A CLAAS Alapítvány mezőgazdasági tudományokat tanuló diákokat támogat diplomamunkájuk megírásában különböző ösztöndíjakkal, így karolva fel a tehetségeket. Helmut Claas-ösztöndíjakat és további nemzetközi tanulmányi különdíjakat, összesen több mint 45 000 euró értékben ítélték oda diákoknak Bulgáriából, Németországból, Angliából, Hollandiából, Magyarországról, Szlovákiából, Oroszországból, Lengyelországból és Romániából.

A diákok az ösztöndíjak ünnepélyes átadásakor előadásokat tartva részletesen bemutathatták díjnyertes pályaműveiket. A pályázók egészen az utolsó pillanatig izgulhattak, milyen támogatásban részesülnek, hiszen ez csak az oklevelek átvételekor derült ki, ki milyen ösztöndíjat nyert el. Az okleveleket Helmut Claas, a CLAAS Alapítvány elnöke nyújtotta át a díjazottaknak.

Claas

A CLAAS Alapítvány fiatal tehetségeket támogat: a díjazottak, a kuratórium és a zsűri tagjai összeálltak egy közös fotóhoz az ünnepélyes díjátadón.

A kiosztott díjak a következők voltak:

Ösztöndíjak:
Helmut Claas-ösztöndíjat az általános mérnök- és gazdasági képzéseken tanuló hallgatók nyerhettek el.

1. hely: Dagmar Wicklow, a Kassel-Witzenhausen-i Egyetemen ökológiai mezőgazdasági tanulmányokat folytató diáklány nyerte az első díjat, s az azzal járó 7200 euró ösztöndíjat. Diplomamunkájában az ökológiai gazdálkodású tejtermelő tehenészetek elválasztás nélkül, anyja mellett felnövő üszőnevelés üzemgazdasági kérdéseivel és rendszerelméleti elemzésével foglalkozik.

Claas

Helmut Claas átadja az első díjat Dagmar Wicklow-nak.

2. hely: Hubertus Kleuter, az Osnabrück-i Főiskola agrármérnök hallgatója nyerte el a 6000 euróval járó második díjat. Diplomamunkájában az NIR-szenzorok folyékony trágya felhasználásakor történő használatának elemzéséről írt.

3. hely: A harmadik helyezés, és az azzal járó 4800 euró Tobias Rapphoz a Hohenheim-i Egyetem hallgatójához került. Diplomamunkájában a biogázüzemekben az előállított biogáz áramlásának mérésével és áramlási profiljának előállításával foglalkozik, hogy a viszkozitás függvényében működő bionikus keverőüzemet fejlesszen ki.

4. hely: A negyedik hely és az azzal járó 3600 euró Simon Woframhoz, a Kassel- Witzenhausen-i Egyetem hallgatójához került. Pályázati munkájában a rovarok Európában, különösen Németországban élelmiszerként és takarmányként történő felhasználásának lehetőségeit elemzi.

Különdíjak:
Az éves ösztöndíjak mellé négy különdíjat ítéltek oda, fejenként 1500 euró értékben, az Aachen-i Műszaki Főiskola, a Nütringen-Geiséingen Gazdasági és Környezetvédelmi Főiskola, a Harper Adams Egyetem (Nagy-Britannia) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak.

Nemzetközi Tanulmányi Díj:
A Nemzetközi Tanulmányi Díj került, fejenként 4500 euró értékben, a Bánát Agrártudományi Egyetem (Románia, Temesvár), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Magyarország), a Wageningen Egyetem (Hollandia), Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem (Szlovákia), az Angel-Kantschew-Egyetem (Bulgária), Kuban Állami Agrártudományi Egyetem (Oroszország) és a Poznan Egyetem (Lengyelország) hallgatóinak.

Új tagok a CLAAS Alapítványban

Hermann Lohbeck, aki a CLAAS Konszernvezetés szóvivője 2017. október 1.-je óta, az Alapítvány új tagja. Ebben a tisztségében Dr. Meuthert követi, aki tizenkét évnyi elkötelezett szolgálat után nyugdíjba vonul. A zsűri új tagjai lettek Dr. Kim Blackburn a Cranfield Egyetemről (Nagy-Britannia) és Prof. Thomas Herlitzius a Drezdai Műszaki Egyetemről.