A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) cég, mint igazi francia munkagépgyártó igen széles palettával rendelkezik a tárcsás boronák terén. A kínálatban megtalálhatók a legkisebb gazdasági mérettel rendelkező cégeknek ajánlható 1,5 m széles könnyű tárcsáktól kezdve, a rövidtárcsákon és szőlészeti tárcsákon át a legnagyobb erőgépek mögé kapcsolható, 10,2 m széles nehéz-, szupernehéz- és erdészeti tárcsák.

Az erdészeti tárcsa kategóriában a cég könnyű, normál és nehéz kivitelű V-tárcsát tud ajánlani.

A könnyebb kivitelű V-tárcsák közül az AP típus az egyik lehetőség az erdészetek részére. Az AP tárcsa elérhető 2,15 – 3,9 m munkaszélességben. A 660x8 mm-es tárcsalapokkal szerelt gépen a tárcsalevélre eső súly 100-110 kg között mozog munkaszélesség függvényében.

Erdészeti tárcsa 1020 mm lapátmérővel

A munkamélység az AP tárcsán hidraulikusan állítható és a kívánt helyzet klipszekkel rögzíthető. A V elrendezésű tárcsán a tárcsatagok szöge mechanikusan állítható és reteszelhető. A 150 x 100 mm-es, duplavázas kivitelű gép megfelelően robusztus tárcsa a 100 – 190 LE-s erőgépek után.

A nagyobb igénybevételekre ajánlható az APFL fantázianevű V-tárcsa, amely legutoljára a budapesti AGROmashEXPO-n volt látható. Ez a gép már 810x10 mm-es tárcsalapokkal és 280 mm-es tárcsalap osztással készül. Az extra védelemmel ellátott, acélöntvény csapágyazás súlya 32 kg, amely magában is jelzi az APFL erejét.

Speciális csipkézettségű tárcsával nem akadály a talajba hatolás

A tárcsalapok 50x50 mm-es, speciális összetételű tengelyre szereltek. A tengelyek a legkisebb, 2 méteres munkagép esetében is 3-3 csapággyal vannak alátámasztva, amely garancia az igen hosszú élettartamra. Az APFL tárcsa szerelhető a speciális csipkézettségű Fleaux-Fleaux (flö-flö) lapokkal is.

Ezt a tárcsalapot úgy kell elképzelni, mintha minden második csipke ki lenne vágva a tárcsalapból. Az ezáltal létrejött brutális kiképzés miatt a tárcsa csipkéire nagyobb súly nehezedik és így könnyebb a talajba hatolás.

Az APFL esetében ez 170 – 205 kg/tárcsalevél súlyt jelent már. Az APFL esetében alaphelyzetben csak a kiemelés hidraulikus, de igény esetén itt már megvalósítható a hidraulikus vonórúd-kiemelés és -eltolás, a hidraulikus tárcsaszög-állítás, sőt ha lezáró hengert is rendelünk hozzá, akkor a henger terhelése is hidraulikusan szabályozható. Az APFL tárcsa elérhető 2 – 4,45 m munkaszélességben és a 140 – 340 LE-s erőgépek után ajánlható.

Kérés esetén elérhető a hidraulikus tárcsaszög

Ültetvény sorközművelésre ajánlható a PXVI tárcsa. Ezen a típuson 4 tárcsatengely dolgozik egymástól gyakorlatilag függetlenül, mivel a tagok helyzete és szöge egyenként állítható. A tagok akár 180°-ban ki is fordíthatók, megnövelve a munkagép kihasználhatóságát. A facsemeték sorközének gondozására kitűnően alkalmazható PXVI típus rendkívül erős acélöntvény csapágyazással szerelt. A csapágyak súlya darabonként 19 kg! A PXVI 560 mm-es tárcsalapokkal szerelt. A munkaszélessége mintegy 40 cm-es határon belül változtatható, sőt a 8, 12 vagy 16 lapos kivitel bővíthető is.

tárcsa

PXVI tárcsa állítási lehetőségek

Még különlegesebb kivitel és a legnagyobb erőgépek után ajánlott APF SL erdészeti tárcsa. Ennél a tárcsánál a különleges igénybevétel miatt még robusztusabb a felépítés. Az APF SL tárcsán már háromgerendelyes a vázkialakítás, 200x100 mm-es zártszelvényekkel.

tárcsa

Az APF SL munka közben

A 60x60 mm-es tárcsatengelyen már 910 vagy 1020 mm-es tárcsalapok (12 mm lapvastagsággal) dolgoznak. A tárcsalapokra eső súly akár 451 kg is lehet, amely kategóriájában a legnagyobb. A tárcsalapok 500 mm osztással kerülnek felszerelésre a különleges anyagösszetételű acéltengelyre.

Robusztus futómű, tárcsatag állítás, 50 cm tárcsalap osztás

A csapágyazás ebben az esetben nem mindennapos, a robusztusságról röviden csak annyit, hogy a súlya 71 kg/db! Az erdészetek részére ajánlott APF SL típusú tárcsa elérhető 2,8 – 4,8 m munkaszélességben, a 300 – 600 LE-s traktorokhoz.

Amennyiben bővebb információt szeretne, forduljon a QUIVOGNE munkatársaihoz:
Gazsi Zsolt: +36/30-558-4918
Szeredai Jenő: +36/70-385-7891
vagy látogasson el a cég honlapjára.