A mezőgazdasági tevékenység, mely a természet adta lehetőségeket aknázza ki, szükségszerűen annak terhelésével is jár, amikor a különböző technológiai műveletek elvégzéséhez jelentős mennyiségű üzemanyag elégetéséből nyeri az energiát. A felhasznált gázolaj mennyisége indokolttá teszi, hogy annak tárolása, kezelése a környezetvédelmi szempontok lehető legteljesebb figyelembevételével történjen, az erre vonatkozó szabályozásoknak megfelelően. A hazai szemlélet kedvező irányba változott ezen a téren, és egyre több vállalkozás áldoz arra, hogy telephelyén, megművelt földterületein az elvárt normákhoz igazodjon.

A gázolaj tárolásának többféle módozatát különböztetjük meg

Ez a módozatok elsősorban a felhasználási mennyiségtől függnek. A minimális gépparkkal rendelkező vállalkozók rendszerint egy-egy helyi üzemanyagtöltő állomást vesznek igénybe. Amennyiben az távol esik a gépek üzemeltetési helyétől, közúti szállítással, műanyag tartályokban juttatják el a szükséges mennyiséget a rendeltetési helyére.

Jelentősebb gépállomány birtokában az üzemanyag éves felhasználása már indokolttá teheti a telephelyi tárolás lehetőségének megteremtését. Erre a forgalmazók igen sok alternatívát kínálnak.

hunitech

Vásárlás előtt ellenőrizze, hogy megfelel-e az előírásoknak – fotó: Hunitech Trade Kft.

A Hunitech Trade Kft. meglátása alapján Magyarországon a beruházók egyre tudatosabban vásárolnak üzemanyag-tárolókat, viszont sok esetben még mindig nem elég körültekintően. Például nagyon fontos ellenőrizni, hogy a berendezés megfelel-e a hazai előírásoknak, vagy biztosított-e a szervizháttere, mert nagyon komoly plusz költségeket jelenthet a gazdaság számára, ha nem tudja tankolni a gépeit és emiatt áll a munka. Ilyenkor komoly veszteség érheti a felhasználót, ezért nem csak az ár, hanem a minőség, a hozzáadott szolgáltatás és háttér is fontos tényező kell hogy legyen a vásárláskor, mivel ez egy hosszú távú befektetés.

Egy vállalkozás gázolajszükséglete egyszerűen kikalkulálható az előző évek felhasználásaiból, és ez alapján már könnyedén lehet optimális tárolót választani, sőt már azt is ki lehet számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg az az összeg, amit a gázolajtároló berendezésre fordítanak.

hunitech

Egyszerű, kompakt megoldás a tárolásra – fotó: Hunitech Trade Kft.

A mai gazdaságok általában 5000-10.000 liter közötti gázolajtároló berendezéseket használnak, ami a cég méretétől és a munka időszakos vagy folyamatos jellegétől is függ. Azt, hogy milyen műszaki tartalmú legyen a tartály, alapvetően a hatósági előírások szabályozzák, és a további felszerelések az igények alapján fejleszthetőek, mint például egy automata tankolást regisztráló rendszer, amelyből minden részlet letölthető, és egy program segítségével kiértékelhetőek az adatok, úgymint raktárkészlet, vagy éppen a felhasználók tankolásai.

A gyakorlatban egy üzemanyag-tároló telepítése hosszabb távú folyamat, ami sajnos még mindig nem egységes, mivel megyénként változó a hatóságok eljárási ideje a telepítés folyamán. Az engedélyezési eljárást az MKEH Műszaki Felügyeleti Osztálya végzi, illetve a régiónként meghatározott hatóságok. Az első lépés a tankolásra szánt terület terveinek elkészítése a hatályos előírások szerint, ezután lehet megkérni a létesítési engedélyt, aminek birtokában kezdődhet a telephely átalakítása, és végül lehet kérvényezni a használatbavételi engedélyt.

Cégünk ADR-engedéllyel rendelkező, 430, 640, 1000 literes szállítható, illetve 5.000. 7.500 és 10.000 literes gázolaj-, és AdBlue telepíthető tartályokkal és ezek egységeivel foglalkozik, 12, 24 és 230V-os hálózatokhoz, már több mint 15 éve. Nagy raktárkészlettel és tapasztalattal állunk vásárlóink rendelkezésére az üzemi üzemanyag-kezelés területén, legyen szó akár gázolajról, kenőolajról, AdBlue-ról, benzinről vagy akár kerozinról.

