Legújabb körkérdésünkben a permetezőgépeket vesszük górcső alá, és kiderítjük, hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő növényvédelmi gépet adott gazdaságba. Több szakértőt is megkérdeztünk a témában, a következő cégek képviselői válaszoltak:

Agroázis Csoport, AXIÁL Kft., FarmGép Kft., GI-GA Farm Kft., Interat Zrt., KUHN CENTER MAGYARORSZÁG Kft., Kverneland Group.

A következő kérdéseket tettük fel:

  • Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
  • Hogyan vásároljunk permetezőgépet? (Mik azok a kritériumok, amelyekre feltétlenül figyeljünk?)

Osgyán László, ügyvezető, Agroázis Csoport

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
A dán Hardi Navigator permetezőgépek fejlesztései a nagyobb hatékonyság, pontosabb munkavégzés köré összpontosulnak. Az új DELTA FORCE szórókeret-család egyedi kialakításával olyan nagyméretű kereteket tudunk kínálni, amelyek nagy haladási sebesség mellett is képesek stabilan fenntartani a szórókeret optimális működését. Ennek alapja a könnyű, kis karbantartási igényű és könnyű beállíthatóságú kivitel.

A technológiai igényeknek megfelelően választható 25 cm illetve 50 cm kezelési magassággal, amely technológiától függően ugyanazon a kereten könnyen változtatható. A DynamicCenter keretfüggesztés egy rendkívül fejlett, mégis egyszerű felépítésű központi keretcsillapítás. Az AutoTerrain aktív ultrahangos keretszabályozási rendszer alapkivitelben a keretre erősítve három ultrahangos érzékelőt, a keret központi részén pedig több szögérzékelőt (giroszkópot) tartalmaz, amely oldalankénti független, precíz keretszabályozást biztosít.

Hardi

Hardi Navigator 4000 permetezőgép – fotó: Agroázis

HARDI SmartCom teljes ISOBUS funkcionalitást biztosít a használójának, tehát egyszerűen csatlakoztatható traktorokhoz és vezérlőegységekhez. A gyorsabb processzor rövidebb reakcióidejének köszönhetően biztosítja a folyadékszabályozási rendszer gyorsabb és pontosabb reagálását, valamint a kormányrendszer kiemelkedő működését.

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
permetezőgép kiválasztásakor fontos tényező a tartálytérfogat és a keretszélesség, amit befolyásol az összes terület nagysága mellett a parcellaméretek, a domborzat, illetve a szállítási kapacitás is. A növénykultúra meghatározza az ideális keret és fúvóka kiválasztását. A precíziós gazdálkodás terjedésével egyre fontosabb a minél több szakasz kialakítása a kereten, illetve a fúvókánkénti szakaszolás elérhetősége, ennek megválasztása a gazdaság erőforrásival kell összhangban lennie.

permetező

A permetezőgép kiválasztásakor fontos tényező a tartálytérfogat és a keretszélesség – fotó: Agroázis

A keret vezérlése, csukása szintén fontos választási kérdés. Fontos paraméter a nyomtáv állíthatósága, miközben elvárás a fékezett és rugózott futómű és az optimális nyomkövető rendszer. A permetezőgép elektronikájának megválasztása szintén kiemelkedő kérdés: egyszerű sebességarányos kijuttatás-vezérléstől a GPS alapú automata szakaszvezérlésen át az ISOBUS kompatibilis traktorokhoz való kapcsolódásig.

A növénytermesztő vállalkozásoknál a permetezőgép a legjobban kihasznált munkagép – akár 3-5 alkalommal végigmegy a teljes területen. Ezért érdemes olyan megbízható gépet venni, mint a Hardi Navigator 4000/24 DDZ, IntelliTrack nyomkövetővel, rugózott híddal, GPS alapú vezérléssel, aminek magas a használati és a használt piaci értéke is.

Szabó Gábor, Horsch termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
Az interneten számos videó található különböző permetezési megoldásokról. A legextrémebbek közé tartoznak azok, ahol állatok hátára rögzített szerkezetekkel, vagy emberi csatárláncban haladva, egy csővel a kezükben járják be a területet. A gazdaságilag elmaradottabb országokban még most is alkalmazhatnak ennyire kezdetleges megoldásokat.

