A hazai gazdaságok innovációt kedvelő szakemberei már több mint 70 db szárítóban üzemeltetnek Videokontroll szárítófelügyeleti rendszert. A 15 000 db felszerelt érzékelő által mért több mint 500 millió mérési adat volt a fejlesztésünk alapja. Ezúton is köszönjük partnereinknek az együttműködést. Mondta Speiser Ferenc ügyvezető. A Prémium Oklevél, amit most nekünk ítélt a szaktekintélyekből álló zsűri, az Ő érdemük is.

A szemestermény-szárítás a természetes száradás gyorsított folyamata. A sokféle műszaki megoldás hatása is különböző, ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlatbana vízelvonási folyamat is.

A szárítás folyamatának a minősítésével járó előnyök:

  • Fontos információ a gazdaságok döntéshozói számára, megmutatja, hogy egyes műszakimegoldások alkalmazásával milyen hatások érik a kukoricát a szárítási folyamatban.
  • Környezetre gyakorolt pozitív hatás, hogy láthatóvá tesszük van-e pazarlás, milyenmértékű az energiamegtakarítás lehetősége az adott szárítási folyamatban, a maghőmérsékletalakulásának függvényében. Ezzel segítjük a fenntarthatóságot, kisebb lesz a környezetilábnyoma egy magas energiaigényű technológiának, a szárításnak
  • Elősegíti a műszaki fejlődést
  • A más ágazatokra, például a növénytermesztés és az állattenyésztés eredményére iskedvezően hat.

1. ábra Az aminosavakat károsító műszaki megoldás. A kukorica maghőmérséklete 102 °C a szárítózóna alján 40-50 °C helyett. (Forrás: termenyszaritas.hu)

A két ábra egyben a két szélsőértéket is szemlélteti, az 1. ábra az optimalizálás előtti, a 2-es pedig az optimalizálás utáni helyzetet mutatja be ugyanabban a szárítóban. A kukorica minősége, a beltartalom megóvása áll a középpontban, így az, hogy a folyamatban 100 °C feletti maghőmérséklet is van (1. ábra) nem kívánatos, eszerint ez a legrosszabb eset.

 


2. ábra Valóban kíméletes vízelvonás. A kukorica maghőmérséklete 45 °C alatt van minden ponton (Forrás: termenyszaritas.hu)

Míg a természeteshez közeli hatás (2. ábra), ahol a kukorica maghőmérséklete a 45 °C-ot sem haladja meg, a kukoricára gyakorolt hatás szempontjából a legjobb kategóriába sorolható. Az így zajló szárítási folyamat az aminosavak, vitaminok, zsírok, rostok egyéb alkotóelemek egységét, egészséges, egymást erősítő élettani hatását fenntartja. Eközben a maghőmérséklet nem magasabb, mint egy nyári napon a kukoricagóréban.

A szélsőértékek között még számos változat létezik, így a szemestermény-szárító építését tervező gazdaságok tetszésük szerint választhatnak a műszaki megoldások és az azokra jellemző hatások közül. A konkrét adatokat tartalmazó információ segíti a döntéshozatalt, a felhasználó aranyat érő tudás birtokosává válik.