A gépbemutató helyszínéül egy Berlin melletti gazdaság szolgált, a premierre pedig a világ minden tájáról érkeztek újságírók. A tábla széléről jól láthatóak a gépek ürítőcsigái, amint cápauszonyhoz hasonlóan kiemelkednek az állományból, és várják, hogy lecsaphassanak a területre. A teátrális hangulathoz megfelelő zene is szolgál, amit egyre jobban háttérbe szorít a gépek erősödő robaja. A fényképezőgépek, kamerák, telefonok magasba emelkednek, hiszen láthatóan valami más, valami nagyobb közeledik, ami játszi könnyedséggel dönti és aprítja maga előtt a kukoricaállományt.

A bemutató legizgalmasabb pillanatai – videó: Agroinform.hu

A Krone új zászlóshajója a BiG X 1180-as önjáró silózó nem véletlenül kapta a „világ legnagyobb és legerősebb” jelzőket, hiszen technikai adatokkal viszonylag könnyen alátámaszthatóak a "leg" jelzők:

  • Stage V emissziós normákat is teljesítő Liebherr V12-es motor, 1156 lóerővel,
  • az olaj- és szűrőcserék intervalluma 1000 üzemórára emelkedett,
  • az egyébként is tekintélyes méretekkel bíró gép elérhető emelhető kabinnal a magasabb állományokhoz.

Ha pedig felocsúdtunk a méret nyújtotta sokkból, akkor érdemes a technikai újdonságokra is koncentrálnunk, mert bizony a Krone BiG X 1180 azokból is bővelkedik. Itt van mindjárt az EasyLoad, kamerára épülő 3D-s ürítő rendszer, melynek segítségével a pótkocsi töltése rendkívül egyszerű feladat, hiszen szabályozza az ürítőnyílás nyitását és zárását, annak elforgatását, sőt a töltési folyamat is programozható a vezető elképzelése szerint.

Jól látható a méretes kamera az ürítőcsigán – fotó: Agroinform.hu

Ugyancsak rendkívül hasznos kiegészítő az AgriNIR szenzor, mely képes meghatározni a betakarított állomány szárazanyag, keményítő, nyersfehérje, nyers hamu, nyerszsír, savdetergens rostok és semleges detergens rostok mennyiségét, majd az adatok mentése után, azok bármikor előhívhatóak, és kiértékelhetőek akár más típusú szoftverekkel is. Tehát nemcsak a BiG X 1180-as, hanem egységei is premiernek számítottak Berlinben, a nemzetközi sajtótájékoztatón. Sőt, kifejezetten nagy hangsúlyt kaptak a növényzettel elsőként érintkező egységek, kezdve az asztaltól egészen a szemroppantásért felelős hengerek megújult külsejéig. Ennek megfelelően hatalmas érdeklődés közepette mutathatta meg vágóképességét az XCollect vágóasztal, mely 3 különböző méretben érhető el:

  • 8 soros, 6 méteres,
  • 10 soros, 7,50 méteres,
  • 12 soros, 9 méteres kivitelekben.

Bevetésen az XCollect vágóasztal – videó: Agroinform.hu

A tökéletes és meglepően nagy sebességű munkavégzés mellett, az asztal további előnye, hogy még a legszélesebb kivitellel is biztonságosan közlekedhetünk közúton, hiszen összecsukott állapotban mindössze 3.29 méter széles. Továbbfejlesztett talajkövető funkció, nagy sebességű, pengeéles, vibrációmentes vágótárcsák, és rendkívül gyors nyitási- és csukási idő jellemzi, valamint minden 2009 után készült BiG X modellre felszerelhető.

Rendkívül egyenletes munka – fotó: Agroinform.hu

A tápanyag felszívódásának szempontjából az egyik legnagyobb hangsúly a roppantóhengerek munkáján van. Ezzel kapcsolatban is újat mutatott a Krone, hiszen a legfontosabb fejlesztések között szerepel az OptiMaxx 250 és az OptiMaxx 305. A 250 mm-es hengerek munkáját segíti, hogy a fogak 5 fokos szögben, egymásnak ellentétes irányban helyezkednek el, valamint a hengerek akár 50 százalékkal eltérő sebességgel üzemeltethetőek, így jóval hatékonyabb a szemek roppantása és a növényi rostok roncsolása. A fogak számát tekintve a 105/123-as kivitel a hosszú-közepes, a 123/144-es pedig a rövid-közepes szecskamérethez javasolt.

A roppantóhenger egység – fotó: Agroinform.hu

Természetes a BiG X 1180-as méreténél és teljesítményénél fogva minden eddiginél nagyobb hengerátmérőjű roppantót igényel, ezért a Krone elkészítette az OptiMaxx 305-öt, mely – mint a neve is utal rá – 305 mm átmérőjű hengerekkel dolgozik. A megnövekedett felület, jóval nagyobb agyagáramot és hatékonyságot garantál, amit igazol a 250-eshez képest akár 20 százalékkal megnövekedett sebesség is. Természetesen itt is van lehetőség szecskaméretek között választani, hiszen a hosszú vágáshoz 125/150, még a rövid szecskamérethez 150/175 foggal ellátott hengerek állnak rendelkezésre.

A SmartConnect könnyedén csatlakoztatható egysége – fotó: Agroinform.hu

Mivel a digitalizáció korát éljük, ezért szinte már teljesen normális, hogy valami olyan fejlesztést is láthatunk egy-egy sajtótájékoztatón, aminél gyengébb technológiával szálltak Armstrongék a holdra. Így volt ez Berlinben is. Az egység pedig a SmartConnect, ami egyfajta adatrögzítő szerepet tölt be, és jegyzi a munkaterület minden apró részletét, az elvégzett munkafolyamatokat, és az ezekkel járó munkaórákat. Az adatokat azonnal továbbítja feldolgozásra egy központi számítógépnek, ahol egy ingyenes Krone szoftverrel bármikor előhívhatóak akár elemzési céllal is. Az okos megoldás egyébként elérhető BiG X 680/780/880/1180 típusokra, és egy applikációval is kiegészítették, ami telefonra telepítve segít navigálni a gépkezelőt a táblához vezető legrövidebb úton, vagy akár kommunikálhat a szervizzel is ha kérdése van.