A gépet a holland Power Company gyártja, s az eszközből már több tucat dolgozik a tulipánok földjén. A Greenbot az első önvezető gép, amely kifejezetten a zöldipar bármely területén tevékenykedő szakembereinek készült. Olyan szakembereknek, akik rendszeresen ismétlődő munkaműveleteket végeznek: ez a gyümölcs-, kertészeti és szántóföldi munkáktól kezdve a köztisztasági területen végzett munkáig terjedhet. A vezeték nélküli traktor felhasználható vízparton vagy útszéleken is – olvasható a gyártó honlapján.

A gép elején egy Cat I szabványú emelőkar található, amely akár 750 kg-ot is képes emelni. A Cat II hátsó besorolású emelőkar pedig 1500 kg-ot is képes emelni. A gép szélessége 1,3 vagy 1,8 méter. Hasmagassága 35 centiméter, mely azonban tovább növelhető. A gép megbízható Perkins dízelmotort kapott. Az összkerék-kormányzás maximális manőverezhetőséget biztosít.

Az önvezető traktor a Precision Makers találmánya, a Converrel közösen építették. A Greenbot teljesen önállóan képes elvégezni a legkülönfélébb tevékenységeket. Az önvezető gép 24 órán át kaszál, vet, szánt, vagy trágyáz, amit éppen kell.

A szoftver könnyen kezelhető, biztonságos és megbízható. A Greenbot képes teljesen önállóan megtervezni az útvonalát és tevékenységeit.

greenbot

Az eszköz programozható a megadott utasítások megismétlésére – forrás: Precision Makers

Az innováció révén kiváltható a drága emberi munkaerő, a kevesebb alkatrész pedig alacsonyabb karbantartási költséget jelent. Mivel a robot minden esetben a legoptimálisabb beállítást választja, az üzemanyagköltség is optimalizálható.

"2008-ban elkezdtük a golfpálya-fűnyírást, mert ez egy viszonylag zárt tér, könnyű tereppel" – mondta Vincent Achten, a Precision Makers mechatronikai igazgatója a Succesful Farming-nak. – "Ma körülbelül 40 gépünk fut Hollandiában."

Három évvel később a mezőgazdaság, elsősorban gyümölcsösök permetezése felé fordultak.

A technológia, amely számos üzemmóddal rendelkezik, GPS-jelkorrekcióval dolgozik valós idejű kinematikus RTK használatával.

Az eszköz programozható a megadott utasítások megismétlésére. Egy másik működési mód lehetővé teszi a mező kerületének "memorizálását" és a gép az adatok birtokában elvégzi az útvonaltervezést az adott feladat optimalizálásával."A Greenbot-ot egyszer körbeviszed a terület szélén, a gép "emlékezni" fog és addig dolgozik a közre zárt területen, amíg el nem végez vele" – magyarázza Achten.

Bonyolultabb minták vagy útvonalak is programozhatók.

Az inicializáláshoz az RTK-nak legalább öt műholdra van szüksége. Ha valamilyen oknál fogva a Greenbot elveszíti a jelet, a gép leáll. Ha öt percen belül nem kap új jelet, szöveges üzenetet küld a "gazda" mobiltelefonjára. Amint képes helyreállítani a jelet, automatikusan ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta.

Két modell áll rendelkezésre: a CR12 és a CR18. Mindkét gépet egy 3,4 literes Perkins motor hajtja, amely 100 lóerőt biztosít. A gépet ütközésvédelmi rendszerrel is felszerelték.


"Ultrahangos érzékelőket, radart és egy egyszerű lökhárító mechanizmust használunk. Ha a radar észlel valamit, akkor körülbelül 2-3 kilométeres sebességre lassul a gép. Ha az ultrahangos érzékelő lát egy tárgyat, azonnal leáll és szöveges üzenetet küld a felhasználónak" – árulta el Achten. "Akkor is küld SMS-t, ha a motor túlmelegszik, vagy ha a gép befejezte a munkát."

A Greenbot ára 120 000 eurótól kezdődik.