A CEMA (Európai Mezőgépgyártók Szövetsége) közzé tette friss elemzését az európia géppiac alakulásáról 2017-ben. Ebből kiderül, hogy Európa 30 országában, a tavalyi évben összesen 161 traktort regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy az európai traktorpiac 12,8 százalékkal növekedett 2016-hoz viszonyítva. A növekedés elsősorban a decemberi regisztrációs csúcsnak köszönhető. Decemberig főleg az 50 LE alatti gépek eladása nőtt, az 50 LE fölötti traktorok iránti kereslet változatlan maradt. A decemberi csúcsot szintén elsősorban az 50 LE alatti forgalom 38,41%-os növekedése okozta, az 50 LE feletti teljesítménykategória csak 6,45%-kal emelkedett.

A traktorok decemberi regisztrációs csúcsát az EU szabályozás váltotta ki

A decemberi csúcs fő kiváltó oka a traktorok iránti, 2018. január 1-től kötelezővé váló, új műszaki követelmények életbe lépése. Ezek a műszaki követelmények kötelező változtatásokat vontak maguk után, többek között a fékezésben és a világításban. Az ilyen követelményeknek meg nem felelő traktorokat a jelzett dátum előtt kellett regisztrálni, illetve piacra bocsátani. Ezért, 2017 végén sok traktort regisztráltak, és ennek következtében 2018 első hónapjaiban ez a szám várhatóan csökkenni fog.

A regisztrálásoknak a különböző teljesítmény-kategóriák közötti összehasonlítása azt mutatja, hogy az eladások minden kategóriában növekedtek. Csupán a 100 és 150 LE közötti traktorok regisztrálása mutatott enyhe csökkenést. A legmagasabb kategóriában, a 300 LE fölötti traktorok esetében a regisztrációk száma változatlan maradt.

CEMA

2017-ben a legtöbb országban bővült a géppiac

Az európai mezőgépgyártó országok traktorpiacainak (CEMA) csaknem mindegyikében 2017-ben szignifikáns növekedés következett be, amely a spanyolországi 5,7 és a dániai 22,9 százalék között ingadozott. Az egyedüli kivételt a francia piac képezte, ahol a traktorregisztrációk száma 2,2 százalékkal csökkent. A decemberi csúcs figyelmen kívül hagyásával a számok többnyire pozitívak voltak. Egészen a harmadik negyedévig valamennyi CEMA piac – Franciaország, Németország és Ausztria kivételével – bővült az előző évhez viszonyítva. Az általános mezőgép piac – beleértve a betakarító gépeket, a permetezőket, a bálázókat és a fűkaszálókat – ugyancsak pozitív évet zárt.

A francia piacon egy erős visszaesés következett be 2017 első félévében. Ezt azonban egy erőteljes növekedés követte a második félévben, amelynek eredményeként a mezőgéppiac forgalma az egész évre számítva 2,1 százalékkal növekedett.

gép

A legtöbb európai országban több gépet adtak el tavaly, mint 2016-ban – fotó: Shutterstock

A mezőgépek piaca Németországban, 2017-ben mintegy 9 százalékkal növekedett, elsősorban a traktoreladások növekedése miatt. Egyéb mezőgazdasági gépek esetében a kereslet csak elhanyagolható mértékben növekedett.

Olaszországban a mezőgépek piacán jelentős volt a keresletnövekedés, amit főleg az uniós és a nemzeti támogatások ösztönöztek.

Az Egyesült Királyság piacán, 2017-ben, a mezőgazdasági gépek valamennyi termékcsoportjában magasabb volt a kereslet. Csak a permetezők és a gabonavetőgépek vásárlása csökkent.

A mezőgazdasági gépek teljes hollandiai piaca szintén nagyobb volt 2017-ben mint 2016-ban.

Belgiumban a mezőgazdasági gépek forgalma össességében visszaesett. A fontosabb géptípusok közül a kereslet a bálázók és a kombájnok iránt csökkent, miközben a permetezők, a takarmánybetakarítók és a fűkaszálók iránt viszonylag stabil maradt.

A 2018-as előrejelzések pozitív képet mutatnak

2018-ban a CEMA Barometer és a CEMA tagság gazdasági szakértői szerint a piac tovább bővülhet. Francia, német, belga, olasz és brit gazdasági szakértők egyaránt enyhe növekedést várnak az idei évben a saját országukban.

Ezt a pozitív trendet a legfrissebb CEMA Barométer index is megerősíti, ami már több hónapja felfelé mozog, és jelenleg 2009 óta a legmagasabb ponton áll. A Barometer figyelembe veszi az EU-28 adatait Bulgária, Ciprus, Málta és Románia kivételével, de Bosznia-Hercegovina, Izland, Moldova, Norvégia, Szerbia, Montenegró és Svájc adataival kiegészítve.