A korlátozott emelőmagasságú traktoros, szúrótüskével szerelt, homlokrakodó gépek szántóföldön a hengeres bálák szállítóeszközre történő rakodásához jól használhatóak, viszont, ha nagyobb emelőképességre van szükségünk, használhatunk teleszkópgémes vagy törzscsuklós homlokrakodó gépeket.

A szögletes nagybálák szántóföldi rakodása a hengeres nagybálákéhoz hasonló módon és eszközökkel történik, viszont a szögletes nagybálakészítő-gépek egyes típusaihoz bálarendező és -csoportosító kocsi kapcsolható, mely az elkészült bálákat a bálázótól átveszi, és vízszintes vagy függőleges rakatokba rendezi, ezzel jelentősen javítva a szállítóeszközök kihasználását.

A nagybálák kazalba rakására mind a traktor, mind az önjáró homlokrakodó gépek alkalmasak, de igazán szabályos és magas kazlakat a nagy gémkinyúlású, teleszkópos rakodógépekkel lehet rakni.

bálarakodó

Bálarakodásra kifejezetten alkalmas az új MX, traktorra szerelhető homlokrakodó. Főleg a 100-130 LE traktorteljesítmény kategóriában gondolkodnak a gazdálkodók a homlokrakodó felszerelésében. Az AXIÁL Kft. az MX U310 hagyományos mechanikus, vagy a T410 profi hidraulikus párhuzamvezetéses gémeket ajánlja.

Magyarországon a bálarakodást főleg teleszkópos rakodógépek végzik, de kisebb üzemekben, vagy nagyobb gazdaságoknál kisegítő eszközként traktorral is gyakran hordanak bálát. Az MX kifejezetten széles palettával rendelkezik bálafogó-adapterek tekintetében, összesen 10 különböző ilyen eszközt gyárt. A legrobusztusabb V7000 bálafogóval 4 db szögletes, vagy 3 db körbála is felvehető egyszerre, ennek hatékonysága már vetekszik egy teleszkópos rakodóéval.

Ha a gépkeresletet nézzük, az elmúlt években jelentős változás figyelhető meg. Míg korábban főleg 80-100 LE traktorhoz kerestek a gazdák homlokrakodót, ma már lényegesen nagyobb igény mutatkozik a 100-130-160 LE, vagy akár e feletti kategóriában is.

Az ügyfelek abban biztosak, hogy egy megbízható és strapabíró rakodót szeretnének, de a konkrét típus kiválasztása mindig a traktor paramétereitől függ. Persze a bálarakodás nemcsak homlokrakodóval történhet, akik másfajta megoldásban gondolkodnak, azoknak ajánljuk Manitou rakodógépeinket – mondta Sáfrány Márió, az Axiál Kft. termékmenedzsere.

Bálázott szálastakarmányok rakodásához szúrótüskés, vagy szorítópofás bálarakodó fejet használjunk. A traktoros homlokrakodókkal történő rakodás során mindig össze kell hangolni a gép névleges emelőképességét és a készített bálák tömegét. Fontos tudni, hogyha szenázsbálákat rakodunk, a szálastakarmány-bálák tömege, az ugyanolyan lucerna-, gyepszéna vagy szalmabálák tömegének többszöröse is lehet.

bálarakodó

A Valkon 2007 Kft. a Kramer rakodógépek családjából a KT276-os teleszkópos rakodót és a KL10.5-ös homlokrakodót ajánlja bálák rakodásához, attól függően, hogy a gazdának pontos milyen elképzelései vannak a használatot illetően.  A legnagyobb érdeklődés a kompakt rakodókat övezi, melyek számos mezőgazdaságban előforduló rakodási feladat ellátására alkalmasak. Fontos szempont például az összkerékmeghajtás, az emelőmagasság, a manőverezési képesség, ideális tömegeloszlás és az alacsony üzemeltetési költségek.

Azt tapasztaljuk, hogy a gazdák a számukra ismert, jól bevált típusokat keresik, félnek az újtól, így nehéz „betörni” a piacra egy új márkával. Ha az eladási tendenciát nézzük, mint minden szegmensben, úgy itt is vannak gyártók, akiknek a géptípusai előnyt élveznek, ilyenkor a gazdák célirányosan, jól felkészülten érkeznek, és nem kérik ki az értékesítők segítségét – mondta Tüske Anna a Valkon 2007 Kft. marketingmenedzsere.

JCB

Akik bálázással foglalkoznak, mindig pontosan tudják, hogy milyen típusra van szükségük és számukra már bizonyított gépkategóriák vannak, a többi vásárló pedig inkább a multifunkciós gépeket választja, amivel többféle feladatot is el tudnak látni.

Bálarakodáshoz a JCB teleszkópos rakodógépeit ajánljuk, azon belül vagy a magas gémkinyúlásút – amivel akár 9,5 méterig is rakodhatunk – vagy ha nagykocka-báláról beszélünk, akkor az 550-80-as vagy az 560-80-as típusokat, amelyek akár 5 vagy 6 tonnát is képesek felemelni, és ezekkel a kazlazás vagy a szállítójárművek megpakolása könnyedén megoldható – mondta Tarnai Bálint, a Kite Zrt. gépkereskedelmi üzletág logisztikai gépek kereskedelmi osztályvezetője.

Aki speciálisan bálarakodáshoz vásárol gépet a KITE Zrt.-nél, általában a 9 méteres gémkinyúlású rakodókat keresi. Viszont, ha a bálamozgatás nem tartozik a főfeladatok közé, akkor a gépek iránti kereslet is jóval szélesebb skálán mozog. Ebben az esetben több fajta megoldás is elérhető. Vannak speciális munkaeszközök, melyek akár egyszerre több nagykocka-bálát is képesek megfogni, így a 7 méteres gépekkel is megfelelő magasságig lehet a bálákat kazlazni.

A gazdák egyre korszerűbb gépeket keresnek és a teljesítményigény is egyre emelkedik, aminek a bálakezelésnél nincs akkora jelentősége. A bálák rakodásánál inkább a magasság a meghatározó, és a 3-4 tonnás emelési teljesítmény pedig a legtöbb esetben megfelelő.

Az MCI Kft.-nél kínálatában a fő típus teleszkópos rakodógép, azon belül is a Merlo, amit már közel 20 éve forgalmaznak Magyarországon. Bálarakodáshoz ez a típus megfelelő választás, és általában a 6-7 méteres kinyúlási magassága is elegendő, sőt egy ilyen méretű gép még könnyebben is mozog a termőföldön. Viszont az ennél kisebb gépek már vagy nem érik fel a szállítójárművet, vagy nem lehet velük kazlat építeni.

Gyakorlatilag minden vevői igényt kitudunk elégíteni, hiszen a gépekhez különféle adapterek rendelhetőek, mint például hengeres, csomagolt vagy szögletes bálafogó, de az almozáshoz és takarmányozáshoz igen hasznos, gém végére szerelhető, bálabontó adapter is megtalálható kínálatunkban. Továbbá többször előfordult már, hogy a gazdák kérései alapján bővítettük kínálatunkat – hangsúlyozta Berényi Imre, az MCI Kft. értékesítője.

Az alapkiegészítők 1-2 bála emelésére alkalmasak, de egyedi megrendelés alapján, magyarországi gyártókkal készíttettünk már 3 bála mozgatásához is megfelelő adaptereket. Sőt idén mutattunk be egy kombigépet, ami szúrótüskés rakodásra, de ugyanakkor csomagolt bála emelésére is alkalmas – tette hozzá.

Ha a jövőben bálarakodót vagy rakodással kapcsolatos eszközt vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.