Jó híreink vannak mindazok számára, akiknek a gépeit folyamatosan ki kell szolgálniuk üzemanyaggal, és adalékanyagokkal!

A mezőtúri Derby-Túr Kft. több mint 20 éves üzleti múltra tekint vissza és közel 15 éve foglalkozik gázolajkutak és tartályok fogalmazásával. Magyarországon évek óta piacvezető pozíciót tölt be a társaság a mobil gázolajkutak kereskedelmében. A társaság sikereiről és a forgalmazott termékpaletta újdonságairól Kovács Józseffel, a Derby-Túr Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

"Új termékcsaládot hoztunk az AGROmashEXPO-ra, amely a Kingspan telepített, nagy műanyag tartályaiból áll. Ez az új márka már 1000 litertől 9000 literig biztosítani tudja azokat a tartályokat, amelyekre a gazdálkodók körében az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott.

A telepíthető gázolajkutak nagy előnye, hogy tulajdonosaik akár 25-30 forintot is spórolhatnak nagy tételben történő gázolaj vásárlásával, emellett a munkagépek és autók kevésbé vannak kitéve a kopásnak, mivel megszűnik a benzinkútra járás.

Nagy örömmel számolhatunk be arról, hogy

tavasztól már 25.000 literes tartály is elérhető lesz a kínálatunkban.

A Kingspan 25.000 literes tartály hegesztések és illesztések nélkül, egy anyagból kiöntve áll majd a gazdálkodók rendelkezésére, így folyékony műtrágya tárolására is kiváló megoldás.

Az új Kingspan gázolajkutak az AGROmashEXPÓN debütáltak – fotó: Agroinform.hu

Érdemes hangsúlyozni a Kingspan gyártmányú tartályok széles termékpalettája mellé társuló, rendkívül jó ár-érték arányt is.

Van még jó hírünk a gazdálkodók számára, hiszen az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon meghirdetett 15%-os akciónkat kiterjesztettük a kiállítást követő időszakra is, így az akció egészen február 28-ig tart."

A tavaszi munkák beindulása előtt érdemes megvizsgálni a telepen található gázolajkutak állapotát és végiggondolni, hogy az általunk tárolásra- vagy szállításra használt tartályok hivatalosan vajon alkalmasak-e az általuk betöltött funkcióra.

Ismét Kovács Józsefhez fordulunk azzal a kérdéssel, hogy az üzemagyag-szállítás és -tárolás szabályozásával kapcsolatosan milyen észrevételei vannak a hazai gazdaságok viszonylatában.

"Az utóbbi másfél-két évben egyre többen ismerték fel a jelentőségét annak, hogy a gázolaj szállító- és tároló alkalmatosságoknak meg kell felelniük a kötelező előírásoknak.

Mindezek ellenére még mindig találkozom információ-hiányosságokkal a gázolaj szállításával és tárolásával kapcsolatban a gazdálkodók körében."

Összegezzük a tudnivalókat a gázolaj tárolásával és szállításával kapcsolatosan!

A szállítható kategória az ADR hatálya – azaz a "Veszélyes anyagok közúti szállítása" címszó alá tartozik.

Amennyiben nem engedélyezett tartályban történik az üzemanyagok szállítása, abban az esetben 800 ezer forintos büntetés szabható ki, de más "apróbb" vétségek összevonásával nem ritkák az 1 – 2 millió forint közötti büntetések a közúton.

Gazdálkodók esetében a 450 literes, illetve az 1000 liter alatti mennyiség olyan határértékek, amely esetén az ADR leírása szerint megfelelő berendezésben (a Poli termékcsaládban vagy IBC-ben) szállíthatunk üzemanyagot, tehát eddig a mennyiségig elegendő az a tartály, amit mi az ehhez kiállított igazolással a termelők rendelkezésére bocsátunk.

A telephelyi gázolajtárolás 951 litertől engedélyköteles Magyarországon. Európa legtöbb országában ez a küszöb jóval magasabban van, Olaszországban például a határérték 10.000 liter.

Az engedély meglétét, vagy hiányát is bármikor, bárkinek a telephelyén ellenőrizhetik.

A Derby-Túr Kft. a hivatalos tanúsítványok mellé teljes körű tájékoztatást és egy plusz leírást is biztosít a vevői számára, amely tartalmazza azokat az információkat, amelyek betartásával további büntetéseket kerülhetnek el a termelők.