Szinte alig van olyan hajtott vagy önjáró munkagép, amelynek hajtásrendszere ne alkalmazna görgős láncáttételt. Ezek csak akkor működnek szezon közben megbízhatóan, ha gondot fordítunk a megfelelő karbantartására, beállítására, illetve szezon előtti átvizsgálására. Cikkünkben ehhez szolgálunk néhány alapvető tanáccsal.

láncCLAAS DOMINATOR vágószerkezet középrehordó csigájának lánchajtása – A szerző felvétele

Általánosságban elmondható, hogy a görgős lánchajtások általában kedvezőtlen munkakörülmények között is többnyire megbízhatóan működnek, nem hiába alkalmazzák hosszú évtizedek óta a munkagépek hajtásrendszerében. A nem megfelelő beállítás, karbantartás vagy éppen annak a maximális hiánya viszont csakhamar megrövidíti a lánckerekek és a görgős láncok élettartamát.


Az egyik legfontosabb momentum a beállításkor, hogy azok a lánckerekek, amelyeken egy adott végtelenített görgős lánc fut, egy síkban legyenek egymással. Ahhoz, hogy ez a feltétel teljesüljön, a lánckeréktengelyeknek párhuzamosan kell állniuk, és a lánckerekeknek kiegyensúlyozottan kell futniuk. Amennyiben ez nem teljesül, oldalirányú kedvezőtlen erőhatásoknak lesz kitéve, a kerekek fogai rohamos kopásnak lesznek kitéve, a görgős láncnak pedig még ennél is nagyobb deformációt kell elviselnie, amely a szakadásához vezet.

lánc

Ferde felhordó tengelyt hajtó, nem elég feszesre állított lánc szakadása – A szerző felvétele

Sokan egy lánc felszerelésénél vagy a spannolásánál nem igazán tudják helyesen megválasztani annak feszességét. A lánc hosszúságát úgy válasszuk meg, hogy a felszerelés után ne legyen se túl feszes, sem pedig túl laza.

A felső laza ág ideális belógási értéke a görgős lánc által összekötött lánckerekek tengelyközéppontjai közötti távolság 2 százaléka. Ha ennél lazább, akkor a fordulatszám-változásoknál hirtelen fellépő erők esetén a lánc lengésbe jön, és további káros erőhatások érik. Természetesen a láncfeszességet munka közben is folyamatosan ellenőrizni kell.

lánc

Automata lánckenő rendszer CLAAS VARIANT bálázón – fotó: CLAAS

A lánchajtás élettartamát akkor tudjuk hatékonyan megőrizni, ha gondoskodunk az előírt kenésükről. Ma már számtalan modern munkagép rendelkezik automata lánckenéssel, amely meghatározott ciklusonként végzi el a lánchajtás olajzását.

Amennyiben a hajtásrendszer nem rendelkezik ilyen karbantartást segítő kiegészítővel, akkor azt saját magunknak kell elvégeznünk, a kezelési utasításokban előírt időszakonként. Ezt végezhetjük kézi olajzóval, kenőanyagot kijuttató spray-vel vagy egy olajban átitatott ecsettel is. Amikor hosszabb tárolásra kerül a gép, akkor a lánc levételével és olajfürdőben való tárolásával is elvégezhetjük a kenést.

láncOlajfürdőben végzett lánckenés – A szerző felvétele

Vannak olyan kenési rendszerek, amelyek ugyan nem automatikusan működnek, de így is biztosítják a láncok folyamatos kenését. Ilyen a csepegtető rendszer vagy olajfürdőben járatás. Ezeknél ügyelni kell arra, hogy a kenéshez szükséges olajszint mindig meglegyen.

Amennyiben kézzel végezzük a kenést, akkor előtte drótkefével vagy magasnyomású levegővel alaposan tisztítsuk meg a láncot és a lánckereket. Ha a tisztítást magasnyomású meleg vizes mosással végezzük, úgy a kenés előtt várjuk meg a megmosott alkatrészek kiszáradását. A kenés akkor a legideálisabb, ha a kenőolaj a külső és a belső tag hevederei közé, a csuklófelületre kerül.

Amennyiben ezeket a nem nagy ráfordítással járó munkákat rendszeresen elvégezzük, akkor szinte biztos meg tudjuk őrizni a hajtásrendszer élettartamát, és nem kell idő előtti költséges cserével hátráltatni a munkát szezon közben.