Minden gépvásárlás egy stratégia része, hiszen amikor új eszközt választunk, egyben kijelölünk egy új irányt is – véli Jancsó István, aki két fiával, Istvánnal és Mátéval vezeti 2800 hektáros családi gazdaságát a Borsod megyei Léhen. Ennek a stratégiának volt része a CLAAS CORIO CONSPEED 875 FC kukorica adapter is, ami már az első napokban bebizonyította: nem csak megbízható és kis csőveszteséggel dolgozó eszköz, de a dőlt, sérült vagy jégkáros kukoricában is maximális teljesítményt nyújt.

A rendszerváltozás előtt a 8000 hektáros, szántóföldi növénytermesztéssel, gyümölcstermesztéssel, marha- és juhtenyésztéssel foglalkozó Szikszói Állami Gazdaságban kezdett dolgozni Jancsó István friss diplomás agrármérnökként. Kezdetben növénytermesztési művezetőnek, később üzemegység-vezetőnek, végül kerületigazgatónak nevezték ki.

CLAAS

A Jancsó család szerencsés, mert a fiatalok tövábbviszik a gazdaságot – fotó: Agroinform.hu

A privatizációs időszakban üzlettársával kivásároltak egy részt az állami gazdaságból, majd 2004-ben sikeresen pályáztak a jogutód Abaúji Charolais Zrt.-re. 2004 előtt kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak, de 2004 után belevágtak a charolais húsmarha-tenyésztésbe is, hiszen 200 tehénnel együtt vásárolták meg a részvénytársaságot. A cél az volt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben javítsák a megörökölt állományt, ami 2006-ra már 600 egyedre nőtt. És hogy nem csupán számokban, de a minőséget illetően is elérték a kitűzött célt, mi sem bizonyítja jobban, mint a számos szakmai elismerés, amelyeket a hazai kiállításokról elhoztak. A későbbi években újabb földek bérlésével 6000 hektárra bővült a területük.

„2015 komoly mérföldkő volt a vállalkozásunkban, hiszen tulajdonostársammal úgy döntöttünk: mivel a generációváltás lassan időszerűvé válik, külön utakon folytatjuk a gazdálkodást. Ma 2800 hektáron gazdálkodunk a fiaimmal, és arra törekszünk, hogy a precíziós gazdálkodás jegyében modern gépekkel növeljük a teljesítményt és a hatékonyságot. Minden gépvásárlás egyben egy stratégia is, mert amikor a gazda új eszközt vásárol, kijelöl egy új irányt. A gépesítés, az általunk választott technológiai megoldások nem egy, hanem minimum 10 évre szólnak.”

CLAAS

A CLAAS CORIO CONSPEED 875 FC az elődeinél stabilabb működést biztosít dőlt állományban is – fotó: Agroinform.hu

Ennek a hosszú távú stratégiának volt része a CLAAS CORIO CONSPEED 875 FC kukorica adapter is. Amikor a CLAAS belevágott a CORIO-k fejlesztésébe, azt tűzte ki célul, hogy egy olyan eszközt dobjon piacra, ami egyszerűbben, gyorsabban kezelhető, és kisebb veszteséggel dolgozik. A tervezőgárda arra is külön figyelmet fordított, hogy kompatibilis legyen a már piacon lévő gépekkel és a CLAAS többi termékével, a kombájnokkal, szállítókocsikkal vagy járvaszecskázókkal.

Az új kivitelezés ráadásul számos opcióval látható el, és a legkülönfélébb körülmények között is jól használható.

„A jelenlegi 2800 hektáros területünkön hagyományos szántóföldi növénytermesztést folytatunk: őszi búzát, őszi árpát, őszi káposztarepcét, napraforgót és kukoricát vetünk minden évben, illetve az állattenyésztés igényeinek megfelelően lucernát és silókukoricát. E mellett van egy sárgabarack-ültetvényünk is. Gazdaságunkban a szántóföldi ágazat jelentősebb, mint a húsmarha-tenyésztés, ugyanis az állattartásnak a gyeppel és a szántóföldi takarmánytermesztéssel együtt mindössze 500 hektárnyi területigénye van. A 300 anyatehén mellett jelenleg 150 növendéküszőnk van.

