A legújabb CLAAS kombájn egyedülálló adaptálhatóságot kínál ebben a kategóriában, azzal a céllal, hogy minden gazdaságban valóban a helyi igényekre szabott, tökéletesen kihasználható gépeket tudjon kínálni.

A legkorszerűbb rázóládás TRION széria 5 és 6 szalmarázóládával büszkélkedhet, míg a hibrid verziók szimpla és duplarotoros kivitelben is elérhetők. Számos gép TERRA TRAC, illetve MONTANA változatban is elérhető.

claas trion kombájnok

Az új TRION mérföldkövet jelent a CLAAS kombájnok közt – Fotó: CLAAS

Az új TRION mérföldkövet jelent a CLAAS kombájnok közt, az egyedi típusoknak és felszereltségeknek köszönhetően szinte egyetlen ügyfél kívánságát sem hagyja kielégítetlen.

A TRION minden piacon, minden felhasználó számára kínál megoldást, legyen szó hagyománytisztelő családi vállalkozásokról, teljesítményorientált nagyvállalatokról vagy csúcstechnológiás bérvállalkozókról.

Üzemméret terén szintén széles skálára tervezték a gépet, ami beválik akár kisebb 200 hektáros vagy nagyobb 1000 hektáros gazdaságok esetében is, terménytípustól függetlenül

jól teljesít akár búza, repce, kukorica, szója vagy rizs esetében, dombos vagy sík a termőterületen is.

Claas kombájn aratás közben

Kisebb és nagyobb gazdaságokban is jól alkalmazható a TRION – Fotó: CLAAS

A TRION négy kiemelkedő tulajdonságával felel meg a szakemberek rendkívül széles követelményeinek világszerte:

 • Az új TRION a magas szintű üzem- és növényspecifikus alkalmazkodóképességet tanúsít a betakarítás során. Egyszerű, szerszámmentes, gyors a kultúrák közti átállás és számos vágóasztal típus elérhető, akár 12 soron vagy 12 méter munkaszélességig. Emellett a vezetőfülke kényelmes, valamint a járószerkezet és a hajtásrendszer egyedi kialakítása valóban páratlan.
 • A TRION minden betakarítási körülmény között kiemelkedő teljesítményt nyújt, így a hatékonyság és a termelékenység közötti kompromisszum már a múlté. A korábban bevált APS cséplőrendszer a JETSTREAM tisztító rendszerrel, valamint a nagy méretű magtartállyal és a nagy ürítési sebességgel párosulva extrém teljesítményt eredményez. Ehhez egyszerű, hatékony és kevés karbantartást igénylő hajtáslánc biztosítja az erőt intelligens motortechnikával és a DYNAMIC POWER funkcióval, így az alacsony üzemanyag-fogyasztás is garantált.
 • A TRION precíz munkavégzést tesz lehetővé a legújabb technológiák és kezelőtámogató rendszerek segítségével is, például a CEMOS AUTOMATIC automatikus betakarítási funkcióval. A gép – függetlenül a gazdaság méretétől – hozzájárul a teljesítményoptimalizáláshoz és kezelők leterheltségének csökkentéséhez.
 • A TRION megbízhatóságát világméretű teszttevékenységekkel biztosították. Egyszerű és időtakarékos a karbantartás az ügyfél számára, megbízható a hajtáslánc, hosszabbak a karbantartási intervallumok és áttekinthetők a hajtások, azaz a gép időt takarít meg és kiszámíthatóbbá teszi a felmerülő költségeket.

A TRION kerekes gépek, a TERRA TRAC kivitelek és a MONTANA modellek széles választéka számos vágóasztal variációval kiegészítve minden üzemnek és minden üzemeltetési irányzatnak megfelelő, kompromisszumok nélküli megoldást kínál.

Claas kombájn aratás közben

Nagy termékkínálat: 258 lóerős 5 ládás géptől a 435 lóerős duplarotoros hibrid kombájnokig

Két leválasztási koncepció, három modellsorozat

A három új TRION verzióval a CLAAS példátlan módon bővíti a termékkínálatot a 258 lóerős 5 ládás géptől a 435 lóerős duplarotoros hibrid kombájnokig. A 20 új modell a legkorszerűbb kezelőtámogató rendszerekkel felszerelt, a legmagasabb vezetési és kezelői kényelemmel, valamint kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik.

