A Kuhn új, hatméteres munkaszélességű Aurock elnevezésű háromtárcsás direktvetőgépe kétféle kivitelben kapható: egy (R), illetve a nagyobb fokú alkalmazhatóság elősegítésére két (RC) adagoló rendszerrel.

A technológiai megoldás a gazdálkodónak lehetőséget kínál egyrészről kétféle vetőmag egyidejű vetésére, másrészről a kétféle vetőmag felváltva történő vetésére, minden második sorban eltérő vetési mélységbe. Lehetőség van emellett egyrészről a vetőmaggal együtt műtrágya kijuttatására, másrészről a vetőmag és a műtrágya elkülönülten, minden második sorba, felváltva történő kijuttatására is.

Kuhn

Az új, hatméteres munkaszélességű Aurock elnevezésű háromtárcsás direktvetőgép – fotó: Kuhn Group

A gép a legkülönfélébb követelmények teljesítésére és specifikus munkavégzési körülményekre egyaránt konfigurálható. Így pl. figyelembe veszi a vetést megelőző kultúrnövényt, a tarlón lévő növényi maradvány mennyiségét, az időjárási körülményt, illetve a gépnek a talajra gyakorolt hatását.

Lehetőség van a vetésmélység szabályozására, illetve növényi maradványokkal borított tarlóba vetésre. A direktvetőgépre mellső aprító henger szerelhető, amely lesimítja a gép előtt lévő növényi maradványt, illetve összezúzza a vastagabb szárúnövényi részeket.

vetőgép

A vetőgépre mellső aprítóhenger szerelhető, amely összezúzza a vastagabb szárú növényi részeket – fotó: Kuhn Group

A direktvetőgépre tarlóhántó is installálható. A gép (igény szerint) teljes munkaszélességében gumiabroncsos tömörítőkerekekkel is szerelhető, arra az esetre, amikor laza talajba történő vetéskor a magágyat tömöríteni szükséges. A talaj így a gép teljes munkaszélességében egyformán tömörített, és a vetési mélység egyformán tartható. Mivel a tömörítő kerekek egymástól 200 mm távolságra helyezkednek el, a direktvetőgép esetleges buldózer hatása kiküszöbölt; vagyis a gép nem görget maga előtt talajt, még laza szerkezetű, mély talajokban történő munkavégzéskor sem.

Kuhn

A tömörítő kerekek egymástól 200 mm távolságra helyezkednek el, a direktvetőgép esetleges buldózer hatása kiküszöbölt – fotó: Kuhn Group

A tömörítő kerekekkel szerelt direktvetőgép kifejezetten a sok növényi maradványt tartalmazó tarlóba vetést könnyíti meg, alkalmazásával a vonóerő-szükséglet is kisebb lesz. A kerekek 900 mm nagyságú átmérője csökkenti a gördülési ellenállást. Az Aurock direktvetőgép ISOBUS-szal kommunikál, vagy a CCI 1200-as vagy a CCI 50-es terminálon keresztül (AEF által hitelesített ISOBUS). A gép kezelésének megkönnyítésére igény szerint Joystick rendelhető.

Kuhn

A Sitera 3030 vetőgép 2019 nyártól lesz kapható – fotó: Kuhn Group

Az új, idén nyártól elérhető, mechanikus, három méteres munkaszélességű, Sitera 3030 vetőgép vetőgép három követelménynek tesz eleget: maximális vetési precizitás; HELICA magadagoló rendszer bordás hengerekkel a vetőmag precíz talajba helyezéséért; továbbá SEEDFLEX vetőelem, amely a széria minden modelljében vetési mélység és talajnyomás-szabályozást tesz lehetővé. A vetőgép könnyű kezelhetősége az új VT30 terminál és az intuitív beállítások révén valósul meg.

A 3,5 collos érintőképernyős terminál színeskijelzésű. Alapfunkciói közé tartozik a tartály töltöttségi szintjének felügyelése, a vetőtengely elforgatása és az automatikus művelési sávváltás. A SITERA 3030 vetőgép ISOBUS használatával kommunikál, vagy CCI terminálon vagy másik, kompatibilis traktorterminálon keresztül. Az új SITERA modell természetesen kompatibils a KUHN vállalat „Aussaat-Assistent“ (Vetési segédlet) elnevezésű okostelefon alkalmazásával.

Minden traktormodellre tökéletesen illeszthető vetőgép-felépítményről van szó. A tartályt a gyártó előre helyezte, így a súlypont a traktor elejére kerül, növelve ezzel a gépkezelő kényelmét, másrészről a felszabadult tér szabad kilátást engedélyez a vetősínre.

A Sitera 3030 vetőgép szabadalmaztatott gyors-szerelő rendszerrel van felszerelve az új HR forgóboronákhoz továbbá az új CD integrált talajművelő gépekhez.

vetőgép

A Venta vetőgépszéria új modellel bővült! – fotó: Kuhn Group

A vetőgép-kombinációk – CD / HR / Venta – új összeállításába, a Venta 1020 / 1030 széria bővítéseként most bekerül az új pneumatikus Venta 1010. Ezzel a vetőgéppel a gyártó azokat a gazdálkodókat szólítja meg, akik a laza talajban sekélyen, és a nehezebb talajban mélyebben egyaránt vetni szeretnének.

Természetesen az új modellen is megjelennek a korábbi típusokon már ismert jellemzők: egyszerű beállítás, szabadalmaztatott, a kilátási szabadságot lehetővé tevő M-alakú keret, és a Venta adagoló-rendszere. A tartály űrtartalma 1.000 illetve 1.800 literesre nőtt. Az adagoló és a tartály LED-megvilágítása révén a vetőgéppel sötétben is vetethető.