A terület tehát nem csekély, és mivel egyre nehezebben találni munkaerőt, olyan gépekre van szükségünk, amelyek nagyobbak, költséghatékonyan tudnak dolgozni, és időt is spórolnak nekünk.”

CLAAS

A CLAAS CORIO kompatibilis a már piacon lévő gépekkel – fotó: Agroinform.hu

A fejlesztéskor éppen ezt vették figyelembe. Általános vevői érdek a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés, a kisebb költségű karbantartás és a jobb ergonómia. Mivel a kukoricának rengeteg fajtája van, és a talaj is teljesen más Magyarországon, mint például Argentínában, olyan adapterre volt szükség, ami minden fajtának (vastagabb szárú állományoknak is) megfelel, és kopás nélkül, eredményesen dolgozik a kötött talajokon is.

„Nagyüzemi módon gazdálkodunk, a földbérleteinket is igyekszünk úgy alakítani, hogy nagyüzemi táblákon dolgozhassunk a hatékonyság növelése érdekében. A munkaerőhiány és a nagy táblaméretek miatt is egyre nagyobb teljesítményű gépekre van szükségünk. Persze esetünkben van egy bizonyos mérethatár a növelést illetően, hiszen igazodnunk kell a domborzati viszonyokhoz. Ezeknek a kihívásoknak igen jól megfelelnek a CLAAS termékei, melynek erőgépei nagy teljesítményűek, de jól mozognak és könnyen kezelhetők.

Vásároltunk már két CLAAS traktort, egy 110 és 145 lóerőset, az udvarban áll a takarmány-betakarítás teljes sora, és 4 CLAAS kombájnnal is dolgozunk: 2 darab 650-es, 1 darab 670-es LEXION-nal és egy 360-as MEGA-val. 1998-ban vásároltuk az elsőt, vagyis elmondhatjuk, hogy együtt fejlődtünk a CLAAS kombájnokkal. Kipróbáltunk más termékeket is, de

ez a márka vált be leginkább, mind a megbízhatóság, mind a fogyasztás, a motorerő vagy szervizellátás tekintetében.”

Az első CLAAS CONSPEED adaptert 2006-ban vásárolták, 2011-ben már 3 darab állt a gazdaság udvarán. Mindhárom hatsoros, ebből két fix vázas, egy csukható volt. Máig tökéletesen működnek, a Jancsó család azt mondja, soha nem volt velük probléma, kizárólag kopóalkatrészeket kellett cserélni, pedig évente egyenként mintegy 250 hektárt vágtak.

CLAAS

Az előző CLAAS adapterek 10 évig nem szorultak alkatrészcserére – fotó: Agroinform.hu

„Tavaly, amikor elterveztük, hogy komolyabb kombájnt vásárolunk, tettünk egy lépést a hatsoros asztaltól a nyolcsorosig annak érdekében, hogy nagyobb legyen a terület-teljesítményünk, kihasználva a nagyobb kombájnt, akkor megkaptuk az AXIÁL-tól a nullszériás, nyolcsoros, csukható CORIO adaptert. A feladatunk az volt, hogy kipróbáljuk, és elmondjuk a véleményünket a CORNSPEED új generációjáról.

3-4 nap alatt 120 hektárt vágtunk le, tudtunk volna többet is, de az időjárás sem tette lehetővé, hogy többet arassunk, ráadásul a környéken elfogyott az aratnivaló kukorica. Nagyon elégedettek voltunk vele a hatsoroshoz képest. Sokkal jobban dolgozott, és sokkal hatékonyabb volt. Akkor döntöttünk úgy, hogy megvesszük az új betakarítógépet.”

