A napokban 98 éves természettudós, dokumentumfilmes szerint július közepéig érdemes elrakniuk a fűnyírót a kerttulajdonosoknak, hogy megmentsék a beporzókat.

Sir David Attenborough felszólította a briteket, hogy halasszák el a fűnyírást július közepéig, hogy ezáltal védjék a rovarpopulációt. Az olyan rovarok, mint a pillangók, méhek és darazsak, nagymértékben támaszkodnak a százszorszépekre és a gyepterületeken növő egyéb növényekre, hogy beporozzák és fenntartsák ökoszisztémájukat.

méh

A pillangók, méhek, darazsak nagymértékben támaszkodnak a százszorszépekre és a gyepterületek között növő egyéb növényekre – fotó: Shutterstock

Attenborough kiemelte, hogy a hosszú fű levágása megzavarhatja ezeket a létfontosságú rovarokat – sőt, akár a pusztulásukat is okozhatja –, melyek a világ ökoszisztémájának szerves részét képezik.


Úgy fogalmazott: "Sehol nincs gazdagabb sokszínűség vadvirágokban és beporzókban, mint a hagyományos kaszálóréteken. Sajnos az elmúlt 60 évben ennek az értékes élőhelynek a 97%-át elveszítettük."

Forrás: greenfo.hu