Korábbi beszámolóinkban már olvashattak a március közepén rendezett kielcei AGROTECH mezőgazdasági szakvásáron kiállított lengyel mezőgépipar újdonságokról és az új erőgép-generációkról, továbbá a kiállításon felvonultatott erdészeti gépekről. Ezúttal a agrárseregszemle rakodógép-újdonságai közül mutatunk be néhány itthon kevésbé ismert típust!

rakodógép

MUSTANG 608 rakodógép – fotó: Agroinform.hu

Az észak-amerikai MUSTANG 608 és 708 csuklós homlokrakodógépek itthon teljesen ismeretlenek, így meglepetés volt találkozni velük a lengyel szakvásáron. A ROPS/FOPS biztonsági szabványt kielégítő, kívánságra klímával és fűtéssel is felszerelhető fülkével rendelkező rakodókban 65, illetve 72 lóerős Yanmar dízelmotor szolgál erőforrásul.


A rakodó irányítását a fülkéből multifunkciós joystick segítségével végezhetjük, az üzemi jellemzőkről pedig digitális információpanelen keresztül kapunk tájékoztatást. A rakodó emelési magassága a kanálbillenő csapszegnél 3,47 méter, fordulási sugara pedig belső körön mérve 1,62 méter.

rakodógépSchäffer 9660T rakodógép – fotó: Agroinform.hu

A Schäffer rakodók itthon leginkább a kisrakodókról ismertek, pedig a hazai kínálatban is elérhetők a nagyobb típusaik is. Itt a kiállításon a kisebb modellek mellett egy igazi teleszkópgémes, csuklós kormányzású homlokrakodó, a 9600-as család középső tagja is bemutatásra került, méghozzá a megszokott piros fényezés helyett sárga színben.

A háromtagú széria modelljeiben 4 hengeres, 90 kW-os Kubota, illetve ugyancsak 4 hengeres, 75 és 115 kW-os Deutz dízelmotor szolgál erőforrásul.

rakodógép

Schäffer rakodók a kiállításon, előtérben a 9660 T – fotó: Agroinform.hu

A csuklós kormányzású rakodócsalád három típusa 4700/5100/6100 emelési magassággal, továbbá 4200 és 5000 kg emelőképességgel rendelkezik. Kiváló kilátást nyújtó SCV vezetőfülkéjükben az állítható kormányoszlop, pótülés, tárolórekesz, rolós napellenző, pohártartó, kartámaszba épített multifunkciós joystick gondoskodik a kényelemről többek között. Pótkocsivontatáshoz hátsó vonórésszel, elektromos csatlakozással, légfékkivezetéssel lehet felszerelni.

rakodógép

KUBOTA R085 rakodó – fotó: Agroinform.hu

Bár itthon egyre népszerűbb márka a KUBOTA, és a magyar szakkiállításon is fokozott érdeklődés kíséri a standját, de míg nálunk rakodógépeket ilyen márkában nem látunk az agrárvásáron, addig a lengyel kiállítás KUBOTA-standjának kínálatát egy csuklós homlokrakodó is színesítette.

Az R085 és az R065 rakodókban természetesen 4 hengeres KUBOTA dízelmotorok biztosítják a meghajtást, alapkanaluk űrtartalma 0,65 és 0,85 köbméter, emelőképességük 2000 és 2500 kg. A széria emelési magassága 3,23 méter, vezetőfülkéje kényelmes munkakörülményeket biztosító, kérésre klimatizált kivitelű, ROPS, FOPS munkabiztonsági szabványokat teljesítő. Az üzemi jellemzőkről digitális műszerfalpanelen keresztül kapunk tájékoztatást.

rakodógépA hattagú lengyel SCHMIDT rakodócsalád egyike a kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A SCHMIDT csuklós homlokrakodók hatféle méretben érhetők el az ottani és a litván, illetve a cseh piacon. A lengyel gyártású eszközök mindegyike csuklós törzskormányzású, 750 től egészen 2500 kg teheremelő képességig.

A két legkisebb típus védőkerettel, míg a többi vezetőfülkével szerelve kerül a piacra. A gyártó a rakodókhoz 20-féle saját gyártású munkaeszközt kínál, így a legkülönbözőbb mezőgazdasági, kommunális és építőipari munkákra alkalmassá tehetők.