Egy nagyon ötletes és ügyes, ráadásul olcsó szerkezettel igyekeznek a tengeren túli farmerok megoldani, hogy a szabadban legelő jószágaik szinte folyamatosan friss takarmányhoz jussanak az aszályos időszakban is, és akár egy tucat szarvasmarha is hozzáférjen a táplálékhoz, s az mégse szóródjon szét.

Kihívások közepette

A szárazsággal megküzdeni nehéz. A kedvezőtlen körülmények minden gazdálkodóra és gazdaságra hatással vannak, amikor az állatállomány takarmányozásáról és annak előkészítéséről van szó. Az aszállyal való küzdelmet csak tovább fokozza, hogy ekkor is a lehető legalacsonyabb költségszintre kell törekedni, miközben a veszteséget is csökkenteni kell.

A készlettervezés során, valamint azt figyelembe véve, hogy miként hozhatja ki a legtöbbet a takarmányból, érdemes lehet a takarmányozáshoz kapcsolódó berendezéseket is átgondolni. Még ha a szükségesnél több takarmánnyal is rendelkezik, akkor is gondoskodni kell a megfelelő felszerelésekről, bálázó- és etetőberendezésekről, amelyek segítenek átvészelni a helyzetet.

Fontolja meg a takarmánytípusokat és a módszereket!

Gondolja át, milyen bálákkal eteti szarvasmarháit, hogyan zajlik általában az etetés és mennyi ideig tart! A legtöbb farmer jellemzően úgy eteti a bálákat, hogy azokat a szarvasmarháknak szánt körbálaetetőbe helyezi. Ha több száz állatot tart, nagyon valószínű, hogy sok körbálaetető is van a gazdaságában. Ezek rakodógéppel vagy traktorra szerelt homlokrakodó-szerelékkel könnyedén mozgathatók, áthelyezhetők.

Ne a földre!

Ha a bálákat a földön göngyöljük szét, ez egy módja lehet annak, hogy a bálákat szétterítsük, és minél több jószág férjen hozzá. Azonban nyílt területen gyorsan és nagy felületen szárítja a takarmányt a nap, és akár a szél is széthordhatja. A szarvasmarhák csak a bálákat fogyasztják, de ha szétterül, szétszóródik, inkább alomnak használják, ami további hulladékot termelhet.

A takarmányveszteség jelentősen csökkenthető egy körbálaetetővel. Azonban ügyeljen arra, hogy olyan körbálaetetőket használjon és válasszon, amelyek többféle bála befogadására alkalmasak, akár kocka alakú, akár körbálákat etet.

adagoló

Az adagoló könnyen mobilizálható, és akár egy tucat szarvasmarha is köré gyűlhet. A lehullott mennyiséget is elérik, minimalizálva a veszteséget – fotó: arrowquip.com

Azért, hogy tovább tartson

Egy jó körbála-adagolónak segítenie kell abban, hogy maximalizálja a takarmányfogyasztást és csökkentse a szóródást. Számolja ki, hogy átlagosan hány bálát etet naponta vagy hetente és ön szerint mennyi megy kárba. Ha ez a szám nagyobb, mint 15 százalék, akkor itt az ideje, hogy beruházzon olyan körbála-adagoló(k)ba, amelyet úgy terveztek meg, hogy segítsen maximalizálni az elfogyasztott arányt.

Egyes körbála-adagolók a veszteség csökkentésére összpontosítanak azáltal, hogy a bálákat erős, tartós rudakból és láncokból álló kúp alakú rendszerrel fogják fel, amely a bálát a földtől távol tartja. Ez a bálafüggesztő rendszer segíthet a szarvasmarhák takarmányfelvételének szabályozásában is, így a szarvasmarhák egy kicsit keményebben dolgoznak a takarmányért. A bálaadagolóban a földre hulló szénát a szarvasmarhák könnyen elérhetik és fellegelhetik, ami tovább csökkenti a veszteséget.

Más kerekbála-etetők szögletes kialakításúak, amelyek a szarvasmarhákat a középen lévő bála felé vonzzák, így a szarvasmarháknak kicsit nehezebb dolguk van a bála elérésében. Ez a kialakítás arra is ösztönzi a szarvasmarhákat, hogy a fejüket a bálaetetőben tartsák, így a széna benne marad, ami szintén csökkenti a pazarlást. Az egyetlen hátránya ennek az etetőtípusnak, hogy a bálák gyakran a földön ülnek, így továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a nedvesség beszivárog a bálába, ami gyakran hulladékot eredményez.

Gondolkodjon hosszú távú befektetésben

Valamikor minden gazdálkodónak volt már dolga elgörbült vagy törött, a hasznos élettartamukon túl sérült vagy egyszerűen csak kezelhetetlen körbála-adagolókkal. Idővel a legtöbb fém etetőberendezés korrodálni kezd, ha állandóan ki van téve az időjárás viszontagságainak és a nedves körülményeknek. Néhány körbála-adagolót úgy terveztek, hogy megfordítható legyen, ami azt jelenti, hogy egyszerűen megfordíthatja az adagolót, és fejjel lefelé használhatja, így megduplázza az élettartamát, és pénzt takaríthat meg.

Ha a szarvasmarha-felszerelések, köztük a körbála-etetőberendezés kiválasztásakor időt szán az összes lehetőség mérlegelésére, biztos lehet benne, hogy választása hosszú ideig kitart, és segít a nem éppen ideális körülmények között is, hogy megtérüljön a befektetése.

Forrás: www.agdaily.com