A TRION termékcsalád tehát alapvetően három modell sorozatból áll, rázóládás és hibrid kombájnokkal, illetve két cséplési szélességgel:

 • TRION 500 öt rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel 1,420 mm cséplőszélesség
 • TRION 600 hat rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel 1,700 mm cséplőszélesség
 • TRION 700 APS HYBRID cséplőrendszerrel szimpla és dupla (TRION 750) rotorral 1,420 mm cséplőszélesség

A széles teljesítménytartomány és számos újfajta leválasztó rendszer mellett minden verzió felszerelhető a legkorszerűbb opciókkal is. Mostantól nemcsak hat TERRA TRAC gumihevederes változat van az árlistában, hanem hat járószerkezet-szintező MONTANA kivitel is elérhető.

Ezenkívül az összes TRION-t új prémium vezetőfülkével látták el. Az opciók széles választékával egy teljesen egyedi vagy akár egy abszolút csúcstechnológiás kombájn is összeállítható, azaz valóban remekül eltalált a TRION bevezető reklámszlogenje: „Fits your farm - A gazdaságodra szabva!“

Következetes átalakítások a legmagasabb teljesítmény érdekében

Minden TRION modellben az elsődleges leválasztást az APS cséplőrendszer – gyorsítódob (450mm átmérő) és nagy cséplődob (600mm átmérő) – végzi, amely egyenletes és nagy terményáramot biztosít, és hosszú munkanapokat tesz lehetővé. A szemek 90 százalékának kíméletes cséplése már itt megtörténik.

Claas kombájn aratás közben

A hidraulikus túlterhelés elleni védelem lehetővé teszi a teljesítményhatáron történő munkavégzést – Fotó: CLAAS

A vezetőfülkében található CEBIS monitor segítségével mindhárom dob sebessége szinkronizálva állítható. A gyorsító- és cséplőkosár a CEBIS-en keresztül párhuzamosan és szinkronban változtatható. A hidraulikus túlterhelés elleni védelem lehetővé teszi a teljesítményhatáron történő munkavégzést, elkerülve az eltömődéseket és megakadályozza az idegen tárgyak okozta sérüléseket.

A különféle cséplésű növényekhez és cséplési körülményekhez tervezett MULTICROP előkosár három kosárszegmense szükség esetén a kőgyűjtő vályún keresztül könnyen kicserélhető. A főkosár igény szerint különféle kosaras szegmensekkel szerelhető fel, ugyanis az egyik kosárszegmens opcionálisan cserélhető kivitelben készült.

A másodlagos leválasztást a TRION 500 és TRION 600 gépekben öt vagy hat rázóláda végzi, összesen 7,48 m2 vagy 6,25 m2 leválasztó felülettel. A MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS) az alapfelszereltség része, célja, hogy egyenletesen fellazítsa a szalmaszőnyeget és ezáltal jelentősen növelje az leválasztási teljesítményt, különösen nagy szalmanedvesség vagy összenőtt növények esetén.

A TRION 720 és a TRION 730 egy szimpla rotorral hajtja végre a másodlagos leválasztást. A zászlóshajó, a TRION 750 viszont dupla rotort használ a másodlagos leválasztáshoz. Az összes APS HYBRID és ROTO PLUS típusú TRION gépen a rotorok sebessége folyamatosan változtatható, függetlenül az APS cséplőrendszer sebességétől. A hidraulikus rotortakaró-lemez állítás (TRION 720/730 esetében opcióként manuális) lehetővé teszi akár négy rotorszegmens lezárását, ezáltal csökkentve száraz szalma esetében a rostarendszer terhelését.

JET STREAM tisztítás 3D/4D dőléskiegyenlítéssel

A magas áteresztőképesség elérése érdekében minden TRION-t egy rendkívül hatékony JET STREAM tisztítórendszerrel (hidraulikus variátorral működtetett turbina ventilátorral és az előtisztításhoz kettős tisztítószéllel ellátott ejtőlépcsővel) szerelték fel.