Tulajdonképpen a hajók, mezőgazdasági gépek, kamionok, repülők, helikopterek, de akár a versenysportban szereplő motorcsónakok, versenyautók vagy gokartok tankolásához is van megfelelő eszközünk, viszont ha valaki egyetlen fűnyíróra kér kulturált tankolási megoldást, természetesen készséggel állunk a rendelkezésére – nyilatkozta Knapp Zoltán, a Hunitech Trade Kft. ügyvezetője.

A gazdaság méreteihez optimálisan választott tárolóval az üzemanyag nagy- és kiskereskedelmi árkülönbözetét tudjuk megtakarítani, és azt az üzemanyagösszeget, ami esetleg

nem a cég autóiba, gépeibe „vándorol”.

Ez utóbbi általában a nagyobb megtakarítás, mivel a cég üzemanyag-gazdálkodása szem előtt folyik, így jobban ellenőrizhető a fogyasztás is. A tapasztalatok alapján az ellenőrzésnek köszönhetően minimum 10 százalék az éves üzemanyag-fogyasztásból, és ehhez járulhat még hozzá a gázolaj vételárának különbsége – tette hozzá.

üzemanyag

Ebből már bőven lehet tankolni – fotó: Derby-Túr Bt.

A mezőtúri Derby-Túr Bt. tapasztalati alapján 6000 liter gázolaj rendelése esetén már a legnagyobb forgalmazók is nagykereskedelmi áron szállítanak ki üzemanyagot, ez alapján pedig elmondható, hogy általánosságban 15-25 forint közötti megtakarítással számolhatunk literenként, és ezt nagyobb mennyiség esetén (kb. 100.000 liter felett) évi 1-3 forinttal lehet még tovább mérsékelni.

A saját üzemanyag-tároló további előnyei, hogy nem vagyunk nyitvatartási időhöz kötve, illetve azzal, hogy nem kell a gépeknek pluszutat megtenni a tankolási lehetőségért, ugyancsak időt és pénzt takarítunk meg. Üzemanyagtartály telepítése előtt elsősorban azt a legfontosabb megvizsgálnunk, hogy a fogyasztás egész évben folyamatos, vagy szezonális.

Általánosságban a következő fogyasztáshoz tartozó tartályméretekkel lehet számolni:
• évi 10.000 liter alatt: IBC tartály
• évi 25.000 liter alatt: 5.000 literes tartály
• évi 50.000 liter alatt: 9.000 literes tartály
• évi 100.000 liter alatt: 15.000 literes tartály
• évi 100.000 liter felett: érdemes maximálisan 30.000 literes tartályban gondolkodni, hiszen felette csak a sokkal bonyolultabb földalatti tartály telepítése lehetséges a szabályozás szerint.

Tárolóvásárláskor nagyon fontos figyelni arra, hogy egy 6.000 liter névleges űrtartalmú gázolajkútba csak az első töltésnél fér bele ez a mennyiség, a következő tankolásnál már csak 5.500-5.700 liter körül tudjuk tankolni. Ennek oka, hogy a szívócsonk kb. 10 cm-re van hegesztve a magyarországi piacon kapható tartályokon, így a hiányzó 300-500 literben gyűlik össze az esetleges szennyeződés, kosz, ami nem tenne jót a motornak.

Ugyancsak sokan követik el azt a hibát, hogy míg egy erre szakosodott cégtől vásárolt telepi engedély nélküli gázolajkútra a hatóság kötelezheti az engedélyeztetést, addig egy iratokkal nem rendelkező tartályra minden valószínűséggel megszüntetést fognak kezdeményezni, melynek a költsége is jóval magasabb.

konténerkút

Biztonságos tárolás kisüzemek számára – fotó: Derby-Túr Bt.

