Nemcsak a mezőgazdaságban merül fel egyre többször a környezetbarát, konkrétan nullemissziós üzemeltetési igény, hanem az önkormányzatoknál (parkgondozás, közterület-fenntartás) vagy nagy létesítmények üzemeltetőinél is (sportintézmények, kórházak, állatkert stb.), nem beszélve a szinte zajtalan működésről, olcsóbb üzemeltetésről és az egyszerű, tiszta "tankolásról", hiszen az üzemanyag-beszerzés és tárolás problémája szintén száműzhető.

Kubota-traktor

2023 áprilisától lesz bérelhető az Egyesült Királyságban – fotó: www.kubota.com

Előírások és piaci igények

A Kubota bemutatta új, tisztán elektromos meghajtású kompakt traktorát, amely teljes mértékben megfelel a jelenlegi előírásoknak. A traktor alapjában azonos a forgalomban lévő, LX-261 típusú, 24,8 lóerős és 27 LE teljesítményű, PTO-val szerelt dízel változattal. A lítium-ion akkumulátorral szerelt, 26 lóerős LXe-261 traktort az elkövetkező hónapokban több fontos rendezvényen is bemutatják az Egyesült Királyságban és Európában, mielőtt 2023-tól bérbeadásra kerülne. Úgy tűnik, elsőként a gépbérlési piacon lesz elérhető.

Mivel egyre több piacon szigorodnak az előírások és vezetnek be tilalmat a dízelüzemű járművekre, számos helyi önkormányzat és más közintézmény aktívan keresi az alternatívákat – például az elektromos járműveket (EV) és az üzemanyagcellás járműveket (FCV).

A fentiekkel, valamint a Kubota 2021-ben közzétett környezetvédelmi jövőképével összhangban, amelynek célja a szén-dioxid-semlegesség elérése 2050-re – a teljes gyártásra vonatkozóan is –, az elektromos traktorok gyakorlati felhasználói tesztjei szintén elkezdődnek.

Az elektromos traktorok fejlesztése során az egyik legnagyobb kihívás a hatótávolság és az üzemidő, ezért az új LXe-261 nagy kapacitású akkumulátorral van felszerelve, amely egyórás gyors töltést és 3-4 órás folyamatos üzemidőt biztosít.

Ez azt jelenti, hogy a traktor vezetője ebédidőben gyorsan feltöltheti az akkumulátorokat, és délután folytathatja a munkát az optimális hatékonyság érdekében.

A Kubota LXe-261 a kaszáláshoz, vontatáshoz és egyéb zöldfelület-kezelési feladatokhoz alkalmas legfontosabb funkciókkal is rendelkezik, beleértve a független mellékhajtást, a HST sebességváltót és a több hidraulikus kimenetet.

A tervezők megtartották a jól bevált dízel változat kompakt méreteit, így a megszokott feladatokhoz és hozzá csatolt eszközökhöz ugyanúgy alkalmas lesz.

A Kubota új LXe-261 típusát hamarosan több kiállításon is bemutatják, köztük Európa legnagyobb gyepkezelési kiállításán, a SALTEX-en, a birminghami NEC-ben novemberben, valamint a franciaországi Salonvert és az olaszországi EIMA kiállításon.

Az elektromos kompakt traktor ezt követően 2023 áprilisától lesz bérelhető az Egyesült Királyságban.

Forrás: www.kubota.com