Nincs ez másképpen a szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatban sem. A termesztés kapcsán első lépésként mindenkinek a vetés és annak minősége jut az eszébe. Ezt megelőzően a tavaszi munkák során elkerülhetetlen a megfelelő időben és minőségben végzett talajelőkészítés. Legyen szó akár hagyományos, vagy minimum művelésről, a KUHN kínálatában minden feladatra és művelés technológiára megtalálja a megfelelő gépet.

talajelőkészítés

A tavaszi munkák során elkerülhetetlen a megfelelő időben és minőségben végzett talajelőkészítés – forrás: KUHN

Miért fontos a megfelelő talaj-magágy előkészítés?

Évközben rengeteg feltételnek kell teljesülni a megfelelő terméshozam eléréséhez. Megfelelő csapadékmennyiség, hőmérsékleti viszonyok stb., de talán a legfontosabb elvárások az elvetett mag robbanásszerű, egyöntetű kelése, illetve ezen tényezők biztosítása. Egyöntetű, robbanás szerű kelés nélkül nem tud táblaszinten egységesen fejlődésnek indulni a kultúrnövény. Ha egyenlőtlen feltételekkel indulnak növekedésnek az egyes növények, akkor egymással versengeni fognak az erőforrásokért, ezzel rontva a magas hozamot.

Optimális talaj előkészítéssel biztosítható a megfelelő frakciójú magágy, a talaj szilárd, folyékony és légnemű fázisok megfelelő aránya. Ezáltal a mag egy megfelelő nedvességű, jól visszatömörített és előkészített vetőágyba kerül. Ha ezen körülmények teljesülnek akkor a magok, egymáshoz viszonyítva egyenletes ütemben tudnak kelésnek indulni és fejlődni.

növény

Optimális talaj előkészítéssel biztosítható a megfelelő frakciójú magágy – fotó: KUHN

Milyen gépeket kínál a KUHN a tavaszi talajelőkészítéshez?

PROLANDER

A tavaszi szántás elmunkálás, illetve a magágykészítés specialistája a PROLANDER.

A PROLANDER termékcsalád két legkedveltebb modellje a 6, illetve a 7,5 méter széles változat (elérhető 4-5-6-7.5- 9 és 14 m munkaszélességben is). Erős, robosztus kialakítása ellenére meglepően kicsi vonóerő igénnyel rendelkezik. Akár 25 lóerő elegendő lehet méterenként (6m gép = 6x25 LE) laza talajban a tökéletes munkavégzéshez, kötöttebb talajokon is csak hozzávetőleg 40-50 LE / méter a gépigény.  A gépet így alacsony vonóerő igénnyel, kisebb fogyasztás mellett lehet üzemeltetni.

A PROLANDER a ma kapható egyik legjobb magágy-kultivátor. Minimális művelésbe is tökéletesen beilleszthető, ezentúl tarlóápolásra és mechanikai gyomirtásra is alkalmas. A gép felépítését tekintve első simítóval szerelt, ezt követi a kapaszekció, majd a lezáró hengersor.

A munka minőségét, az eltömődés mentes 5 sorban elhelyezkedő rugós kapaszárak és kapa csúcsok biztosítják, amelyek még növényi maradványok jelenlétében is kiváló munkát végeznek.

A rugós szárak lúdtalp kapával és lándzsás művelőelemmel is felszerelhetők, ami igazán univerzális felhasználási lehetőséget ad a leendő tulajdonos számára.

KUHN PROLANDER 6000

KUHN PROLANDER 6000 – fotó: KUHN

OPTIMER

A vetőágykészítésre kiválóan alkalmas OPTIMER rövidtárcsa kínálatban minden gazdaság számára elérhető a megfelelő méretű és felszereltségű gép.

A rövidtárcsa, mint univerzális talajművelő gép, nemcsak a vetőágy készítés során használható, de a tarlóhántás kedvelt eszköze is. Ezáltal fontos szerepet tölt be a gyomszabályozásban és a növényi maradványok talajban keverésében. A gépcsalád minden tagja minimális és forgatásos művelésbe is jól beilleszthető.

KUHN OPTIMER XL 5000

KUHN OPTIMER XL 5000 – fotó: KUHN

Az L változatú gépek (3m-12m munkaszélesség) - 510 mm tárcsa átmérővel - az alacsony és csökkentett energiaigényű munkavégzés eszközei. Az XL sorozat (4m-12m munkaszélesség) 620 mm-es (tárcsa) átmérővel mélyebb művelést, és emellett nagyobb aprítást és bekeverést tesz lehetővé, valamennyivel nagyobb vonóerőigény mellett.

A váz alatt és a tárcsalapok között a nagy átömlési keresztmetszet gyors haladást tesz lehetővé (akár 12-15 km/h) és minimálisra csökkenti az eltömődés veszélyét. Ezáltal növelhető a területteljesítmény.

Tervezéskor fontos szempont volt a gép egyszerű beállíthatósága alacsony karbantartási igénye, illetve a jó súlyelosztás, aminek köszönhetően nehéz körülmények között is egyenletes munkamélység érhető el.

Az OPTIMER sorozat első simítóval, vagy késes hengerrel is rendelhető, (utóbbi a szármaradványok aprítását teszi lehetővé), ezen kívül elérhető minden talajtípushoz és felhasználási módnak megfelelő lezáró henger az optimális talaj visszatömörítés érdekében. (T-LINER, T-RING stb.)

KUHN OPTIMER rövidtárcsához HD-LINER - Hátsó lezáró henger

KUHN OPTIMER rövidtárcsához HD-LINER - Hátsó lezáró henger – fotó: KUHN

További információkért keressen minket alábbi elérhetőségeink egyikén:

KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. | www.kuhn.co.huinfohu@kuhn.com +36 76 500 460

Szeretnél az elsők között értesülni a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. akcióiról és aktuális híreiről? Kövesd a Facebook-oldalukat ide kattintva!

Tekintsd meg gépeinket az Agroinform Piacterén is!

KUHN OPTIMER L 5000 rövidtárcsa

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-optimer-l-5000-rovidtarcsa/h_7271952


KUHN OPTIMER L 6000 rövidtárcsa

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-otpimer-l-6000-rovidtarcsa/h_7237870


KUHN OPTIMER L 7500 rövidtárcsa

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-otpimer-l-7500-rovidtarcsa/h_7237877


KUHN OPTIMER XL 5000 rövidtárcsa

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-optimer-xl-5000-rovidtarcsa/h_6642168


KUHN PROLANDER 6000 kultivátor

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-prolander-6000-kultivator/h_7202859


KUHN PROLANDER 7500 kultivátor

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/kuhn-prolander-7500-kultivator/h_7301453


kuhn logó