Az időjárás és az évszakok jellegének jelentős mértékű változása nagy hatással bír a növényvédelmi munkákra is, hiszen egyre szűkebb az optimális időszak, amikor veszteség és kockázat nélkül permetezhetünk.

AXIÁL

Egyre szűkebb a vetésre optimális időszak, amikor veszteség és kockázat nélkül permetezhetünk – fotó: AXIÁL

Az egyik legnagyobb előrelépés, hogy a szórókeretet közelebb tudjuk engedni a célfelülethez (kisebb az elsodródás) és mindemellett nagy sebességet érhetünk el a permetezés során.

Ennek megvalósításában egyedi kialakítású keretvezérlés segít. Az optimális szóráskép megtartása érdekében a fúvókák osztásán is sűríteni kell, így a magasság csökkentésével a klasszikus 50 cm-es fúvókatávolság mellett megjelenik a 25 cm-es kiosztás is. Ezeknek a fúvóka konfigurációknak a kiválasztását számítógép segítségével automatizálni is tudjuk.

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
Egy egyszerű televízió vásárláskor is számos paramétert vesz figyelembe az ember, így egy olyan összetett és fontos feladatot elvégző gép esetében, mint egy permetező, számos paraméterre kell odafigyelnünk, hogy a megfelelő kialakítású és felszereltségű gép kerüljön a gazdaságba.

Az első és talán a legfontosabb kritérium a termesztett növények fajtája és az éves permetezett terület nagysága. Ezek meghatározhatják, hogy milyen kivitelű gépben kell gondolkodnunk. Rögtön az elején kiderül, hogy szükségünk van-e nagy hasmagassággal rendelkező önjáró permetezőre, vagy elegendő egy szántóföldi vontatott permetező is.

AXIÁL

A permetező kiválasztásakor az első kritérium a termesztett növények fajtája és az éves permetezett terület nagysága – fotó: AXIÁL

Ha tovább haladunk a képzeletbeli listán, ahol a kritériumokat vesszük sorba, akkor a következő meghatározó tényező a szórókeret mérete (munkaszélessége), ami szoros összefüggésben áll a tartályűrmérettel. Természetesen figyelembe kell venni azokat tényezőket, amiket nem, vagy nehezen lehet megváltoztatni. Ilyen lehet például egy meglévő erőgép-parkhoz illesztés (vonóerő kérdése), illetve a domborzati viszonyok.

A fent felsorolt innovatív megoldásokat biztosítja a Horsch Leeb permetezőcsalád, amely minden gazdasági mérethez biztosít megfelelő kivitelű típust.

Gyökös Barna, műszaki igazgató, FarmGép Kft.

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
A kis és középkategóriás permetezőgépek esetében is elérhetőek az ISOBUS rendszerek, amelyek teljes funkciós vezérlést tesznek lehetővé. Az rendszer előnyei közé sorolható az RTK pontosságú GPS-eszközökkel való kommunikáció, és a rugalmas bővíthetőség.

Ezek nem csak a permetezésvezérlést látják el, hanem a permetezőgép mechatronikai vezérlésére is alkalmasak. Mint például legutóbbi fejlesztésünknél a Kertitox Revolution-nál: az aktív vezérléssel ellátott “slope control” vonórúd/futómű-vezérlés, amely meredekebb talajviszonyok között is automatikusan a nyomvonalban tartja a permetezőgépet. Az ultrahangos keretszint-szabályzás a keret magasságát és dőlését képes szabályozni. A GPS-s alapú szakaszolás szinte alapfelszereltségnek mondható az új Kertitox szántóföldi permetezőinknél és nem ritka a 16–20 szakasz igénye sem.