Claas kombájn

Emelkedőn vagy lejtőn történő cséplés esetén az AUTO SLOPE rendszer a ventilátor sebességét automatikusan beállítja – Fotó: CLAAS

A felső és alsórosta teljes rázófelülete a TRION 500-ban és a TRION 700-ban 5,1 m2, a TRION 600-ban pedig 5,8 m2. Az aktívan vezérelt 3D tisztításnak köszönhetően a maximális tisztítási teljesítmény akár 20 százalékos oldalirányú dőlés esetében is biztosított. Emelkedőn vagy lejtőn történő cséplés esetén az AUTO SLOPE rendszer a ventilátor sebességét automatikusan beállítja. A TRION 700 esetében az opcionális 4D tisztítás biztosítja a folyamatos betakarítási teljesítményt lejtőn is.

CEMOS kezelőtámogató rendszerek

Az igényektől függően minden TRION felszerelhető a CEMOS AUTOMATIC és a CEMOS DIALOG különféle automatikus és a kezelést segítő opcióival, amelyek nemcsak a teljesítményt növelik, hanem optimalizálják a hatékonyságot és a cséplési minőséget, tehermentesítve ezáltal a gépkezelőt a munka során.

 • Az AUTO CROP FLOW érzékeli az elsődleges és másodlagos leválasztás, valamint a motor terhelési csúcsait és szükség esetén megállítja az anyagáramlást a cséplőszerkezetben.
 • A CRUISE PILOT három előre választható üzemmódban automatikusan szabályozza az haladási sebességet, ezek a következők: 1. sebességtartó automatika - az állandó menetsebességhez, 2. állandó áteresztőképesség - a részegységek állandó kihasználásához, 3. maximális áteresztőképesség - veszteségszabályozással a gép teljesítményhatárán
 • Az AUTO SLOPE beállítja a turbina ventilátor fordulatszámát, ha a TRION emelkedőn felfelé vagy lejtőn lefelé halad, így a tisztítási teljesítmény állandó marad.
 • CEMOS AUTO CLEANING: A ventilátor sebessége, a felső és alsó rosta nyílásai automatikusan a változó cséplési körülményekhez alkalmazkodnak.
 • CEMOS AUTO THRESHING: Az APS cséplőrendszer kosárhézaga és sebessége automatikusan a cséplési körülményekhez igazodik.
 • CEMOS AUTO SEPARATION: a TRION APS HYBRID funkciója automatikusan beállítja a rotor sebességét és a rotortakaró lemezek helyzetét a változó betakarítási körülményekhez.

Claas trion kombájn vezetőfülkéje

CLAAS Trion vezetőfülke – Fotó: CLAAS

12 000 literes magtartály 130 l/s ürítési sebességgel

A nagy áteresztőképességhez nagy ürítési teljesítmény és ennek megfelelően nagy méretű magtartály is szükséges. Típustól és kiviteltől függően a magtartály méretek 8000, 9000, 10500, 11000 vagy 12000 l. Az ürítési sebesség 90 és 130 l/s közötti és az ürítőcsiga 105 fokos elforgatási szögének köszönhetően a kezelőnek kitűnő rálátása nyílik a terményre, amikor az a pótkocsira kerül.

Opcióként a PROFI CAM kamerarendszer közvetlen, széles látószögű rálátást biztosít a szállítójármű pótkocsijára vagy felépítményére, ezáltal még pontosabb ürítést tesz lehetővé. Opcióban a CMOTION többfunkciós karral állítható az ürítőcsiga surrantója, így menet közben is rendkívül precíz az ürítés.

Szalmaszecskázó

Abban az esetben, ha a szalma a szántóföldön marad, a rendelkezésre álló szalmaszecskázó és törekterítő opciók kiváló munkát végeznek. A STANDARD CUT alapfelszereltségként a TRION 400 és 700-as keskenyebb kivitelű gépekhez 52 késsel, illetve TRION 600 szélesebb cséplőrendszerrel szerelt gépekhez 64 késsel a rendelhető.

