Szeremlére látogattunk, ahol Dudás Péterrel, a KAMARÁS-DUNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk az újonnan vásárolt 6 soros Väderstad Tempo vetőgép beüzemelésével kapcsolatban.

Tolnai Péter területi képviselő az új gépbeszerzés után a gazdával és a gépkezelővel maradt, majd segített a vetőgép pontos beállításaiban. A következő videón keresztül meggyőződhetünk arról, hogy a finomhangolásoknak és apróbb praktikáknak köszönhetően még pontosabb maglehelyezést tudott megvalósítani a Tempo vetőgép.

Dudás Péter kérdésünkre elmondta, hogy miért választották a Tempo vetőgépet és milyen elvárásai vannak az új eszközzel szemben.

– Bács megyében, Szeremnél gazdálkodunk, Bajától körülbelül 10 kilométerre. 800 hektáron termelünk, a talajaink alapvetően – a Duna közelségének köszönhetően – öntéstalajok. Homokcsíkok, kötöttebb talajtípusok váltják egymást, tehát a heterogenitás miatt itt csak megfelelő gépekkel lehet igazán szép talajmunkát és vetést végezni.

Amikor megismerkedtem a Vaderstad Kft-vel, akkor vásároltuk az első munkagépet a svéd gyártótól – ami egy magágykészítő gép volt. Annyira megtetszett nekünk az eszköz munkája, valamint ennek nyomán az elért termelési eredményeink, hogy a következő évben vettünk még egy ilyen gépet.

Folytatódott a jó kapcsolat, hiszen már akkor is megtapasztaltuk a gépek beüzemelése körüli segítségnyújtást, valamint Tolnai Péter szaktudását, akinek sokat köszönhettünk a gyakorlati tanácsai miatt. Egy év múlva vettünk egy szántóföldi kultivátort is, amivel szintén nagyon meg voltunk elégedve.

Már régen megfogalmazódott bennünk, hogy milyen fontos a precíz és pontos vetés, ezért úgy döntöttünk, hogy két Tempo vetőgépet is vásárolunk. A 6 soros Tempo beüzemelésén vagyunk most – és egy hét múlva megérkezik a második, 12 soros vetőgépünk is.

Az új Väderstad vetőgépekkel kapcsolatban szigorú követelményeket támasztottunk. Alapvetően azért választottuk a Tempo-t, hogy változó tőszámmal tudjunk vetni. De ezen kívül fontos a vetésmélység, a pontos maglehelyezés – nem beszélve arról, hogy a vetés gyorsasága is elsődleges szempont számunkra. Ezek a gépek már lényegesen gyorsabbak elődeiknél, így naponta több területet el tudunk velük vetni, mint a hagyományos, régi gépekkel. Mindezekre azért is van szükségünk, mert az időjárási viszonyok arra kényszerítenek minket, hogy minél rövidebb idő alatt minél több munkát tudjunk elvégezni úgy, hogy a sebesség ne menjen a minőség rovására!

Így rendeltük meg a két Tempo vetőgépet és egyelőre nem csalódtunk, hiszem már a próbaüzemmel is elégedettek vagyunk. Megérkezett hozzánk a Väderstad szakembere, aki beállította az új eszközt és betanította a gépkezelőket a vetőgép használatára. A vetést már három napja az új Tempo-val végezzük, és nagyon örülök, hogy most Péter is ellátogatott hozzánk, hogy a finomhangolásokra és praktikákra is megtanítsa a gépkezelőket.

Vaderstad Tempo vetőgép

Väderstad Tempo vetőgép beüzemelése madártávlatból – fotó: Väderstad Kft.

Tolnai Péter területi képviselő az új vetőgép mellett átvette a szót:

– Amit meg szeretnék mutatni, az nagyon fontos része a gépnek, hiszen a magárok zárásáért felel. Különböző profilú kerekeket használunk erre a célra és most tesztüzemre elhoztam egy speciális, csillag alakú kereket, ami az egyik oldalról megropogtatja a magárkot. Ez különösen akkor fontos, amikor nedves a talajfelszín alatti rész, és a sima kerék nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő minőségű zárást tudjon megvalósítani.

Már fordultunk egyet a vetőgéppel és így meg tudtam mutatni, hogy mi a különbség a normál zárókerék és a csillag alakú zárókerék munkája között, illetve, hogy mit jelent ez a talajnál és mit módosít a csillag alakú zárókerék a magárok falán.

Vaderstad szántóföldi szemle

Ha a felszín nem lenne apró szemcse, nem lenne megfelelő minőségű a takarás – fotó: Väderstad Kft.

Ha megnézzük a magárok falát, az egyik oldal egy relatíve kemény felület: itt dolgozott a normál kerekünk. A másik oldalon viszont egy sokkal szemcsésebb, lazább kialakítás látható, amelyet a speciális, csillag alakú kerékkel értünk el. Ezért is fontos, hogy minden esetben ismerjük meg a talajadottságainkat tábla szinten, valamint az időjárási körülményekhez mérten állítsuk be a gépeinket, hogy a lehető legjobb minőségben végezhessük el a munkaműveleteket.

A gép beüzemelése a gyártó által kínált lehetőségek között szerepel, így kötelező eleme a gép indításának. De ez nem azt jelenti, hogy a beüzemelt gépek után elengedhetjük a gépkezelőnek, illetve gazdaságnak a kezét. Sokszor, ha nem is hívnak telefonon, akkor is bennem motoszkál: vajon mi történt, minden rendben van? Vagy esetleg bizonytalan a gépkezelő és nem meri megkérdezni, hogy mit, hogyan csináljon? Ilyenkor a napi programom részét képezi, hogy az új gépekkel kapcsolatosan kimegyek azokhoz a gazdaságokhoz, illetve traktorosokhoz, akikkel előtte a beüzemelést végeztük, és rákérdezek, hogy egy pár kanyar erejéig esetleg beülhetek-e melléjük. Ilyenkor tisztázódnak azok a kérdések, amelyeket esetleg nem mertek feltenni a partnereink.

Azt gondolom, hogy ez óriási előny, hiszen ez biztonságot adhat a gépkezelőnek és mi is meggyőződhetünk arról, hogy a gépben rejlő potenciált maximális mértékben ki tudják használni. Hiszen azért vásárolnak egy ilyen kaliberű gépet, hogy a lehető legprofibban, legjobb minőségben tudják a munkát elvégezni.

Azt hiszem, hogy az összes kollégám nevében is elmondhatom azt, hogy mi nem kizárólag gépet forgalmazunk, hanem a gépben rejlő potenciált és tudást is szeretnénk átadni a gépkezelőknek és a felhasználóknak.

További információkért keresse fel a Väderstad munkatársait az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Vaderstad logó

2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
+36 22/709-000
infohu@vaderstad.com
www.vaderstad.com/hu
www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

Vaderstad 25 logó