Kertitox

Az ISOBUS rendszerek előnyei közé sorolható az RTK pontosságú GPS-eszközökkel való kommunikáció, és a rugalmas bővíthetőség – fotó: Farmgép

Revolution már recirkulációs rendszerrel ellátott szórócsővel van szerelve, amely biztosítja a keretben az állandó nyomás fenntartását, akár zárt szakasz esetén is. Az opcionálisan rendelhető Varioselect szórófejek a fúvókák automatikus váltásával lehetővé teszik, hogy állandó cseppmérettel tudjon permetezni a gépkezelő, a sebesség változtatása esetén is.

A Farmgép Kft. kiemelt figyelmet fordít a futóművek, rugózási rendszerek alkalmazására, ilyen pld. légrugós futómű, amelyet kombináltunk egy “load sensing” terhelésfüggő fékerőszabályzással is. Mindezek mellett a legújabb permetezőgépeink kezelőfelületeinek tervezése során már alapvető irányelv az ergonomikus kialakítás is.

Hogyan vásároljunk permetezőgépet? 
Mi, itt a Farmgépnél úgy tartjuk, hogy mielőtt felvennénk a gyártókkal/kereskedőkkel a kapcsolatot, tájékozódjunk, tisztázzuk, milyen és mekkora gépre van szükségünk. Legyünk tisztában permetezési szokásainkkal és hogy ezen mit és milyen irányba akarunk gazdaságunkban fejleszteni, pl.: fogunk-e bérmunkát vállalni? Határozzuk meg a permetlétartály és a szórókeret méretét, a szükséges szakaszszámot, a futómű típusát és a gép kivitelét.

Ne sajnáljuk az időt a permetezőgép-vezérlés kiválasztására. Az új gépek esetén már érdemes ISOBUS kompatibilis rendszerben vagy legalábbis ISOBUS Ready kialakítást választani amely a jövőben továbbfejleszthető, és ezek már a kisebb méretű permetezőgépek esetén is elérhetőek.

permetező

Új gép vásárlásakor már érdemes ISOBUS kompatibilis rendszert vagy ISOBUS Ready kialakítást választani – fotó: Farmgép

A szórókeret szakaszok kiosztását/méreteit igazítsuk a technológiánkhoz, a területeink adottságaihoz, jövőbeni igényeinkhez. Amennyiben GPS automata szakaszolást választunk, lehetőségeinkhez mérten törekedjünk a minél több szakaszra. A KERTITOX permetezőgépeken, akár a szórófejenkénti szakaszolásra is lehetőség van, ha ezt a gazdaságunk igényli.

Igenis legyen szempont, hogy a permetezőgép gazdaságosan üzemeltethető, megbízható és költséghatékony jó ár-értékarányú munkagép legyen. Az adott márka kiválasztásánál tájékozódjunk, milyen alkatrészellátást és szervízhátteret biztosít a gyártó, mennyire gyorsan reagál a szerviz. A Farmgép Kft, 2 év garanciát vállal az általa gyártott permetezőgépeire!

A Farmgép Kft. által, közepes gazdaságoknak fejlesztett, és gyártott Kertitox Revolution 3000 literes, 27 méteres gép előnyei közé sorolható az ISOBUS-kompatibilitás, valamit az RTK pontosságú GPS- eszközökkel való kommunikáció. A gép kiválóan illeszkedik a precíziós gazdálkodás technológiai sorába ultrahangos keretszint-szabályozásának, a lejtőellenkormányzási funkciójának és az – akár szórófejenkénti – keretszakaszolással rendelhető opcióknak köszönhetően.

A gépről készült videót megtekintheti itt:

Gál István, ügyvezető, GI-GA Farm Kft.

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
Általánosságban elmondható hogy a mai permetezők hatalmas innovációkon mentek keresztül a közelmúltban. Több nagy nevű márkának is az általunk forgalmazott gyártó gyártja a már kidolgozott 40 éves múltra visszatekintő roto-molding eljárással a permetező tartályokat, műanyag csatlakozásokat, fúvókatartókat, átfolyásmérőket.

A legmodernebb technikát azonban megtartották saját maguknak. Például a permetezők valós átfolyáson alapuló mennyiségszemléletű szabályozása, mely akkor is nagy pontossággal juttatja ki a kívánt vegyszermennyiséget, amikor esetleg 1-2 fúvóka már kopottabb, és nagyobb az áteresztő keresztmetszete.