A SPECIAL CUT szalmaszecskázók 72 illetve 88 késes kivitelben léteznek a TRION betakarítógépekhez. A terítési szélesség és irány manuálisan, vagy opciós tételként akár elektromosan is állítható a CEBIS-ből. A nagy munkaszélességhez kapható radiális oszlató megbízhatóan és egyenletesen teríti szét a szecskázott szalmát és pelyvát a teljes munkaszélességen. Automatikus terítés-irány szabályzás áll rendelkezésre mind a normál törekoszlató, mind a radiális törekoszlató esetében, amely a beállított érzékenységtől függően – oldalszélben és lejtőn – automatikusan beállítja a dobás irányát az egyenletes eloszlás érdekében.

kombájn

A rendelkezésre álló szalmaszecskázó és törekterítő opciók kiváló munkát végeznek – Fotó: CLAAS

Új motorok – megszokott hatékonyság

Mind a három TRION sorozat a legújabb generációs Cummins hathengeres motorral dolgozik. A TRION 500-as és TRION 640-es sorozatban a STAGE V Cummins B6.7 motor található 6,7 literes lökettérfogattal, míg a TRION 650, TRION 660 és a TRION 700 modellekben Stage V Cummins L9 motor található 8,9 literes lökettérfogattal.

A Common-Rail befecskendezésű motorok névleges teljesítményüket már alacsony (1900 fordulat/perc) fordulatszámnál leadják, közúton haladva a zajszintjük rendkívül alacsony. Az 1650 fordulat/perc fordulatszámú működés mindenképp üzemanyag-takarékosnak mondható.

Ezen kívül a DYNAMIC POWER automatikus teljesítménybeállítási funkció minden motoron alapfelszereltség. Ha nincs szükség a teljes teljesítményre – például rendrerakás során – a motorvezérlő csökkenti a teljesítményt és ezáltal a szükséges befecskendezett gázolaj mennyiségét is.

Ennek köszönhetően akár az üzemanyagköltségek 10%-a is megtakarítható.

A TRION 500 és a TRION 600 üzemanyagtartálya 600 vagy 800 literes, de a TRION 700 esetében akár 800 vagy 1000 literes tartály is kérhető. Az emissziós normáknak a gépek 80 vagy 100 literes AdBlue tartály segítségével felelnek meg.

6 x MONTANA és 6 x TERRA TRAC

A TRION megjelenésével nőtt a CLAAS kínálatában a MONTANA járószerkezet-kiegyenlítéssel és a TERRA TRAC gumihevederes járószerkezettel rendelhető modellek száma is. A TRION MONTANA járószerkezet akár 18%-os oldalirányú és akár 6%-os hosszanti dőléseket is kiegyenlít. A TRION MONTANA modellek POWER TRAC összkerékhajtással vannak felszerelve, az AUTO SLOPE szabályzás és az első hídban elektromosan kapcsolható differenciálzár opciós tételként rendelhető. Az összes járószerkezet-típushoz 2 sebességes váltó áll rendelkezésre.

TERRA TRAC járószerkezettel – három különböző hevederszélességgel 635-890 mm között – hat modell áll rendelkezésre az új TRION sorozatban, köztük az 5 szalmarázóládás TRION 530 TERRA TRAC. A gép külső szélessége – a keskeny gumihevederrel – megegyezik a TRION 700 TERRA TRAC modelleknél mérhető 3,29 méterrel, miközben a szélesség a 735 mm-es hevederrel is csak 3,49 méterre nő.

A TRION 600 TERRA TRAC modelleknél a gép külső szélessége 635 mm-es hevederrel 3,49 méter. Az összes TERRA TRAC és hagyományos kerekes gép elérhető akár 30 km/h haladási sebességgel is.

Adapterek széles választéka

A TRION-ok számos CLAAS adapterrel kombinálhatók. A CERIO vágóasztalok mellett VARIO vágóasztalok, CONVIO szalagos vágóasztalok és összecsukható vágóasztalok is rendelhetők. A talaj közelében lévő növényekhez, például borsó vagy szója betakarításához választható MAXLEX és a CONVIO FLEX szalagos adapter is, mindkettő flexibilis kaszával készül.

Az adapterek választékát a szemes kukorica betakarítására szolgáló CORIO és CORIO CONSPEED adapterek, valamint a napraforgó betakarításhoz szükséges SUNSPEED adapterek egészítik ki.

