Talán még korainak tűnik azon gondolkodni, hogyan készüljünk fel a bálázásra, azonban a jó idő megérkeztével mintha gyorsabban telnének a napok és egyre kevesebb idő marad azt fontolgatni, hogyan és milyen géppel álljunk neki az idei bálázási szezonnak. Gondolatébresztőnek néhány fontos dolog, amelyek talán sokakban felmerülnek, de egy-egy gép vásárlásának tervezése során figyelmen kívül hagynak.

McHale

McHale V660 változókamrás bálázó munka közben

Az év ezen szakában sok udvaron, telephelyen látni rogyadozó széna-, illetve szalmakazlakat. A tojás alakú, laposabb bálák jellemzően a gyenge minőségű, nem megfelelő tömörségű bálázás eredményei. A nem szép látvány mellett azonban ezek a bálák könnyebben beáznak, megrohadnak, ezért egyrészt veszteség keletkezik, másrészt ezek a bálák komoly minőségi problémát jelentenek a takarmányozás során, ami állategészségügyi problémák sorát vetheti fel, melyek végül hozam- illetve jövedelemkiesést okoznak.

bálázó

McHale V660 változókamrás bálázó változtatható bálamérettel

A bálák tömörsége abból a szempontból is fontos, hogy egy adott területről minél kevesebb számú bálába tömörítsük össze a termést, hiszen ezáltal kevesebb bálát kell beszállítani, nagyobb területek esetén lényegesen lecsökkentve így a szállítási- és rakodási időt, illetve költségeket.

Nem mindegy tehát az, hogy a bálázó csak összegyűjti vagy össze is préseli az adott területen lévő takarmányt.

Mint többnyire minden mezőgazdasági munkánál, így a szálastakarmány-betakarításnál is fontos a műveletek optimális időben történő elvégzése. Az elhúzódó vagy túl későn történő betakarítás szintén jelentősen ronthatja a takarmány minőségét és növelheti a pótlólagos költségeket. Gondoljunk csak például egy eső miatti megázásra, ami például lucerna esetében levélpergést, penészedést okozhat, nem beszélve az újabb rendsodrásból fakadó plusz költségekről.

bálacsomagoló

McHale 991B bálacsomagoló munka közben

A bálázási paramétereken, teljesítményen túl fontos az adott gép üzembiztonsága. Bár minden gyártó arra törekszik, hogy olyan gépet gyártson, ami soha nem hibásodik meg, vagy nem romlik el, azonban ilyen gép még nem született meg. Ezért fontos a meghibásodás minél előbbi elhárítása. Ez csak megfelelően szakképzett szakember csapattal lehetséges, illetve a szükséges alkatrészek, pótrészek minél hamarabbi elérésével.

Természetesen egy gépcsere számos kérdést felvet, a műszaki paramétereken túl többnyire a gép vételára az egyik fő döntő tényező. Azonban a fenti gondolatokat érdemes számba venni, hiszen egy gép használata több évre tervezett,

legtöbbször egy olcsóbb gép hosszútávon drágább megoldást jelent.

McHale

McHale F550 fixkamrás bálázó munka közben

A McHale gépek nagy strapabíróságukról, minimális karbantartás- és alkatrészigényükről ismertek. Nagyüzemi felhasználásra és fokozott igénybevételre lettek tervezve. A gazdálkodók, bérvállalkozók igényeit szem előtt tartva, a márka kínálatában egyaránt megtalálhatóak a változókamrás hevederes bálázók – V6 sorozat, és a fixkamrás, tömörítőhengeres bálázók – F5000 sorozat. Mindkét sorozat gépei többnyire mindenféle termény bálázására alkalmasak, legyen az széna, szalma, szenázs vagy akár kukoricaszár.

A gépek műszaki tartalmát tekintve a McHale bálázók alapfelszereltsége úgy van összeállítva, hogy azok hosszú évekig alkalmasak legyenek nagy tömörségű bálák készítésére minimális karbantartásigényű üzemeltetés mellett.

Az automatikus olajzás, kenhető csapágyak, robusztus hajtásrendszer csak néhány példa, ami elengedhetetlen a tökéletes működéshez.

Fontos szempont a felhasználóbarát kezelés, ezért a gépek egyszerűen használható, elektronikus vezérlőegységekkel vannak ellátva, melyek a traktorkabinból történő kényelmes irányítást és számtalan beállítási lehetőséget kínálnak.

McHale

Az McHale gépek nagy strapabíróságukról, minimális karbantartás- és alkatrészigényükről ismertek

Minden McHale bálázó alapfelszereltsége az eltömődésgátló rendszer, amely az esetleges eldugulásokat –„bemackózásokat” – juttatja tovább a bálakamrába. Ennek működtetése szintén egyszerűen a traktorkabinból történik, gyorsan elhárítva az eldugulást.

Az egyedi műszaki megoldásokon túl egyedülálló, hogy a McHale bálázók Magyarországon, Szolnokon készülnek, így a szükséges pótrészek rövid idő alatt elérhetőek.

A bálázók mellett továbbá bálamegfogó adapterek és az Írországban gyártott kombinált bálázó-csomagolók, bálacsomagolók, illetve bálabontók is a termékkínálatba tartoznak.

A termékekhez kapcsolódó videókért látogassa meg az McHale Hungária Kft. honlapját: www.mchale.net vagy a további részletekkel kapcsolatban keresse a cég munkatársait:
McHale Hungária Kft. – tel: 0656-527-120 vagy 0630-4224-388