A legtöbb technológia a magas fokú precízió irányába mutat és ez sok nagy márkánál is megjelenik.

GI-GA Farm

A mai permetezők hatalmas innovációkon mentek keresztül a közelmúltban – fotó: GI-GA Farm

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
Fontos kiválasztani a legjobb fúvókarendszert, ami az állandó keretcirkulációt jelentse, és tulajdonképpen GPS alapú fúvókánkénti szakaszolást, melyet nem sok nagy márka tud még jelenleg. Sok vegyszert lehet megtakarítani vele, precízebben lehet az átfedés minimalizálásával permetezni, vagy folyékony műtrágyát kijuttatni.

A hagyományos forgó fúvókatartók helyett javasolnánk a permetezőválasztásnál hogy a fúvókák egymás mellett helyezkedjenek el, legalább 4 db. Ezek egy fajta, de különböző méretű fúvókák legyenek, melyek külön-külön ki,- és bekapcsolhatóak.

Ennek jelentősége az akár szórókereten belüli differenciált kijuttatás, mely szintén a mai legmodernebb megoldások egyike.

Ennek előnye pl. elindulásnál először a kisebb fúvókák dolgoznak kicsi haladási sebesség mellett, azután ahogy gyorsítunk, fokozatosan a nagyobbakra vált a rendszer – mindig a legoptimálisabb kijuttatáshoz tartozó nyomástartományban üzemeltetve a fúvókákat.

permetező

Jobb, ha a fúvókák egymás mellett helyezkednek el – fotó: GI-GA Farm

Ha például kanyarodunk egy nagyobb szórókerettel, a belső szárnyon lévő legbelső fúvókák kerületi sebessége csekély vagy akár nulla, így itt elegendő a legkisebb fúvókáknak dolgozni, míg a külső szárny legkülső fúvókái a haladási sebességünknél jóval nagyobb kerületi sebességgel mozognak – itt pedig szükség esetén akár mind a 4 db fúvóka is tud egyidejűleg permetezni. Ezzel az egész keret szélességében jóval egyenletesebb, precízebb kijuttatás érhető el.

Fontosnak tartjuk az ultrahangos érzekelő szenzor jelelétét, ami a jelei alapján szabályozza a keret magasságát (28 m-es kerettől felfelé).

A Tecnoma gyárt a legkisebb, legegyszerűbb 600 l-es függesztett permetezőkön keresztül a 6000 literes vontatott vagy nagy hasmagasságú önjáró permetezőgépekig mindent, amire csak szükség lehet. Az önjáró gépeink előnyei, hogy minden igényre tudunk nagy hasmagasságú önjáró gépet biztosítani.

permetező

Ultrahangos érzekelő szenzor jelei alapján szabályozható a keret magassága – fotó: GI-GA Farm

Aki szeretné a gépet gabonában, repcében és kapás növényekben is használni, annak a LASER önjáró permetező a megfelelő választás. Aki viszont az amerikai típusú, nagy teljesítményű gépeket részesíti előnyben, és szeretne akár 20-25 km/h-s sebességgel is permetezni, annak a LASER XL gépet ajánljuk.

Új gép beszerzésekor a gépek minőségén kívül érdemes azt is megfontolni, hogy milyen szolgáltatást kap valaki a kiválasztott gépe mellé. Szakképzett szervizes és alkatrészes legyen a háttérben, aki a hét minden napján rendelkezésre áll, így nem marad egyedül a kedves partner vásárlás után sem, amikor valami problémája adódik, vagy csak egy szűrőre van szüksége.

Lukács László, kereskedelmi igazgató, Interat Zrt.