CLAAS

A CORIO kipróbálásakor 3-4 nap alatt 120 hektárt vágtak le, és tökéletesen meg voltak elégedve a hatékonysággal – fotó: Agroinform.hu

A Jancsó család rendkívül sok repcét termel (szántóföldi vetésterületük 40 százalékán, 1000 hektáron olajos növényt termelnek, napraforgót és repcét, 500 hektárra vetettek káposztarepcét), emiatt fontos a varioasztal a pergetési veszteség csökkentése érdekében. Minden műszaki fejlesztésük legfontosabb célja a hatékonyság, az energiatakarékos és vízmegőrző talajművelés. Minden évben szeretnék a lehullott csapadékot maximálisan hasznosítani a növények számára. Azt mondják, ez a legjobb válasz a klímaváltozásra.

„Szeptember első hetében érkezett hozzánk az adapter, ami nagyon megbízható, és kicsi a csőveszteségünk is. A dőlt, jégkáros vagy bármi más miatt sérült kukoricában is sokkal jobban dolgozik, mint a régi típusok, mert a földre hajló növényt is felemeli, illetve a csövet felveszi. Az asztalt kiegészítettük autókontúr-rendszerrel, melynek köszönhetően az asztal képes maximálisan követni a talajfelszínt. Nem szúr bele a földbe, miközben a lehető legalacsonyabb tarlómagassággal tudunk dolgozni. A szárzúzás tökéletes.”

Jancsó István szerencsés embernek vallja magát, hisz lesz kinek átadni a vállalkozását, és már most is tökéletes munkamegosztásban dolgoznak. Az ő feladata az általános ügyvezetés, ifjabb Jancsó István a termelésirányító, Máté pedig a műszaki vezető.

CLAAS

Jancsóék a jövőben szeretnének átállni a precíziós gazdálkodásra, ebbe a tervbe pedig jól beleillik a a CLAAS CORIO 875 FC – fotó: Agroinform.hu

„A korábbi tulajdonostársammal való szétválás oka és motivációja az volt, hogy mire mi, cégalapítók kiöregszünk a gazdálkodásból, a gyerekek alkalmasak legyenek a cég működtetésére. Mindkét család abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyerekeink kötődnek a mezőgazdasághoz, sőt, szeretik ezt a hivatást. Pedig én sosem erőltettem, hisz ők úgy nőttek fel, hogy kevés időt tölthettek az édesapjukkal.

Amíg állami alkalmazottként dolgoztam, a mezőgazdaságban reggeltől estig kellett tevékenykedni, munkaidő nem volt, csak feladat. Mikor megalapítottuk a saját vállalkozásunkat, még inkább megnőtt a munkaidő. Sokan emiatt eltanácsolják a saját gyereküket, arra kérik őket, válasszanak más pályát. Én nem tettem, de nem is kapacitáltam őket. Rájuk bíztam a döntést, ők pedig felnőttek a feladathoz. Felismerték, hogy ez a vállalkozás akkor tartja meg az értékét, ha folytatják az általunk elkezdett munkát.

Számos kortársamtól sajnos azt hallom, hogy repülőre kell ülniük, ha látni akarják az unokáikat. Én arra vagyok a legbüszkébb, hogy a gyerekeket sikerült magam mellett tartani. Persze ehhez az is kellett, hogy egy jól prosperáló vállalkozást hagyok rájuk.”

Mivel azonban a magyar, mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók jelentős része nem ilyen szerencsés – vagy ha a gyermekeik velük is dolgoznak, munkaerőt akkor is nehezen találnak –, egyre jelentősebb szerepet kapnak a nagyteljesítményű gépek. Jancsóék a jövőben szeretnének teljesen átállni a precíziós gazdálkodásra, és csökkenő területen egyre intenzívebb gazdálkodást folytatni. Ehhez kell igazítanunk a gépparkjukat is, amelynek egyik legfontosabb tagja a CLAAS CORIO 875 FC kukorica adapter.