Legjobban fogyó termékünk a 9.000 literes konténerkút, hiszen ebben már kényelmesen lehet tárolni 6000 liter gázolajat is, a konténer miatt pedig védve van a környezeti hatásoktól. Sőt, ha egy nyitásérzékelős riasztóval kiegészítjük, 100 százalékos védelmet nyújt még a tolvajok ellen is. Ennek alapfelszereltsége az 56 liter/perc teljesítményű szivattyú, ami egy normál benzinkúton működő szivattyú teljesítményének közel másfélszerese, így autóhoz és gépekhez is kényelmes használható.

De ugyancsak alapfelszereltség a 6 vagy 8 méter tömlő, az automata pisztoly, a mechanikusnál sokkal megbízhatóbb és pontosabb digitális átfolyásmérő, a 25 mikronos, víz kiszűrésére is alkalma szennyeződésszűrő, a mechanikus szintjelző, és a magyar szabványnak is megfelelő 3” töltőcsonk. Kisebb gazdaságoknak pedig az IBC-tartályt ajánljuk, amit minőségi bizonyítvánnyal és a közúti szállításhoz szükséges összes dokumentummal adunk át – mondta Kovács Máté, a Derby-Túr Bt. marketingmenedzsere.

Rengeteg berendezés közül választhatunk, legyünk körültekintőek – fotó: A-10 Zrt.

Literenként akár 18-35 Ft-os megtakarítás is elérhető a megfelelő tároló kiválasztásával, amely az üzemanyag-fogyasztás függvényében éves szinten elérheti a kétmillió forintot is – tudtuk meg az A-10 Zrt.-től. Ebből az összegből az adott vállalat újabb fejlesztésekbe invesztálhat, vagy bérkiegészítést nyújthat a munkatársai részére, és további előny, hogy a tankolásnál már nem kell számolni a sorban állással, valamint az egyes járművekbe töltött üzemanyag mennyisége is nyomon követhető.

Egy vállalkozás üzemanyag-szükséglete megbecsülhető az üzemanyag-felhasználási szokások, a tevékenységi kör, és a flotta méretei alapján, ezek ismeretében pedig már meghatározható a megfelelő megtakarítási mód, és a megtérülési idő is. Magánvállalkozók részére 2-3 járműkör esetén körülbelül 6-10 m3 kapacitású tárolót szoktak igényelni, de a pontosabb adatok a gazdaság járműkészletének, tankolási szokásainak pontos felmérése után adhatóak.

Többször merül fel problémaként az ideális üzemanyag-tároló kapacitása, ezért ennek meghatározása fokozott figyelmet igényel. Ugyancsak gyakori probléma, hogy a megrendelő nagyon sok esetben nem számol megfelelően az idő tényezővel, hiszen

a létesítési engedélyeztetés akár 2-6 hónap is lehet,

tehát ezzel mindenképpen kalkulálni kell üzemanyag-tároló vásárlása esetén.

A gyakorlatban egy tároló telepítése a felméréssel kezdődik, majd ezt követi az engedélyeztetéshez szükséges adatszolgáltatás. A munka első fázisa a tankoláshoz szükséges olajálló tankolótér lebetonozása, ami után már kérhető az engedélyeztetés. Ha a készrejelentés megérkezik, kezdődhet a munkafolyamat következő lépése, a műszaki beállítással egybekötött telepítés, és a kimérőállomás kalibrációja, tesztelése. Az engedélyek esetén gondolni kell a hatóság által előírt megvalósulási tervdokumentációra, illetve a villámvédelmi tervre, utóbbi esetén a legpraktikusabb, ha már a betonozás előtt elkészül.

betonozásZajlanak az alapozási munkálatok – fotó: A-10 Zrt.

Több szabályozás is van a tárolásra vonatkozóan, ezek közül néhány példát említve: 219/2004-es rendelet a felszín alatti vizek védelmére vonatkozóan, 37/2007-es rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról, illetve az 1/2016 NGM rendelet a veszélyes folyadékok vagy olvadékok tárolótartályokra vonatkozó műszaki követelményekről. Cégünk a szabályozások területén is komplex segítséget tud nyújtani az ügyfelek számára, hiszen egy tervben összefoglaljuk, milyen előírásoknak kell megfelelniük azoknak, akik üzemanyag-tárolásban gondolkodnak – mondta Czirok Sándor, az A-10 Zrt. ügyvezetője.

Ha a jövőben üzemanyag-tárolással kapcsolatos eszközt vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.