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
Az elmúlt években a permetezőgépek fejlesztését olyan gazdálkodói igények generálták, mint a hatékonyságnövelés, az egyszerű és kényelmes használhatóság, valamint a precíziós gazdálkodásba való illeszthetőség. A hatékonyság növelése érdekében a gyártók egyre nagyobb tartálytérfogattal rendelkező gépeket kezdtek el fejleszteni, melyekhez nagyobb munkaszélességű légzsákos szórókereteket párosítottak. A taposási károk csökkentésére korábban a nyomkövető vonószerkezetet alkalmazták, napjainkban azonban már egyre több gyártónál megjelentek a kormányozható hátsó kerekekkel rendelkező vontatott növényvédő gépek.

A gépek lengéscsillapítása már nem áll meg a szórókeret függőleges, és keresztirányú csillapításánál, vagy a híd egyben rugóztatásánál, egy modern Bargam vontatott permetezőgép akár a kerekenkénti független rugózásra is képes, mely az élettartam mellett a gépek stabilitását is növeli.

Bargam

Bargam Spraymax vontatott permetező teleszkópos szórókerettel 14-30 méter munkaszélességig – fotó: Interat Zrt.

A legnagyobb fejlődés a permetezőgépekhez kínált szabályzó rendszereknél történt. A mai modern szabályzó rendszerek, már nem csak a beállított dózis kijuttatására alkalmasak, sőt a sorvezetés, az automatikus szakaszolás is egy alapfunkció ezeken a vezérlőkön.

Az Interat Zrt. által forgalmazott ARAG vezérlőrendszerek a táblatérkép alapú változó dóziskijuttatásra, a szórófejenkénti szakaszolásra, az automatikus fúvóka-kiválasztásra, automata szórókeret szintezésre, a permetezőgép vagy akár a vontató traktor kormányzására is alkalmasak.  Napjainkban már nem szükséges minden egyes funkció használatához egy-egy újabb monitor, sőt egy ARAG ISOBUS rendszerrel akár egy régi permetezőgép is felokosítható egy új traktor mögé.

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
Elméletileg minél nagyobb tartállyal és minél nagyobb szórókerettel rendelkezik egy permetezőgép annál hatékonyabb, viszont nem minden esetben lesz jól kihasználható. Az ideális permetezőgép kiválasztásához feltétlenül figyelembe kell venni, hogy mekkora területen, évente hány alkalommal végzünk növényvédelmi munkát, és jellemzően milyen dózisokkal szükséges kijuttatni a növényvédő szert, valamint mennyire tagolt a birtok, és milyen távolságokra szükséges vonulni a géppel.

Caffini

A permetező kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogyan dolgoznánk vele és hogyan illeszkedik a gépparkba (a képen Caffini Striker) – fotó: Interat Zrt.

Egy új permetezőgépnek mindenképpen illeszkednie kell a meglévő, illetve a tervezett gépparkba, és technológiába (vontató erőgép teljesítménye, és felszereltsége, vetőgép munkaszélessége, művelő út használata). Egy nagy vontatott permetezőgép, melyhez egy nagy teljesítményű traktor szükséges, már jelentős költséget képvisel, viszont az alacsony hasmagasságából adódóan a gépkombinációval még mindig nem végezhető el teljeskörűen a repce, a kukorica vagy a napraforgó permetezése. Ilyen igények esetén érdemes elgondolkodni az önjáró permetezőgép vásárlása mellett vagy ellen szóló érveken.

Bargman

Bargam Grimac J – fotó: Interat Zrt.

Az Interat Zrt. által forgalmazott nagy teljesítményű Bargam és Caffini vontatott és önjáró szántóföldi permetezőgép felszereltségének összeállítása mindig a vevő igényeinek és a gazdaság adottságainak figyelembevételével történik. Az általunk értékesített permetezőgépekhez kiemelkedő színvonalú szervizszolgáltatást, és gyors alkatrész utánpótlást biztosítunk!

Markovics Tamás, termékmenedzser, KUHN CENTER MAGYARORSZÁG Kft.

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
A permetezőgépek fejlesztésében egyre nagyobb hangsúlyt kap a precíziós technológiák fejlesztése és a meglévő technológiák még szélesebb spektrumú kihasználása. A permetezőgépek ugyanúgy, mint a műtrágyaszóró gépek egyre jobban meghatározzák a gazdálkodók inputanyag-költségeinek megtakarítását.

