Ezek az eszközök elengedhetetlen kiegészítői a sorvezetőknek, így a precíziós gazdálkodási technológia létfontosságú elemei.

Az automata kormányrendszer jelentős koncentrációs terhet vesz le a gépkezelő válláról aki így 100%-os figyelemmel tudja felügyelni a munkavégző egységek működését, hogy azok mindig a legideálisabb munkaminőséget produkáljanak. Az automata kormányzás ideális nyomvonalon tartja a gépet, egyenesek maradnak a sorok, kedvezőtlen időjárási helyzetben, szárazság esetén nagy porban vagy késő őszi hónapokban, ködös-párás levegőben, illetve éjszakai munkakörülmények között is. Cikkünkben néhány, hazánkban is elérhető kormányautomatika-rendszert mutatunk be röviden.

Trimble EZ-Steer
Az EZ-Steer kormányautomatika a legegyszerűbb és legismertebb dörzskerekes megoldással mozgatja a kormánykereket. A soron tartás precízen tartható, a gépkezelő a figyelmével a munkavégzés többi elemének folyamatos felügyeletére és vezérlésére koncentrálhat. A berendezés bármilyen szervokormánnyal szerelt traktorba, kombájnba, vagy önjáró permetezőbe könnyen egyszerűen beszerelhető majd egy alig öt perces kalibrálást követően használható is.
Trimble EZ-Pilot
Az EZ-Pilot kormányautomatika a hagyományos dörzskerekes rendszerekkel szemben a kormányoszlop tengelyére erősítve végzi a kormányzást, így erős fogaskerekes motorjának köszönhetően nehezebben forgatható kormányokat is biztonságosan pontosan mozgat. A kormányautomatika elektromos motorja azonnal korrigálni tud a soron tartás pontosságának folyamatos  és pontos követése érdekében, a dörzskerekes megoldással ellentétben itt esély sincs a vezérlés megcsúszására. A gyártó még egy opcionális kormánykereket is biztosít az eszközhöz, de természetesen a gép eredeti kormánykerekeivel is kiválóan alkalmazható. T3 dőléskompenzáló technológiája garantálja, hogy az egyenes irány tökéletes maradjon lejtőn vagy akár egyenetlen terepeken is.
Ag-Leader OnTrac2+TM és OnTrac3+TM
Az OnTrac kormányautomatikánál maga a fogaskoszorús elektromechanikus mozgatóberendezés ugyancsak a kormányoszlopra van rögzítve és egy speciális kormánygyűrű segítségével a kormánykerékkel van összekapcsolva, így végzi a kormány mozgatását. A berendezés könnyen, gyorsan átszerelhető egyik gépről a másikra, kialakításának köszönhetően több mint 700 féle erőgépbe és önjáró eszközbe beépíthető. Természetesen az OnTrac rendszer is rendelkezik dőléskompenzálással, ami a domboldalakon is pontos, változatlan iránytartást biztosít. A berendezéshez opcionálisan még egy lábkapcsoló is elérhető, melynek használatával nem kell a monitort megérinteni a fordulóknál a kormányvezérlés ki- és bekapcsolásához.
LD Agro UniDrive
Az UniDrive kormányautomatikánál a központi egység ugyancsak elektromechanikus motor fogaskoszorúval – kényszerhajtással – kormánykerékre szerelt kormánygyűrűvel továbbítja a kormánykorrekciókat. Az automatika központi egysége iránytűvel, 9 tengelyes giroszkóppal (dőlésszögmérő szenzorral) és gyorsulásmérővel rendelkezik. Itt is elérhető opcióban a lábkapcsoló berendezés, a gyors átszereléshez egy átszerelő kitet is rendelhetünk az automatikához, melynek segítségével a gépspecifikus rögzítő elemek és kábelek fixen kiépíthetőek a többi gépen is, és a kormányvezérlés villanymotorja pár mozdulattal, másodpercek alatt levehető és áthelyezhető.

PreGa – Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban szakmai konferencia

Március 5-én első alkalommal kerül megrendezésre a PreGa Konferencia, amin a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A konferencia az Agroinform.hu mezőgazdasági portál; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében; valamint az AXIÁL Kft. támogatásával valósul meg.

Jelentkezés és a részletes program: www.prega.hu.
További információk és jelentkezés: +36 20 477 5467