A bálabontók közül a legegyszerűbb és legkisebb Raptor nem csak vontatott és függesztett változatban, de teleszkópos rakodóval üzemeltethető kivitelben is elérhető. Míg a Raptort elsősorban könnyebb anyagokhoz (mint pl. szalma) ajánlja a gyártó, addig a Castor már akár CCM-mel vagy takarmányrépával is boldogul. A Castor speciális változata a Castormix, amely kisebb gazdaságok számára jelenthet megoldást. Ez ugyanis két gép, bálabontó és takarmánykeverő-kiosztó helyett is alternatívát jelenthet.

A bálabontók között meg kell még említeni a C-Kator-t. Míg az előzőek csak kiosztást végeznek, és aprítást nem, a C-Kator az anyagot 4-5 centiméteresre vágja.

Castor 30R bálabontó

Castor 30R bálabontó — fotó: LUCAS.G

Erős a felhozatal a takarmánykeverő-kiosztó kocsik között is. Ez utóbbiak közül elérhető vízszintes tengelyű (akár beépített saját motorral szerelt is, amely így egy akár egy rakodóval is üzemeltethető), és függőleges csigás is. Hazánkban a vízszintes tengelyűnek ma már nincs nagy piaca, inkább a függőleges csigás, Spirmix gépeket keresik. Tartálytérfogatuk 8-tól akár 46 m3-ig terjedhet, ennek megfelelően 1, 2 vagy 3 csiga végzi a keverést. A kiadagolás módja szerint is többfélék lehetnek: legegyszerűbb megoldás a surrantó vagy e helyett beszerelhető egy ferde szalag (amivel a kiadagolási magasság is megnő).

Univerzálisabb a gép elejére vagy hátuljára szerelt keresztbehordó szalag, amely jobb- vagy baloldali kiadagolást is lehetővé tesz. Speciális megoldás a JET kialakítás, amelynél egy bontórotor és egy kifúvócső segít kiadagolni a takarmányt. Itt gyakorlatilag egy Spirmix és egy Castor „házasításáról” van szó. A JET rendszer önmagában is használható takarmánykiosztásra vagy almozásra, de kombinálható is valamelyik előbb említett kiadagolási móddal. A receptúra tökéletes betartását programozható mérlegen kívül speciális számítógépes szoftver is segítheti.

Spirmix 180 Jet takarmánykeverő-kiosztó

Spirmix 180 Jet takarmánykeverő-kiosztó — fotó: LUCAS.G

Az elmúlt évek legnagyobb meglepetése a LUCAS.G önjáró takarmány-keverő kiosztó kocsija. Bár a gép hosszú évek óta gyártásban van, az igazi áttörést a 2019-ben bemutatott új generáció hozta meg, amellyel a gyár ma már piacvezető pozícióig jutott Franciaországban. A Deutz motorral szerelt Autospire családban a CLASSIC vonal az egyszerűbb felépítésű és kedvezőbb árfekvésű, míg a PERFORMANCE modellek jól, kimondottan a nagygazdaságok elvárásihoz igazodóan felszereltek, tartós igénybevételre tervezettek és akár a telepek közötti nagyobb távolság sem okoz gondot nekik (összkerékhajtás, négykerék kormányzás, stb.).

LUCAS.G Autospire Classic 001 önjáró takarmány-keverő

Autospire Classic önjáró takarmány-keverő — fotó: LUCAS.G

Az I-RON MIX önjáró etetőrobottal az autonóm világba is megtette az első lépést a gyár. Az elektromos hajtású gép automata feltankolás után az előre beprogramozott helyeken, az adott helyhez tartozó receptura szerint osztja ki a takarmányt (a kiosztás homogenitása kiemelkedően jó, az eltérés 5%-nél kisebb 60 méteres szakaszon). Az I-RON MIX JET pedig almozásra is használható 5 méterig.

I-RonMix takarmány-kiosztó etetőrobot

I-RonMix etetőrobot — fotó: LUCAS.G