Kuhn

A modern permetezők egyre inkább alkalmasak az inputanyag megtakarítására – fotó: Kuhn

A KUHN a 2019-es, Párizsban megrendezésre kerülő SIMA kiállításon számos új innovációt mutatott be: a kiállított KUHN METRIS 2 vontatott szántóföldi permetezőn: az új AUTO-SPRAY fúvóka vezérlést, az új LEA 3 alumínium keretet és BOOM ASSIST EXTREME ultrahangos keretszenzort. Ezekkel a fejlesztésekkel méltán nyerte el a 2019-es Év Gépe díjat. Az AUTO-SPRAY egy precíziós permetezőrendszer intelligens fúvóka- és folyadék cseppméret technológiával, amely lehetővé teszi a szórást egy bizonyos sebességgel, egyszerűen a cseppek méretének és adagjának beállításával. Ezzel a technológiával legyen szó insekticides, herbicides, vagy fungicides kezelésről, a gép automatikusan a megfelelő cseppméretet és dózist juttatja ki az adott helyre.

A LEA 3 alumínium keret lehetővé teszi a fúvókák közötti 25 cm vagy 50 cm-es távolság beállítását, annak érdekében, hogy az alkalmazott terményállományban még közelebb kerüljenek a terménytetőhöz, ezáltal minimalizálva a sodródást és növelve a pontosságot. A BOOM ASSIST EXTREME, az elektronikus szórókeret-menedzsment rendszer még gyorsabban és pontosabban változtatja a keret helyzetét, akár független geometriai síkot létrehozva.

Év Gépe

A 2019-es Év Gépe – fotó: Kuhn

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
Egy új permetező vásárlása esetén sok kérdés felmerül. Mekkora lémennyiséggel dolgozunk, milyen kultúrákban használjuk, milyenek a domborzati körülmények, mekkora területen gazdálkodunk? Ha mindezekre a kérdésekre meg vannak a válaszok, akkor a KUHN egy nagyon széles permetező szortimentet tud felkínálni, mind szántóföldi, mind kertészeti kultúrában, mind vontatott, mind pedig függesztett kivitelben, 8 m-es keretszélességtől egészen a 46 m-es keret szélességig, 400 – 7700 L-es tartály kapacitásig.

A szántóföldi permetezőgépek rendkívül széles kínálatát áttekintve felvetődik a kérdés, hogy bizonyos műveletekre milyen szempontok alapján milyen gépet célszerű választani? A költségek legnagyobb részét a vegyszerek teszik ki, így a korszerű permetezőgépek magasabb ára a vegyszerek megtakarításával, illetve jobb hasznosulásával általában gyorsan megtérül. A különféle növényi kultúrákban eltérő dózismennyiséggel, és különböző cseppképzéssel tudjuk elérni a kívánt eredményt.

Kuhn

A korszerű permetezők magasabb ára a vegyszerek megtakarításával, és jobb hasznosulásával általában gyorsan megtérül – fotó: Kuhn

A vásárláskor elkövetett leggyakoribb hiba a nem megfelelően felmért igényekhez választott gép specifikációja. Sajnos előfordul, hogy az első szezon után, vagy közben kell módosítani a gép paraméterein, hogy optimalizálni lehessen a teljesítményét. Ilyenkor már sokkal költségesebb a változtatás és sajnos vannak olyan technológiai vívmányok, amiket utólagosan már nem lehet beszerelni a gépbe.

Pintácsi László, termékfelelős, Kverneland Group

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
A modern permetezők rengeteg automatikus feladat elvégzésére alkalmasak, ilyen az automata szakaszvezérlés és a keretmagasság-állítás. Ezen feladatok a vontató erőgép oldaláról is felvetnek igényeket, mint például a megfelelő hidraulikus teljesítmény, a megfelelő kezelő terminál és GPS jel. A Kverneland iXtrack T permetezőcsaládja megoldást kínál a mai és a jövőbeni kihívásokra.