Az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a TRION mindig tudja, milyen eszköz van rácsatlakozva, így automatikusan hozzárendeli a szükséges beállításokat.

A ferdefelhordó alapesetben fix kivitelben rendelhető, de opcionálisan mechanikus, illetve a vezetőülésből működtethető hidraulikus vágási szögállítással is kérhető. A ferdefelhordóban a behordóláncok opciós tételként gumiszalagos kivitelben is rendelhetőek. Az alacsonyabb működési zajszint mellett ez hosszabb élettartamot és kevesebb karbantartást jelent. A ferdefelhordó behúzó hengerei nyitott vagy zárt kivitelben is kérhetőek. Az alapfelszereltséget gazdagító hidraulikus visszaforgatás egy új „lassú behúzás” funkcióval egészült ki.

A korszerű vezetőfülke legújabb generációja

A TRION sorozat kiemelkedő eleme az új vezetőfülke. Több helyet kínál, különösen a fej- és a lábtér esetében, valamint opcionálisan bőrüléssel is rendelhető, amelyet mindkét irányban 30 fokkal el lehet forgatni a megfelelő ülési helyzet kialakítása érdekében. Opciós lábtartók szintén rendelhetők, hogy a vezető kényelmes ülőhelyzetben dolgozhasson. A nagyobb első és oldalsó szélvédőknek, valamint a vékonyabb A-oszlopoknak köszönhetően a rálátás az adapterre és a környezetre első osztályú.

Claas trion kombájn vezetőfülkéje

Korszerű, kényelmes vezetőfülke – Fotó: CLAAS

A 12 hüvelykes, nagy felbontású, nagy kontrasztú HD kijelzővel rendelkező CEBIS terminál kiváló képminőséget biztosít minden fényviszony mellett, és három, egyénileg állítható főképernyő menüt kínál. A CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC mostantól a CEBIS-be lett integrálva. A működtetés érintéssel és egy forgató/nyomógombbal lehetséges. Ezen kívül minden cséplési és tisztítási beállítás elérhető a kartámasz jobb oldalán található közvetlen hozzáférési gombokkal.

A CEBIS terminál és a kartámasz egymástól függetlenül a vezető ergonómiai igényeihez igazítható. A CMOTION menetkar segítségével (amely a hagyományos kezelőkar alternatívájaként kapható) a kezelő mindig kézben tudja tartani a legfontosabb funkciókat, és a „kedvencek“ közé akár hét egyedi beállítást is elmenthet.

Ezen felül számos opció kérhető a gépbe, például egy 30 literes hűtőrekesz, egy 360 fokos LED munkalámpa-csomag vagy egy 360 fokban forgó ablaktörlő.

Négy kormányzási rendszer és új CEMIS 1200

Az automatikus kormányzásnál az ügyfelek négy rendszer közül választhatnak. A LASER PILOT kormányzás az állomány bal szélén vezeti a gépet. A FIELD SCANNER a vezetőfülke tetejére van szerelve, és a meglévő állomány (lehetséges bal és jobb oldali) szélét és művelőutakat optikai szkenneléssel követi. A szemeskukorica betakarítása során a CORIO és a CORIO CONSPEED adapterekre szerelt AUTO PILOT sorkövető kormányozza a TRION-t.

A negyedik lehetőség a GPS PILOT műhold alapú navigációval és az új CEMIS 1200 terminállal, amely 12“-os képátlóval rendelkezik. Ez a megoldás 2D és 3D megjelenítést, online feladatkezelést és dokumentációt kínál, a TELEMATICS rendszeren, vagy USB pendrive-on keresztül történő adatok exportálásával, hozamtérképezéssel és valós idejű hozamméréssel, valamint adat-megjelenítéssel.

A 2022-es szezonra már rendelhető

Az összes TRION modell az európai piacokon már megrendelhető a 2022-es betakarítási szezonra. Észak -Amerikában és Oroszországban a bevezetés a 2023. évi szezonra várható. A bevált TUCANO 300, 400 és 500 sorozatok teljes gyártása és értékesítése Oroszországban folytatódik a TRION bevezetéséig.