Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napokon jártunk, és az Optigép Kft. képviseletében Héjja Csabával beszélgetett kollegánk.

Egyre nagyobb teljesítményű kombájnokhoz egyre jobb adapterek

Csaba elmondta, lát változást az utóbbi időben a piacon, pl. az a kisebb sorszámú adapterek helyett nagyobb sorszámúakat, illetve szárzúzós adaptert többen rendelnek, és egyre többen keresik a csukhatós verzióját is. Egyre nagyobb méretű, teljesítményű kombájnokat igyekeznek a gazdálkodók beszerezni, és így a kombájnt kiszolgáló egységekből, pl. a vágóasztalból is nagyobbakat keresnek. A gazdának természetesen fontos, hogy amit megtermelt, lehetőleg 100%-ban tudja betakarítani. Ha egy jó minőségű kombájnt választ, ahhoz kiváló adapter szükséges, hogy minimális szemveszteséggel bejuttassa a kombájnba a megtermelt kukoricát, napraforgót vagy cirkot.

Nagyon sok múlik a jól megválasztott adapteren

Számos olyan megoldása van egy jó adapternek, ami minimalizálja a szemveszteséget. Egy kukoricacső vagy egy napraforgó tekintetében az adapter burkolatának megválasztása, az oldalmagasítások és a megfelelő fordulat alapvetően fontos, ha alapos munkát szeretnénk végezni.

Belföldi rendelésre az utóbbi időben a már nemzetközileg is bizonyított, 8 soros, csukható, NAS-876 CS adaptert egyre többen keresik, mondhatjuk azt is, hogy ez a termék vált az Optigép zászlóshajójává. A 8 sor a minél nagyobb terület betakarítását szolgálja, a közlekedésnél viszont a csukhatóság nagyon fontos kritérium. Ez a vágóasztal aszimmetrikus tálcákkal van ellátva (balos és jobbos tálcákkal), ami nagyon fontos a folyamatosan áramló termény betakarításánál. Ezek a tálcák rázótálcák, ami azt jelenti, hogy aktívan rezegnek, és így a betakarított szemek folyamatosan áramolnak a csigavályúba és onnan a kombájnba.

Nagy hatékonysággal, mindössze 0,5% szemveszteség alatt dolgoznak.

Ez ma már stratégiai fontosságú, hiszen a megemelkedett terményárak miatt már nem engedheti meg magának egy gazdaság, hogy elszórja a földeken a szemeket.

A kiállításon a cég másik fontos bemutatott adaptere az OptiCorn-676 CS, amely egy 6 soros, csukható vágóasztal. A tavalyi és idei év másik zászlósának számít. A hasonló paraméterű termékek piacán ár-érték arányban és műszaki felszereltségben kiemelkedő. A fosztóhengerek itt 20%-kal hosszabbak, mint más márkák ilyen termékeinél, a szárzúzó 2500-at pörög percenként, ami magas teljesítménynek számít.

Az oldalhajtás zárt hajtásban történik, ami pormentes és szennyeződésmentes, és ez garancia a hosszú élettartalmra is. A gépet és a fosztóhengereket közelebbről megtekintheted, illetve további fontos adatokat és tulajdonságokat is hallhatsz róla az alábbi videóban:

Érdemes még most megrendelni a gépeket, még időben, a szezonban hozzá is tud jutni mind a csőtörőhöz, mind a napraforgóadapterekhez. Az Optigép és viszonteladói is ki tudják szolgálni a vásárlókat, nincs fennakadás az ellátásban.

További információkért fordulj az Optigép Kft. munkatársaihoz!