Kverneland

Vásárlásnál figyelembe kell venni a táblaméreteket, a sűrű soros vetőgépek szelességét és azt, hogy a permetezőgép vízellátása hogy lesz megoldva – fotó: Kverneland

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
A permetezőgép vásárlásának nehézsége és bonyolultsága manapság felér egy modern autó felszereltségének meghatározásával. A gazdálkodók nem mindig veszik figyelembe a táblaméreteket, a sűrű soros vetőgépek szelességét (művelőút automatika korlátait) valamint azt, hogy a permetezőgép vízellátása hogyan lesz megoldva.

Ezért a legjobb az, ha megosztjuk a kereskedővel a tárgyalás elején: a számunkra optimális szórókeret-szélességet, tartályméretet, az általunk használt dózist és a munkasebességet.

permetezés

Kverneland iXtrack T permetező – fotó: Kverneland

A szórókereten lévő szakaszok segítségével takarékoskodni tudunk a növényvédő szerekkel és a környezeti terhelést is tudjuk csökkenteni az átfedések minimalizálása révén. Amennyiben szeretnénk a permetezőt kormányzással ellátni, figyeljünk a nyomtáv állíthatóságának tartományára.

Nagy Márk, marketing igazgató, SZEGÁNA Kft.

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?
Az olasz Caffini gyár élen jár mind a szántóföldi, mind pedig az ültetvény-permetezők gyártása és fejlesztése terén. A vásárlók/érdeklődők gyakran néhány paraméter (tartálytérfogat, munkaszélesség, axiálventillátoros permetező esetén térfogatáram) megadásával úgy gondolják, hogy a gépforgalmazó legolcsóbb ajánlata nekik a legmegfelelőbb. A Caffini gyár a gépeihez minden esetben igen gazdag opciós listát kínál, hogy a permetezők a gazdaság igényeihez, az adott kultúrához és a kezelő kényelmének a legmegfelelőbb lehessen.

permetező

Caffini ültetvény-permetező – fotó: Szegána Kft.

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?
A permetezők minél gazdaságosabb, vegyszertakarékosabb üzemeltetése érdekében szántóföldi gépeknél a haladási sebességgel arányos kijuttatást, a sorvezetővel összeköttetésben álló automata szakaszoló rendszert, automata keretmagasság-tartást vagy légszákos rendszert ajánlunk, mely utóbbi még az elsodródást is csökkenti.

Az ültetvény-permetezők esetében a vegyszertakarékosságot haladásisebesség-arányos kijuttatással, lombérzékelővel, elektrosztatikus rendszerrel vagy mikorocseppképzéses technológia használatával tudjuk javítani, illetve extrém esetben az alagutas permetezők még a levegőben maradt vegyszert is újra tudják hasznosítani.

permetező

Szántóföldi gépeknél többek között a haladási sebességel arányos kijuttatást, sorvezetővel összeköttetésben álló automata szakaszoló rendszert ajánlák – fotó: Szegána Kft.

A szőlőültetvényekben gyakran megtakarítás érhető el axiálventillátor helyett radiálventillátoros technológia használatával, pl. Caffini Booster Reset alulról fúvó légárammal a zsindelyszerűen összeálló leveleket megemeli, így a fonák oldal és a termés is könnyen kezelhetővé válik.

Axiálventillátoros permetező vásárlása esetén pedig érdemes fordított légáramút választani, mely kevesebb vegyszerködöt enged a traktor irányába, nem szedi össze a légáram által levert leveleket, és nem szívja vissza a lombozatból a sorközbe a vegyszerködöt, ráadásul megfelelő terelőlemezekkel akár 12-14 m munkamagasságot el lehet vele érni, mely fontos pl. dióültetvényben. A Caffini széles palettájából a SZEGÁNA Kft. kollégái segítenek kiválasztani az önöknek legmegfelelőbbet.

Körkérdéssel minden héten hétfőn és csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Amennyiben permetezőgép beszerzésén gondolkodsz, érdemes az Agroinform.hu Piacterén is körülnézned, ahol több száz használt és új gép között válogathatsz.