A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) ajánlata a kompromisszummentes száraprításra a Gladiator függesztett késes henger. A Gladiator késes henger a kettő sorban elhelyezett munkavégző eszközeivel menetiránnyal párhuzamosan és merőlegesen is felaprítja és a talaj felső rétegével enyhén keveri a szármaradványokat.

Késes aprító henger kultivátorral együtt

Késes aprító henger – fotó: Quivogne Magyarország

A munkagépen az első sorban 410 mm-es átmérőjű késes henger található. A nyolcas osztással rendelkező késes henger enyhe szöget zár be a menetiránnyal, így megfelelő aprítás mellett is nyugodt, pattogásmentes futás garantált. Ez fontos apróság, hiszen ha a kések teljesen merőlegesek lennének a menetiránnyal, akkor egyszerre érnének talajt, ami a gép 'ugrálásához' vezetne.

Késes aprító henger kultivátorral együtt

Késes aprító henger kultivátorral együtt – fotó: Quivogne Magyarország

A kések nem egy dobra vannak erősítve, hanem nyitott, küllős rendszerrel szereltek, amely eltömődésmentes munkát garantál. A nyitott, küllős késfelfogatás miatt a henger nem ül fel semmilyen bakháton. Az aprító hatás pedig még jobb, hiszen a késeken belülre került szárak még tovább darabolódnak. A kések a Gladiatoron megfordíthatók és 30-40 cm-es darabokból állnak, esetleges sérülés esetén minimális költségen cserélhetők.

Gladiátor felépítése

Gladiator felépítése – fotó: Quivogne Magyarország

A késes henger teljesen zárt, karbantartást nem igénylő csapágyazással rendelkezik. A dinamikus hatások ellen a henger gumibakos felfüggesztése véd.

A késes hengert csipkézett tárcsasor követi. A 410 mm átmérőjű, teljesen sík tárcsák feladata a menetiránnyal merőleges száraprítás, nem pedig a talaj forgatása, keverése. Mivel azonban a táblákon keréknyomok, barázdák találhatók, bennük pedig szármaradvány, ezért a tárcsasor helyzete hidraulikusan állítható 0-6 cm között. Ezzel tökéletes aprítás végezhető el és nem marad elmunkálatlan felület.

Gladiator késes aprítóhenger

Gladiator késes aprító henger – fotó: Quivogne Magyarország

A tárcsalapok szintén karbantartásmentes csapágyazást kaptak, a felfüggesztésük a vázra pedig gumibakok közreműködésével történik. A tárcsalapok osztása 170 mm, egy tartóra egy darab tárcsalap került.

A Gladiator késes henger függesztett kivitelű. A függesztés kialakításánál fogva a Gladiator szerelhető a traktor elejére vagy hátuljára is. A függesztő blokk nem merev, hanem enyhén kényszerkormányzású, gyakorlatilag vontatott gépként dolgozik a Gladiator még front függesztés közben is. Ez fontos szempont, hiszen így a traktort nem húzza a gép oldalra és mindig kormányozható marad. Front függesztés esetében fontos felszerelés a tárcsák után található védőburkolat, amely megakadályozza, hogy a szármaradványok kárt tegyenek a traktorban.

Alapos munkát végzett a késes henger

Alapos munkát végzett a késes henger – fotó: Quivogne Magyarország

A Gladiator elérhető 3-4-4,5-5-6 méter munkaszélességben. Az igen robusztus, 3 méteres gép súlya 1.550 kg, míg a 6 méteres gépé 3.100 kg. A 3 és 4 méteres gép merev kivitelű, míg a szélesebb típusok összecsukhatók és a szállítási szélesség nem haladja meg a 3 métert.

Késes henger 6 méteres kivitelben

Késes henger 6 méteres kivitelben – fotó: Quivogne Magyarország

A Gladiator front függesztésben jól kombinálható egyéb tárcsával, grubberrel vagy akár vetőgéppel is, így használatával időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg.

A Gladiator a tudását repce, napraforgó, szója, borsó vagy zöldtrágya aprításban csillogtatja igazán, de bizonyos kompromisszumokkal alkalmazható kukoricatarlón is.

Bővebb információ:

Telefon: +36305584918
Web: www.quivogne.hu
www.kivon.hu