A verseny arra ösztönzi őket, hogy az olyan kis gazdaságok igényeire is gondoljanak, amelyek nélkülözik a fiatal munkaerőt – írja a Syngenta blog. Magyarán: a farmer fiai-unokái már nem a földeken dolgoznak.

A mezőgazdasági drónok elterjedésében kulcsfontosságú, hogy a kormány engedélyezi-e a növényvédőszer-permetezés teljes automatizálását. A tokiói székhelyű Seed Planning Inc. elnevezésű vállalat szerint a mezőgazdasági drónpiac forgalma a 2016-os 1,2 milliárd jenről 2022-re várhatóan 20 milliárdra nő.

A képen látható 2 méter átmérőjű SkymatiX drón az egyik példa az új fejlesztésekre. A távirányító képernyőjén látható a repülő drón helyzete a permetezendő tábla fölött, és nagyjából negyedóra alatt végzi el a permetezővel a hátán a sorok között ballagó ember egész napi munkáját – írta a Yomiuri Shimbun a bemutatóról szóló riportjában. Azonban az ilyen drónok legalább 3 millió jenbe kerülnek (7 millió forint).

drón

A drón körülbelül negyedóra alatt végzi el a permetezővel a hátán a sorok között ballagó ember egész napi munkáját

A tokiói Nileworks Inc. drónja a növényvédő szerek mellett műtrágyát is permetezhet, miközben kamerájával ellenőrzi a rizsültetvény állapotát.

"A mezőgazdaság rövidesen a legmodernebb ágazat lesz, amely vonzza a fiatalokat" – mondta derűlátóan a Nileworks elnöke, Hiroshi Yanagishita.

Egy másik cég, a Kubota Corp. arra törekszik, hogy olyan rendszert hozzon létre, amely a drónoktól kapott képeket elemezve értékelje a növények fejlődését és egészségi állapotát, és az adatok alapján egy mesterséges intelligencia dönt arról, hova és milyen munkára irányítsák az automata traktort.

Mentse el a naptárába Magyarország precíziós konferenciáját!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Fókuszban: megoldások és megtérülés
Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar
További részletek hamarosan!