejlesztésű technikai eszközök iránt nő.

Traktorok

A gazdálkodók továbbra is az traktorok beszerzésére fordították a legtöbbet, az első három hónapban a gépberuházások értékének 57%-át ez tette ki.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 40, a gabonakombájnok 8 százalékos arányt képviseltek.

Erő- és munkagépek megoszlása értékben 2021. I. negyedévben

2021 első három hónapjában a megelőző évinél 24 százalékkal több, 775 új kerekes traktor talált gazdára, aminek az értéke 16,4 milliárd forint. Ezek közül a legnagyobb részarányban az 50–100 lóerős könnyű univerzális kategória volt, melyek esetében 11 százalékkal nőtt az eladás.

A 141–190 lőerős  („farmmin-denes”) csoportba tartozó gépek és a 191–260 lőerős traktorok kereslete is nőtt, viszont az ennél nagyobb, 260 lóerő feletti gépek kereslete visszaesett.

Betakarítógépek

2021. első negyed évében 8 százalékkal kevesebb, összesen 35 új arató-cséplő gép került a gazdákhoz a tavalyi első negyedévhez képest. Az eladások 3,3 milliárd forint összértéke azonban 3 százalékkal meghaladta az előző időszakit.

Eladott típusok:

  • 29 szalmarázó ládás,
  • 6 pedig rotoros tisztítószerkezetű volt.

Idén nőtt a kukorica betakarítógép eladása 22 százalékkal, viszont 45 százalékkal kevesebb napraforgó-betakarító adaptert adtak el.

Nagy mértékben esett vissza a szálastakarmány-betakarítók iránti kereslet: 2021.  első negyedévben 34 százalékkal csökkent a rendkezelők és 19 százalékkal a fűkaszák forgalma.

Rakodógépek

Az önjáró rakodók értékesítése visszaesett a tavalyi adatokhoz képest: 11 százalékkal kevesebb talált gazdára. Legnagyobb igény a teleszkópgémes rakodók iránt volt, a 62 értékesítésből 37 a nagyobb, 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adódott. A törzscsuklós homlokrakodókból 30 százalékkal értékesítettek többet, a csúszókormányos kisrakodókból pedig háromszor annyit adtak el, mint a tavalyi hasonló időszakban.

kombájn

A teljes értékesítésen belül a traktorok 40, a gabonakombájnok 8 százalékos arányt képviseltek – Fotó: pixabay

Bálázógépek

Csökkent a kereslet: összesen 73-at értékesítettek, ami 26 százalékkal kevesebb, mint tavaly az első három hónapban. Bálacsomagoló-gépből is kevesebb került a gazdaságokba, összesen 12 db.

Talajművelő gépek

A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból 47, az ekékből 36, a magágykészítőkből 37, a tárcsás talajművelőkből 27, a sorközművelő kultivátorokból 63 százalékkal nőtt a kereslet. Tápanyag-kijuttató gépekből 22, vetőgépekből 43 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban.

Vetőgépek

A szemenkénti vetőgépekből 41 százalékkal értékesítettek többet, mint 2020 első három hónapjában. A sorvetőgépekből viszont 6 százalékkal kevesebbet adtak el.

Növényvédelmi gépek, öntözés

Három százalékkal haladta meg a korábbi időszakban tapasztalt növényvédelmi gép iránti keresletet. Piacra került 311 növényvédő gép, amelyből 245 db függesztett, illetve vontatott, míg 15 önjáró szántóföldi permetezőgép, 31 pedig ültetvénypermetező volt.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépeinek értékesítése 12 százalékkal maradt el a tavalyi év első három hónapjához képest.

Az öntözőgépek eladása kiugró: 2,5-szeresére növekedett, 1 milliárd forint értékben telepítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntöző-berendezéseket.

Szállítójárművek

A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása 18 százalékkal nőtt, pótkocsikból 35 százalékkal többet, 182 darabot értékesítettek 2021 első három hónapjában.